ReizenSport

Rondje IJsselmeer fietsen

Tom van Pinxteren647 views
Rondje IJsselmeer fietsen

Een rondje IJsselmeer fietsen is voor elke liefhebber een verplicht nummertje. De invulling van de route kan verschillen. Het rondje IJsselmeer op de fiets wordt ook wel ‘Zuiderzee’ route genoemd. In dit artikel lees je welke opties er zijn en hoeveel kilometer het is. Het 

IJsselmeer rondfietsen door de mooiste Nederlandse plaatsjes

Behalve de prachtige natuur rond het IJsselmeer liggen er ook prachtige historische plaatsjes. De route is maar liefst 400 kilmeter lang. Om optimaal te genieten van de omgeving is het verstandig om een paar overnachtingen te plannen. Plaatsjes waar je langskomt tijdens het fietsen langs het IJsselmeer zijn: Volendam, Edam, Marken, Enkhuizen, Spakenburg, Bunschoten, Workum, Hindelopen en Stavoren. Van Noord-Hollandse Zuiderzee stadjes tot Friese Elfstedentocht steden. De Zuiderzee route biedt de mogelijk om prachtige locaties te bezoeken. Verder rij je door prachtige natuur. Zowel polders als bosrijke gebieden liggen op de route. Het is een ultieme manier om te genieten van Nederland als vakantieland.

Rond het IJsselmeer fietsen via de afsluitdijk 

Bij een rondje IJsselmeer fietsen denk je al snel aan de afsluitdijk. Deze is echter een periode gesloten. Wanneer je voor deze route kiest, dien je hier rekening mee te houden. Er gaat een bus over de afsluitdijk die oplossing biedt. Het is helemaal niet erg om de beentjes even te laten rusten. Dit rondje fietsen langs het IJsselmeer is namelijk een flinke tocht. De route gaat als volgt:

Huizen-Volendam.57 kilometer.
Volendam-Medemblik.74 kilometer.
Medemblik- Makkum.30 kilometer en een bus transfer.
Makkum-Lemmer.63 kilometer.
Lemmer-Kampen.63 kilometer.
Kampen-Harderwijk.43 kilometer.
Harderwijk-Huizen.49 kilometer.

De volgorde van het rondje IJsselmeer op de fiets is uiteraard afhankelijk van het startpunt. 379 kilometer trappen is het.

Fietsroute rond het IJsselmeer zonder afsluitdijk

Het is ook mogelijk om de afsluitdijk weg te laten tijdens jouw fietstocht rond het IJsselmeer. Een Zuiderzeeroute is eigenlijk niet compleet zonder overtocht per boot. Deze variant bevat een stukje varen. De overtocht is vanaf Enkhuizen naar Stavoren. Verder leidt deze route langs de prachtige plaatsjes en natuur rond het IJsselmeer:

Huizen-Volendam.57 kilometer.
Volendam-Enkhuizen.52 kilometer.
Enkhuizen-Lemmer.35 kilometer en een boottocht.
Lemmer-Kampen.65 kilometer.
Kampen-Harderwijk.45 kilometer.
Harderwijk-Huizen.45 kilometer.

De afstand van het rondje IJsselmeer fietsen zonder afsluitdijk is 299 kilometer. Een stuk korter dus, maar wel met een leuke boottocht.

Hoeveel km het rondje IJsselmeer is, is dus afhankelijk van welke route je kiest. Deze zomer lekker langs de mooiste plekjes fietsen zal je echt niet tegenvallen. Op je eigen tempo met genoeg tijd voor terrasjes en tussenstops. Bij het fietsen om het IJsselmeer is het natuurlijk wel belangrijk om een goed zadel te hebben. Lees daarom in het volgende artikel wat het beste fietszadel is tegen zadelpijn

Leave a Response