Reizen

Roadtrippen door Zuid-Afrika: van safari tot metropool

David994 views

Zuid-Afrika, een land vol tegenstellingen aan de voet van het Afrikaanse continent. Het land van Nelson Mandela, maar daarmee ook het land van Apartheid. Zuid-Afrika is ook het land van het wereldberoemde Krugerpark en authentieke Afrikaanse culturen, maar heeft tegelijkertijd ook grote westerse metropolen.

Het mag duidelijk zijn: Zuid-Afrika heeft een hoop te bieden, waar je ook naar op zoek bent. De mooiste manier om het land te bekijken is met de auto. Daarom neemt Mannennieuws je mee op een roadtrip door dit immense land op het zuidelijk halfrond.

Land van historie

Voor we beginnen aan de roadtrip, een beknopte geschiedenis van Zuid-Afrika om een beter beeld te krijgen van het land. Ongeveer 4 miljoen jaar geleden kwam de eerste mensachtige al aan in Zuid-Afrika. Het vormt daarmee, samen met andere delen van Afrika, de bakermat van de mens.

Het land is vele duizenden jaren bewoond, maar werd pas in de 15e eeuw voor het eerst door Europeanen bezocht. Dat waren in eerste instantie de Portugezen, die zich echter niet vestigden in het land. Een eeuw later doen de Engelsen het land aan, eveneens zonder zich er te vestigen.

De Nederlanders doen dat noodgedwongen wel wanneer een schip strandt bij Kaap de Goede Hoop, vlakbij het huidige Kaapstad. Tot 1794 is een groot deel van het land een Nederlandse kolonie. Hierna voeren de Engelsen het bewind waarna het land grotendeels onafhankelijk wordt in de negentiende eeuw.

Hoewel slavernij vroeg in de negentiende eeuw werd afgeschaft, bestond er tot 1994 zogenaamde Apartheid. Blanke inwoners hebben onder deze wetgeving (veel) meer rechten dan de donkere bevolking. Er werd een schrikbewind gevoerd en racisme was niet alleen aan de orde van dag, het stond vast in de wet. Onder leiding van Nelson Mandela vindt een grotendeels geweldloze revolutie plaats.

Anno 2017 ontwikkelt het land zich snel, hoewel criminaliteit en racisme nog altijd een grote rol spelen.

Kaapstad, met op de achtergrond de Tafelberg.

Begin van de reis: Kaapstad!

We beginnen de roadtrip in Kaapstad; de locatie waar ook de eerste Europeanen Zuid-Afrika voor het eerst zagen. Gelegen aan de basis van een schiereiland aan de westkust, is Kaapstad een metropool met veel westerse en Afrikaanse invloeden. Overal in de stad heb je uitzicht op de wereldberoemde tafelberg, een berg met een platte top die door wandelaars en klimmers van ieder niveau beklommen kan worden voor een prachtig uitzicht over de stad en kustlijn.

In Kaapstad is de vroegere Nederlandse invloed nog sterk zichtbaar. Niet alleen spreekt ongeveer de helft van de bevolking Afrikaans, dat sterk op Nederlands lijkt, ook zie je overal sporen van de vroegere Nederlandse nederzetting. Zo vind je in Kaapstad de Groote Kerk, de eerste kerk van het land en de Herengracht.

Ook kun je vanuit Kaapstad een dagtrip ondernemen naar Robbeneiland, het voormalige gevangeniseiland waar Nelson Mandela 27 jaar lang gevangen zat.

Langs de Westkaap

Vanuit Kaapstad rij je via een prachtige route naar het oosten. Hier rij je regelmatig pal naast de oceaan en kom je in de wijnstreek van het land terecht, dat steeds meer concurreert met onder meer Franse en Australische wijn.

Sla tijdens je trip Stellenbosch niet over, een historische plaats in de buurt van Kaapstad. De regio kent prachtige natuur en zit boordevol geschiedenis van de Nederlandse periode, de periode erna, maar ook ervoor.

Je komt in deze regio heerlijk tot rust na de drukte van Kaapstad.

Kom tot rust in de wijnregio van Zuid-Afrika.

Richting Port Elizabeth

Via diverse stops rij je langzaam naar Port Elizabeth, gelegen aan de zuidkust van het land. Onderweg rij je door prachtige landschappen en kun je al enkele safari’s ondernemen om de beroemde Big Five af te strepen.

Ondertussen kom je ook langs de zogenaamde Garden Route, een lang traject dat beroemd is vanwege de vele prachtige tuinen. Omdat het klimaat hier gunstig is en de grond vruchtbaar, vind je hier prachtig bloeiende tuinen die je in Nederland nooit zult tegenkomen.

Port Elizabeth

Waar Kaapstad voor veel Nederlandse invloeden heeft, zijn dit in Port Elizabeth met name Engelse invloeden. Port Elizabeth is geen metropool zoals Kaapstad of Johannesburg, maar wel een gemeleerde stad om tot rust te komen en weer eens de geschiedenis in te duiken.

Met name het Marktplein is het bezoeken waard, met aangrenzend het imposante stadhuis van Port Elizabeth. Ook hier zie je de brug tussen het westen en Afrika duidelijk terugkomen. Het weer in Port Elizabeth is bijna het hele jaar aangenaam, met een gemiddelde temperatuur van zo’n 22 graden. Ideaal voor een wandeling en koffie in de ochtendzon.

Spot de Big Five in het Krugerpark.

Via Swaziland naar Kruger

In het oosten van Zuid-Afrika ligt het kleine landje Swaziland. Omgeven door Zuid-Afrika en Mozambique, is Swaziland een prachtig land om weer op safari te gaan. De armoede is echter ook groot in Swaziland, waar meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Een safari in het land draagt dan ook bij aan het levensonderhoud van de bevolking.

Swaziland heeft diverse luxe lodges waar je wakker wordt van dierengeluiden en een borrelend pannetje koffie op het vuur buiten je tent.

Krugerpark

In het uiterste noordoosten van Zuid-Afrika ligt één van de meest beroemde natuurparken ter wereld: het Krugerpark. In dit immense park zijn diverse beroemde natuurfilms opgenomen en met goede reden: de natuur is daadwerkelijk adembenemend.

In dit park kun je de volledige Big Five vinden, alsmede een enorm aantal verschillende zoogdieren, vogels en reptielen. Je kunt met gemak twee weken in het park rondbrengen en iedere dag nieuwe dingen blijven zien.

Hoewel toeristisch, is er veel controle op het park en zie je in het Krugerpark dan ook échte natuur. Met een oppervlakte van ongeveer de helft van Nederland, kun je regelmatig van kamp veranderen om iedere dag een nieuw uitzicht te hebben.

Via Pretoria terug

In de buurt van het Krugerpark ligt de wereldstad Pretoria. Pretoria heeft diverse bezienswaardigheden, waaronder oude landhuizen, het Erasmuskasteel en diverse kunst- en geschiedenismusea. Pretoria is ook een stad met een internationaal vliegveld. Vanuit Pretoria kun je dan ook terugvliegen naar Nederland.

Leave a Response