Sport

Snel afvallen? Doe het eiwitdieet

Redactie MannenNieuws1190 views
eiwitdeet

Met de populariteit van koolhydraat-arme diëten zouden we allemaal moeten weten hoe belangrijk eiwitten zijn. Brood en pasta uit je voeding schrappen betekend echter niet automatisch dat je voldoende proteïne binnenkrijgt. Zonde, want een eiwitdieet helpt je snel -en vooral ook blijvend- af te vallen.

Calorieën tellen alléén is onvoldoende

Recentelijk lijkt de trend in dieet-land weer richting het tellen van calorieën te gaan. Hoewel dit in veel gevallen effectief is, krijg je niet het volledige plaatje. Haal je bijvoorbeeld 40 procent van je dagelijks calorieën uit koolhydraten, dan is het effect op je lichaam flink anders dan wanneer je dezelfde calorieën uit eiwitten haalt. Krijg je met het tellen van calorieën te weinig eiwitten binnen, dan is de kans groot dat je tijdens het afvallen spiermassa verliest. Spiermassa die zelfs als je níet beweegt calorieën verbrandt. Je bent dan de gewenste kilo’s wel kwijt, maar zult daarna meer moeite hebben om op gewicht te blijven.

De voordelen van een eiwitdieet

Een eiwitdieet heeft enkele duidelijke voordelen in vergelijking met andere populaire diëten:

  • Je lichaam moet meer werk verzetten om eiwitten om te zetten in energie. Dit houdt in dat je tijdens dit proces al meer calorieën verbrandt;
  • Eiwitten brengen meer tijd in je maag door. Dit zorgt sneller voor een vol gevoel, dat ook langer aanhoudt;

Daarnaast betekend succesvol afvallen dat je niet enkel minder calorieën binnenkrijgt, maar er ook meer verbrandt. Een eiwitrijk dieet zorgt ervoor dat hierbij je spiermassa op peil blijft of zelfs toeneemt. Deze spiermassa helpt je vervolgens om de hele dag door meer calorieën te verbranden.

Eiwitten zijn dus belangrijk. Maar liefst 30 procent van de vrouwen en bijna een kwart van de mannen krijgt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid proteïne echter niet binnen. Waarom niet?

Misverstanden over eiwitten

Een veelvoorkomend misverstand over eiwitrijke voedingsmiddelen is dat deze dikmakend zijn. Als je de calorieën van 100 gram kipfilet vergelijkt met die van 100 gram broccoli, lijkt dit misverstand ook bevestigd te worden. De calorieën die je in de vorm van eiwitten binnenkrijgt zijn echter ‘nuttige’ calorieën die je lichaam niet enkel van energie voorzien. Daarnaast worden eiwitten al snel als ‘onhandig’ gezien. Je neemt immers minder gemakkelijk een kipfilet of stuk zalm mee, dan een muesli-reep of fruit vol koolhydraten. In de praktijk valt dit tegenwoordig echter erg mee. Eiwitshakes of -repen zoals je die vindt in eiwitdieten laten zien dat proteïne binnenkrijgen ook best gemakkelijk kan zijn.

Tot slot

Recent onderzoek gepubliceerd in Nutrition Metabolism liet iets opvallends zien: Deelnemers die hun dagelijkse calorieën voor 10 procent meer uit eiwitten haalden aten, vanzelf, zo’n 450 calorieën per dag minder. In 12 weken verloren ze gemiddeld zo’n 6 kg per persoon, zonder verdere aanpassingen aan hun voeding. Eiwitrijke diëten werken. Een gegrilde kip in je rugzak meenemen is echter niet altijd even praktisch. Een bidon met een eiwitshake of een eiwitreep in je broekzak is dan wel zo handig. Je hebt dus geen enkel excuus meer: Eindig dit jaar een paar kg lichter en een stuk gezonder!

Leave a Response