Reizen

Een roadtrip door het uitgestrekte Chili

David1093 views

Zonder twijfel is Chili één van de meest onderbelichte landen om te reizen dat er is. Hoewel Zuid-Ameria, zeker onder backpackers, een populaire bestemming is, gaat het hier vaak met name om Brazilië, Colombia en Peru. Zonde, want ook Chili heeft ontzettend veel te bieden.

In het langgerekte land kun je namelijk een prachtige roadtrip maken van noord naar zuid. Hierbij doorkruis je het adembenemende Patagonië en maak je verschillende klimaten mee. Hou je van natuur, dan zou een roadtrip door Chili zeker op je bucketlist moeten staan.

Mannennieuws neemt je mee op een reis door Chili.

Start in Puerto Varas

Geen land is zo uitgerekt van noord tot zuid als Chili. Hoewel het land gemiddeld slechts 177 kilometer breed is, ben je ruim 4000 kilometer onderweg van noord naar zuid. Ter vergelijking: dit is even ver als Nederland tot centraal-Afrika en ook ongeveer even ver als Zuid-Afrika tot Antarctica.

Je kunt de volledige route rijden, maar de meeste mensen beginnen hun roadtrip redelijk zuidelijk in Puerto Vargas. Het kleine stadje heeft slechts 40.000 inwoners, maar is onder toeristen bijzonder populair vanwege de adembenemende natuur in de omgeving. Vanaf de stad kijk je uit over het Llanquihue meer, met op de achtergrond de Osorno vulkaan.

Deze vulkaan, met een besneeuwde top, is actief, maar sinds de negentiende eeuw niet meer uitgebarsten. In de bosrijke omgeving kun je uitstekend hiken en op avontuur. Heb je genoeg natuur gezien, dan stappen we in de auto.

Op weg naar Chaitén

Vanuit Puerto Vargas pakken we onze fourwheeldrive naar Chaitén, dat ongeveer 260 kilometer ten zuiden van Puerto Vargas ligt. Deze prachtige route gaat veelal langs de kust, met uitzichten die je nergens anders zult zien.

Een leuk deel van deze trip, is dat ook de veerpont wordt gepakt. Via een zeetong varen we langzaam naar Leptepu. Geen saaie veerpont zoals die naar Engeland, maar één vol met natuurschoon en rust.

De natuur in dit gebied is het beste te vergelijken met de natuur van onder meer Canada en Scandinavië. Hoewel het hier in de zomer warm kan zijn, hebben we hier te maken met een gematigd klimaat. Warme kleding is meestal geen overbodige luxe.

De Chaitèn vulkaan, die in 2008 na 9000 jaar weer uitbarstte.

Bij Chaitén ligt de gelijknamige vulkaan. Dit is een bijzondere vulkaan, omdat hij in 2008 voor het laatst uitbarstte en een groot deel van zuidelijk Chili en Argentinië onder een laag as legde. Ook het stadje Chaitén had veel schade, met grote modderstromen. Voor 2008 vond de laatste uitbarsting maar liefst 9000 jaar geleden plaats.

Via Puyuhuapi naar Puerto Chacabuco

Vanuit Chaitén rij je in een paar uur naar Puyuhuapi, een klein plaatsje, gelegen aan een prachtige baai. Onderweg rij je onder meer door het nationaal reservaat Lago Rosselot, dat bekend staat om haar prachtige azuurblauwe meren. Hier kun je een kano huren om op je gemak rond te dobberen en tot rust te komen.

Puyuhuapi is voor veel toeristen een uitvalsbasis voor dagtripjes. Hierbij kan gedacht worden aan wandelingen, mountainbiken, safari’s om dieren te spotten en nog veel meer. Ook vind je hier diverse lodges waar je compleet kunt relaxen.

Vanuit Puyuhuapi rijden we vervolgens door tot Puerto Chacabuco, wat ongeveer 4,5 uur in beslag neemt. Tijdens deze rit trek je meer het binnenland van Chili in en rij je tussen de bergen van de beroemde Andès. Ook hier is het devies om vooral rustig te rijden en te genieten.

Puerto Chacabuco ligt aan een kort rivier die verbonden is met de oceaan. Het is de belangrijkste havenplaats van de regio en ook de eindstop van verschillende veerpontdiensten, die veelal naar het noorden gaan.

Puerto Guadal – via Argentinië

De volgende rit gaat naar Puerto Guadal, nog een plaats aan de kust, maar dit keer aan de kust van een groot binnenmeer: het Lago Cral Carrera, dat deels in Argentinië ligt.

Heb je de juiste visa, dan kun je een omweg nemen via Argentinië. Deze rit neemt ruim acht uur in beslag. Blijf je in Chili, dan doe je er ongeveer twee uur korter over.

In Puerto Guadal zit je duidelijk in een meer zuidelijk klimaat, met lagere begroeiing en lagere temperaturen. Je hebt hier prachtig uitzicht over de vele bergtoppen die de Andès rijk is en kunt ervoor kiezen om een hutje aan de kust te nemen.

Naar de natste regio ter wereld

De volgende stop is Puerto Eden, een stadje in een gebied dat extreem groen is. Dat is met een goede reden, want het gebied staat bekend als één van de natste gebieden ter wereld. Terwijl de temperatuur het jaar rond nauwelijks boven de 15 graden uitkomt, valt het hele jaar veel regen.

Natuurlijk is dit iets waar je tegen moet kunnen, maar toch is een bezoek aan Puerto Eden de moeite waard. De omgeving heeft veel weg van de fjorden van Noorwegen en is door de regenval extreem vruchtbaar.

Omdat het gebied bovendien erg waterrijk is, is dit een uitstekende plek om bootreisjes vanuit te ondernemen. Kun je de regen even niet aan, huur dan een huisje met uitzicht op de natuur en een warme kachel: enorm gezellig.

Door naar het zuiden, of terug

Vanuit Puerto Eden kun je nog verder naar het zuiden gaan, maar met de auto wordt dit een lastig verhaal. Zuidelijker dan Puerto Eden kom je namelijk terecht in onherbergzaam gebied, dat lastig te begaan is met een normale auto. Je kunt wel met onder meer een boot zuidelijker gaan. Ook kun je een stuk teruggaan en een binnenlandse vlucht nemen.

Het zuidelijke gebied is vooral populair onder toeristen die ook Antarctica willen bezoeken. Is dit niet je plan, dan is het waarschijnlijk een beter idee om iets noordelijker te blijven: evenveel natuurschoon, maar beter bereikbaar in goedkoper.

Leave a Response