Singapore: saaie metropool of wereldstad die niet slaapt?
Vlieg je naar Azië, bijvoorbeeld op weg naar Thailand, dan is de kans aanwezig dat je via de luchthaven van Singapore vliegt. De microstaat staat niet direct bekend als een toeristische trekpleister en is met name populair onder de rijken die eens flink willen shoppen in de hypermoderne stadstaat.
Voor de meeste reizigers staat Singapore niet bepaald hoog in het lijstje landen dat ze nog willen bezoeken. Het land wordt vaak ook wel gekscherend Singabore genoemd, omdat er zo weinig te doen zou zijn behalve winkelen. Is dat wel terecht? Mannennieuws.nl kijkt naar dit bijzondere land.
Singapore: van vissersdorp naar wereldstad
Het is lastig voor te stellen, maar Singapore bestaat als land nog geen zestig jaar. In 1965 kreeg de stad onafhankelijkheid en was het definitief een onafhankelijke staat, erkend door het buitenland. Op dit moment was het nog maar een klein stadje dat weinig impact had op de wereldeconomie. Inmiddels is dat wel anders.
Onder de visie van Lee Kuan Yew groeide Singapore uit tot een wereldwijd economisch centrum vol wolkenkrabbers, winkelcentra en vooral grote welvaart. Het gemiddelde salaris in Singapore ligt boven de € 5000,00 per maand. Singapore wordt vaak ook wel gezien als een east meets west staat, waar je een combinatie vindt tussen een traditionele Zuid-Oost Aziatische cultuur en de Westerse cultuur zoals we deze in Europa kennen.
Een cultuur die je niet zo maar begrijpt
Singapore heeft een bijzondere cultuur waar je niet zo maar de vinger op kunt leggen. Zoals gezegd heeft het zowel (Zuid-Oost)Aziatische elementen als Westerse elementen. Tegelijkertijd zijn er allerlei invloeden van andere culturen. Dat is niet gek, want er zijn vier grote etnische groepen in het land: Chinees, Indiërs, Maleis en een grote groep Westerse expats.
Het land heeft dan ook vier officiële talen die je op alle borden ziet: Engels, Maleis, Tamil en Mandarijn. Met name voor de jeugd is Engels vaak de eerste taal, maar het Singaporese dialect is soms bijzonder lastig te begrijpen. Hoewel Engels pas zo’n vijftig jaar een belangrijke taal is in het land, is het Engels van Singapore het verst afgedreven van het oorspronkelijke Engels uit het Verenigd Koninkrijk van alle landen waarin men (soms al eeuwen) Engels spreekt.
Het Engels van Singapore wordt dan ook wel Singlish genoemd en heeft invloeden van Maleis, Tamil en Mandarijn. Zoals de diverse invloeden in de taal duidelijk zijn, vind je dit ook in de ontzettend diverse keuken van Singapore, de sociale omgang (Westers en Aziatisch samen) en manier van wonen. Zo is het gebruikelijk om samen blijven te wonen met familie, terwijl succes en zelfstandigheid ook weer aangemoedigd wordt. Singapore is wat dat betreft een land van paradoxen, maar hierdoor wel interessant om te ontdekken.
Dictatuur?
Het land is officieel democratisch, maar in de praktijk een dictatuur. Eén partij heeft het voor het zeggen en bij openlijke kritiek op de regering riskeer je een celstraf. Toch is het misschien wel de enige dictatuur die volledig geslaagd is, want het land is welvarend en het volk voor een groot deel erg tevreden.
Onderling wordt er ook uitgebreid kritiek geleverd op de regering, hier geen Oost-Duitsland praktijken waar men elkaar verraadt. In de praktijk merk je dan ook, zeker als toerist, erg weinig van de bestuurlijke indeling in het land.
Is er meer dan alleen shoppen?
We kunnen niet ontkennen dat Singapore geen Parijs, Amsterdam of Londen is met overduidelijke toeristische attracties. Tegelijkertijd is dat misschien ook wel een zegen voor het land, omdat je geen enorme toeristische trekpleisters hebt en je hierdoor minder snel in een soort toeristische bubbel terechtkomt.
Ook is er wel degelijk meer te doen dan shoppen. Het hoogtepunt is The Gardens By The Bay, een enorme botanische tuin met vier glazen koepels met eigen thema’s. In één van de koepels vind je zelf een enorme waterval. Een ander hoogtepunt in de tuinen is het gebied met stalen bomen die volledig begroeid zijn en die je kunt beklimmen. ‘s Avonds zijn deze prachtig velricht.
Nog een hoogtepunt is de watershow in de Marina Bay. Deze watershow is er iedere avond om acht uur en ontzettend indrukwekkend. Geen eindeloze fonteinen hier, maar een prachtige film die geprojecteerd wordt in het opgespoten water. Het beeld is bijzonder scherp en het effect van het water erg bijzonder.
Een goed nachtleven – maar zorg voor een volle portemonnee
Ook op het gebied van uitgaan kom je in Singapore zeker aan je trekken. Het meest populair is Clarke Quay, een historisch gebied naast de rivier vol barretjes, clubs en live muziek. Je kunt hier eindeloos barhoppen en de sfeer is eigenlijk altijd goed.
Maar: Singapore is een rijk land en dus ook duur. Reken erop dat je voor een biertje tenminste € 8,00 kwijt bent. Ook word je geacht je enigszins netjes te kleden, zoals de locals ook doen. De sfeer is relaxt, maar niet zo relaxt als in een bruin café in Nederland. Enige netheid is belangrijk.
Wil je Max Verstappen zien schitteren, dan kun je eind september naar de Grand Prix van Singapore gaan. De enige avondrace van het seizoen is een waar spektakel met een geweldig verlicht parcours, een spannende race en iedere avond concerten van de grootste artiesten. Zo traden in 2016 onder meer Imagine Dragons, Bastille, Queen, Kylie Minogue en Pentatonix op.
Singapore: saai of wereldstad?
Singapore is een geval apart. Het is geen Europese hoofdstad, geen stad met de allure van New York of San Francisco en ook niet echt vergelijkbaar met een Aziatische metropool als Tokyo, Seoul of Taipei.
En toch heeft de stad veel te bieden, je moet alleen iets verder kijken. De eetcultuur van Singapore is ongekend, zelfs voor Aziatische begrippen, je kunt er eindeloos shoppen, goed op stap en ook bijzondere attracties als de Gardens by the Bay bezoeken. Heb je de kans om Singapore aan te doen tijdens een reis naar Azië, dan is dat ook zeker je tijd waard.