Fashion

Sokkengekte! Vergeet witte sportsokken: dit zijn de trends

David1487 views

De Nederlandse man krijgt wel eens het verwijt dat hij niet bepaald modebewust is. De Deense ex-voetballer Kenneth Perez, die al jaren in Nederland woont, ziet het als een groot verschil met de Deense (of Scandinavische) man.

Is dat nou wel terecht? Ook hier in Nederland zijn onmiskenbaar allerlei modetrends, ook voor mannen. De laatste trend? Sokken! Vergeet de saaie witte sportsokken: stijlvol en/of bijzonder is inmiddels de standaard. Het mag dan wel een kledingstuk zijn dat niet direct opvalt, zeker in de winter, het is wel iets waarmee steeds meer rekening wordt gehouden.

Burlington sokken, met hun karakteristieke ruitpatroon.

Stijlvolle sokken zijn al lang niet meer alleen voor de metroman

Voor steeds meer mannen is het een bijzonder punt van aandacht bij het (online) winkelen: de sok die gedragen wordt. We zien hierin twee trends terugkomen: ‘gekke’ sokken met patroontjes, felle kleuren en figuren, maar ook de stijlvolle sokken die passen bij een chique outfit.

In deze stijlvolle categorie passen met name Burlington herensokken goed. Misschien laat het niet direct een belletje rinkelen, maar het gaat hier om de bekende sokken met een ruitenpatroon. Ze zijn er in allerlei kleuren: van blauw tot grijs met rood en zwart met groen. De rode draad is dat ze eigenlijk bij iedere outfit passen: van een net kostuum tot een casual outfit voor alledaagse bezigheden.

Belangrijk hierbij is dat het niet alleen sokken zijn die goed ogen, maar dat ze ook slijtvast zijn. Betaal je immers meer dan de prijs voor goedkope HEMA-sokken, dan wil je ook dat ze wat langer meegaat. Kort gezegd: de trend is dat we steeds meer op zoek zijn naar goede, stijlvolle sokken. Het is niet langer een detail van de outfit waar niet of nauwelijks aandacht aan wordt gegeven.

Opvallende sokken: trend of hype?

We zien bovendien steeds vaker sokken met allerlei gekke patronen en figuren, vaak met enige komediefactor. Zo zagen we in ons straatonderzoek onder meer sokken langskomen met Bob Ross en ‘happy clouds’, alpaca’s, koala’s en katten in de ruimte. Ja, hoe gekker, hoe beter, zo lijkt het.

Is dit een trend of simpelweg een hype die snel overwaait? Dat is vooralsnog lastig te zeggen, maar ze lijken steeds meer een vaste plek te krijgen in het straatbeeld van jonge mensen. De sokken werden eerder vooral gedragen door de trendsetters die wel vaker opvallen met een bijzondere modestijl. Tegenwoordig zijn ze een stuk normaler en is het minder ‘controversieel’.

Wat ons betreft is het dan ook daadwerkelijk een echte modetrend. Wat we ervan vinden? Tja, het is vrolijker en in elk geval leuker dan een saaie sportsok of effen witte of zwarte herensok.

Praktische voordelen van de sokkentrend

Of je nu gaat voor de stijlvolle sok van Burlington of voor de opvallende Bob Ross-sok, er zitten ook praktische voordelen aan. Niet alleen zijn de iets duurdere sokken over het algemeen slijtvaster, ze zitten ook nog eens prettiger.

Dat betekent dat je niet iedere week een paar sokken hoeft weg te gooien, omdat er weer eens een teen door de sok steekt, of omdat de hak kapot is gegaan. Wat ons betreft is het dan ook een positieve trend, waar veel online winkels gelukkig ook goed op inspelen. Zo is HemdvoorHem.nl, één van de grotere online heren modewinkels, ook de eerdergenoemde geruite sok gaan verkopen.

Wat heeft jouw voorkeur? Een sok die in eerste instantie opvalt, een enigszins chique sok, zoals van Burlington, of toch de goedkope variant van de HEMA of H&M?

 

Leave a Response