Reizen

Sarajevo: dé citytrip van het moment!

Jaro875 views
sarajevo

Ben je van plan om een korte vakantie te boeken, maar weet je niet goed waarnaartoe? Sarajevo is dé stedentrip bestemming van het moment. Deze magische stad is de hoofdstad van Bosnië en staat ook wel bekend als ‘Klein Istanbul’. Wat maakt deze stad nu zo uniek en waarom zou dit je volgende stedentrip bestemming moeten zijn? Wij hebben 5 redenen op een rijtje gezet!

Het tunnelmuseum

Begin jaren 90 was Sarajevo een ware oorlogsstad. De Bosnisch-Servische troepen vochten jarenlang in deze stad en dat is vandaag de dag terug te zien in Sarajevo. In 1996 werd een akkoord gesloten en werd de stad beetje bij beetje hersteld.  Voor mensen met een passie voor historie is het Tunnelmuseum een echte aanrader. In dit kleine, maar erg interessante museum kom je alles te weten over de oorlog en historische plekken in de stad. Een echte aanrader!

Het oude centrum

Zoals in elke stad, bevindt zich ook in Sarajevo het ‘oude centrum’. In dit gedeelte van de stad bevinden zich de meeste bezienswaardigheden. Het oude centrum wordt door de locals ‘Bascarsija’ genoemd en op een zonnige dag is het hier heerlijk vertoeven. Smalle straatjes, gezellige winkeltjes en knusse restaurantjes zijn typerend voor deze wijk.

De Latijnse Brug

Een van de hoogtepunten van Sarajevo is de Latijnse Brug oftewel ‘Lastinski Most’. Deze brug ziet er van zichzelf niet erg speciaal uit, maar de historie is indrukwekkend. Zoals je misschien al weet werd in Sarajevo het startschot gegeven voor de Eerste Wereldoorlog. In 1914 werd op de Latijnse Brug de Oostenrijker Frans Ferdinand doodgeschoten. Op de brug bevindt zich ook een gedenksteen die aan dit voorval herinnert.

sarajevo 1

Lees ook: 5 dingen die wij mannen altijd vergeten op vakantie!

De Vijecnica

Op steenworp afstand van de Latijnse Brug bevindt zich het allermooiste gebouw van Sarajevo. Het Vijecnica, dat tegenwoordig fungeert als stadhuis is een imponerend bouwwerk. Dit gebouw werd tijdens de oorlog compleet vernietigd, maar in de afgelopen jaren is dit gebouw gerenoveerd en ziet het er werkelijk waar prachtig uit!

sarajevo 2

Yellow Fortress

Vanwege de gunstige ligging (Sarajevo wordt omringd door vele heuvels), zijn er veel noemenswaardige uitzichtpunten om de stad heen. Een van de populairste uitzichtpunten is het Yellow Fortress. Dit fort zelf is niet super speciaal, maar vanaf hier heb je dus een adembenemend mooi uitzicht over de stad. Je kunt het fort te voet bereiken, maar wees gewaarschuwd: het is een flinke klim!

Ben jij weleens in Sarajevo geweest? Zo ja, wat vond jij het mooiste in deze stad?

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response