Films & Series

Robert Downey Jr: van draaideurcrimineel tot Iron Man

David1115 views

Hij speelt als topacteur regelmatig de hoofdrol in films met soms onwaarschijnlijke verhalen, maar ook zijn eigen levensloop is filmwaardig. Robert Downey Jr kende in zijn jonge jaren successen als acteur en werd in 1993 zelfs genomineerd voor een Oscar na zijn vertolking van Charlie Chaplin in de film Chaplin.

Daarna ging het mis. Goed mis, want tussen 1996 en 2001 zat hij voor talloze misdrijven, met name drugsmisbruik, vast en was hij regelmatig terug te vinden in afkickklinieken. Downey Jr leek de volgende acteur te zijn in een reeks sterren die de rijkdom en aandacht niet aankonden. Niks bleek echter minder waar, want minder dan vijftien jaar nadat hij was afgekickt was hij met afstand de bestbetaalde acteur van Hollywood.

Mannennieuws kijkt naar het bijzondere leven van Iron Man. Zijn succes, neergang en nog grotere succes nadien.

Een moeilijke jeugd als basis voor zijn leven

Om te zeggen dat de jeugd van Robert Downey Jr hem klaarstoomde voor een succesvol leven, is onterecht. Zijn vader was een relatief succesvolle filmmaker, maar ook een zware drugsverslaafde. Al op zesjarige leeftijd liet hij zijn zoon marihuana proberen en al snel vormde drugsmisbruik de vader-zoonmomenten. Niet samen voetballen of een spelletje spelen, maar eindeloos drugsdealers afbellen, te veel alcohol drinken, cocaïne snuiven en wiet roken.

Ondanks dit vroege drugsgebruik ging het Downey Jr in het begin van carrière nog wel voor de wind. Na enkele klein rollen had hij redelijke successen als tiener en jonge twintiger in films als 1969, Air America en als hoogtepunt Chaplin. Voor deze laatste film werd hij als 27-jarige genomineerd voor een Oscar.

Downey Jr timmerde aan de weg als topacteur, maar al gauw viel hij ten prooi aan de vele verleidingen waar dergelijke personen mee te maken krijgen.

Voor Robert Downey Jr de rol van Iron Man ging vertolken, ging hij door een diep dal.

De val van Downey Jr

In 1996 ging het goed mis. Hij werd veelvuldig opgepakt voor drugsgebruik, waarbij het met name ging om cocaïne. Downey Jr ging van afkickkliniek naar afkickkliniek, maar zijn problemen werden eigenlijk alleen maar groter. Zo nu en dan zat hij maanden vast en één van zijn grootste dieptepunten was het moment dat hij werd opgepakt voor insluiping bij zijn buren, uiteraard onder invloed van cocaïne.

Robert Downey Jr leek één van de vele jonge acteurs en actrices te zijn die niet om konden gaan met alle roem en rijkdom. Vijf jaar lang kwam hij vrijwel uitsluitend in het nieuws vanwege zijn problemen en raakte zijn veelbelovende acteercarrière volledig in het slop.

Hoewel hij nog genoeg klussen kreeg, was de neerwaartse spiraal duidelijk ingezet. Zijn kleine rol in hitserie Ally McBeal tussen 2000 en 2002 bleek de eerste stap naar de ommekeer te vormen. Hoewel hij tot en met 2001 nog regelmatig in de problemen kwam, toonde Downey Jr tekenen van herstel.

Herboren Downey Jr timmert aan de weg

Volgens eigen zeggen begon Downey Jr na zijn jaren in Ally McBeal eindelijk het licht te zien. Waar hij tijdens het filmen van de serie nog weinig waarde hechtte aan zijn carrière veranderde dit langzaam. Onder meer een Emmy en Golden Globe voor zijn rol in de serie liet hem inzien wat er mogelijk was. Sinds 2003 is hij volledig vrij van drugs en alcohol en begon zijn carrière tot grote hoogten te reiken.

De kroon op zijn succesvolle terugkeer was zijn Oscarnominatie voor zijn rol in Tropic Thunder, een actiekomedie uit 2008. Samen met Ben Stiller stal hij de show en maakte hij de weg vrij voor nog meer succes. Downey Jr werd gecast voor de hoofdrol in Iron Man en speelde vervolgens in diverse films deze rol met verve. De successen van onder meer Iron Man en The Avengers maakte van Downey Jr de bestbetaalde acteur van Hollywood in 2014 en 2015, met een geschat inkomen van liefst 80 miljoen dollar per jaar.

Dit keer liet hij zich niet verleiden tot drugs en andere destructieve gewoonten: Robert Downey Jr is en blijft voorlopig één van de grootste acteurs van dit moment.

 

Hoofdfoto: RoidRanger / Shutterstock.com
Foto Iron Man: Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Leave a Response