Reizen

San Francisco: stad van technologie en historie

David1303 views

Denk je aan de Verenigde Staten, dan denk je waarschijnlijk ook gelijk aan steden als New York, Miami en Los Angeles. Naar onze mening is er echter maar één stad in het megaland dat de allermooiste is: San Francisco. De stad van de Golden Gate Bridge, gelegen in het noorden van Californië, heeft alles: historie, een goed klimaat, geweldige uitzichten en sportteams die je niet mag missen.

San Francisco is een beetje een vreemde eend de bijt: het oogt in sommige buurten bijzonder Europees, terwijl ook de traditionele Amerikaanse elementen van een strakke blokkenstructuur van straten zichtbaar is. Ook is het de stad die het dichtst bij Silicon Valley ligt: het mekka van technologie.

Met bedrijven als Facebook, Google, Uber, Apple, YouTube, Tesla en nog veel meer bedrijven gevestigd direct naast San Francisco, is het ook één van de allerduurste steden ter wereld.

Historie die je in de rest van het land weinig vindt

De Verenigde Staten is natuurlijk een bijzonder jong land. Het land kreeg onafhankelijkheid van Engeland in 1784, minder dan 300 jaar geleden. Hiervoor woonden al lange tijd Indianen in het land, maar het land zoals we het nu kennen heeft een relatief korte historie. Het is dan ook even zoeken naar geschiedenis als je Europa gewend bent: een huis van honderd jaar oud in de Verenigde Staten is al snel een museum, terwijl het in bijvoorbeeld Nederland of andere Europese landen niet bijzonder is.

San Francisco is één van de steden in het land waar je wel een aardige historie terug kunt vinden. Hoewel de regio al zo’n 5000 jaar geleden bewoond werd door Indianen, werd de huidige stad pas zo’n 160 jaar geleden gesticht. Het is daarna echter snel gegaan, vooral dankzij de goudkoorts rond die tijd, die leidde tot een snelle groei van de stad.

De ouderwetse trammetjes van San Fracisco zijn niet te missen wanneer je door de stad loopt.

Alcatraz: de gevangenis waaruit niemand ontsnapte – of toch wel?

Eén van de meest beroemde bezienswaardigheden in San Francisco is Alcatraz, de gevangenis op een klein eilandje voor de kust van de stad. Ten tijden van de officiële oprichting van de stad werd er een militair fort gebouwd, waarna sinds het begin van de twintigste eeuw er een gevangenis stond.

De gevangenis was berucht om de ruige omstandigheden en het feit dat je onmogelijk kon ontsnappen. Eén van de meest beroemde gedetineerden in de gevangenis was maffiabaas Al Capone. Toch wisten drie mannen (waarschijnlijk) te ontsnappen. In 1962 ondernamen drie gedetineerden een poging met een opblaasbaar vlot. Hun spullen werden later teruggevonden aan de kust.

Het is overigens nog steeds onduidelijk of de poging gelukt is, of dat ze simpelweg zijn verdronken. De omstandigheden waren zwaar en de kans dat een dergelijke poging zou lukken was kleiner dan de kans op een mislukking. Van de mannen is nooit meer iets vernomen.

De gevangenis is tegenwoordig te bezoeken als toerist. De gevangenis is interessant, maar de toch naar het eiland misschien nog wel leuker, met uitzicht op de prachtige Golden Gate Bridge en de skyline van de stad.

Alcatraz: ‘s Werelds beroemdste gevangenis.

Culturele hoofdstad van het land?

San Francisco wordt wel eens de culturele hoofdstad van het land genoemd. Het centrum is ruim opgezet, strak en erg stijlvol. Waar steden als New York en Chicago een rauw randje hebben, is San Francisco eerder een soort Parijs van de Verenigde Staten. Vanuit het centrum kun je naar de kust lopen, waar de kleine haventjes en pieren genoeg te bieden hebben voor een volledige dagtrip.

Met name Pier 39 is populair, vanwege de barretjes en speelhallen, maar ook de grote zeeleeuwenkolonie die standaard bij de pier ligt te zonnen. Hoewel Pier 39 vrij toeristisch is en volgens de locals niet authentiek is, mag een bezoek niet ontbreken wanneer je naar San Francisco gaat.

Golden Gate Bridge: indrukwekkender dan op televisie

Misschien heb je het wel eens gehad: op televisie zag je een bepaalde stad, een bouwwerk of natuurgebied en sindsdien wilde je niets liever dan dit in het echt zien, om er vervolgens achter te komen dat het toch een beetje tegenvalt.

Voor aardig wat zaken gaat dit op, maar niet voor de Golden Gate Bridge. Misschien wel de meest beroemde brug ter wereld, is dit een bouwwerk waar je alleen maar met een ‘wauw’ op kunt reageren wanneer je hem voor het eerst ziet.

De brug is bijna drie kilometer lang, overweldigend groot, maar biedt ook nog eens prachtig uitzicht over de stad, de baai en de oceaan. Een aanrader is om de brug over te lopen om op je gemak de omgeving in je op te nemen.

De Golden Gate Bridge is in het echt net zo spectaculair als op de foto’s.

Uitgaansleven: vergeet de clubs, ga naar de bars

Het uitgaansleven van San Francisco is bijzonder levendig en bijzonder duur. Zoals gezegd hebben de meeste grote techbedrijven zich gevestigd rond de stad en laat de werknemers van deze bedrijven nou net wat meer verdienen dan een modaal inkomen. De huur in de stad is schrikbarend hoog (een studio voor € 2000,00 per week: geen uitzondering) en ook de leefkosten zijn hoog.

Ga je op stap, dan merk je dit direct aan de prijzen van een biertje. Toch is het zonde om hierdoor niet op stap te gaan, want de stad heeft zo’n bijzondere sfeer in de avond. Een aanrader is The Saloon, een bar die bijna net zo oud is als de stad zelf en waarvan het interieur sinds die tijd vrijwel niet is veranderd. Hier vind je hysterische livemuziek, een divers publiek en als je geluk hebt de bareigenaar achter de bar die waarschijnlijk eveneens net zo oud is als de stad zelf.

Opvallend genoeg is maandag in de stad een bijzondere uitgaansavond. Een echte aanrader is Motown Monday in de Madrone Art Bar. Dit is waar je geen toeristen gaat vinden, maar alleen de locals die de week inluiden met drank, muziek en meer drank. Kom wel op tijd, want de rij is immens als je te laat bent.

Stijlvolle oude huisjes in het centrum van het moderne San Francisco.

Uitstapjes vanuit San Francisco

Na een week San Francisco heb je alles kunnen zien wat je zou moeten zien: van de brug tot Alcatraz en van de steile straatjes tot het uitgaansleven. Vanuit San Francisco kun je erg goed uitstapjes doen naar andere plekken in het land. Onder meer Seattle, Oregon, Highway 101 (prachtig langs de oceaan), Yosemite National Park en Redwoods National Park zijn allemaal binnen één á twee dagen bereikbaar en allemaal het bezoeken waard.

Ga je naar de nationale parken, dan kun je hierna ook doorrijden naar bijvoorbeeld Los Angeles of zelfs Las Vegas, om je Amerikatrip helemaal compleet te maken.

Het is mogelijk om vanuit Amsterdam in elf uur direct naar San Francisco te vliegen met KLM of Delta, maar het is over het algemeen goedkoper om te kiezen voor een tussenstop in Londen of New York.

Leave a Response