Automotive

De spectaculaire wereld van Gymkhana

David1378 views

We kijken met zijn allen massaal naar de Formule 1 en ook de MotoGP is populair, maar wat Mannennieuws betreft is één discipline in de motorsport nog wat onderbelicht: Gymkhana. Als er namelijk één discipline in de motorsport als extreme sport gezien mag worden, is het wel Gymkhana.

Bij Gymkhana leggen coureurs een complex parcours af waarin moet worden geslalomd, geparkeerd, 180 graden draaien gemaakt moeten worden en veelvuldig wordt gedrift. Het resultaat is een extreem spectaculaire sport die vrijwel iedere race vol verbazingwekkende momenten zit.

Gymkhana – het uiterste halen uit de coureur

Gymkhana is niet bepaald een motorsport waar je als beginner eventjes inrolt. Sterker nog, je hebt een flinke dosis ervaring nodig om het er enigszins redelijk vanaf te brengen in de sport. Hoewel de parcours veelal in de eerste en tweede versnelling worden afgelegd, vraagt de sport het uiterste van zowel de auto als de coureur.

De coureur moet allerlei tactieken die je in de reguliere motorsport niet ziet tot in de puntjes onder de knie hebben. Van driften tot plotselinge draaiingen en het remmen met je linkervoet: het zit er allemaal in. Een typisch Gymkhana-parcours wordt in slechts één tot twee minuten afgelegd, maar zit boordevol obstakels.

Deze obstakels worden meestal met pilonnen of blokken aangegeven, wat betekent dat de coureur het parcours perfect moet onthouden. Doen ze dit niet, dan verlies je al snel het overzicht en zie je te laat wat voor manoeuvre er moet worden uitgehaald. Dat leidt niet zelden tot spectaculaire slippartijen en zo nu en dan een crash. Dat het parcours vaak nat is gemaakt voor de race, maakt het spektakel alleen maar groter.

Een beter beeld van de sport krijgen? Check dan alvast het onderstaande filmpje.

Demonstratiesport en competitief

Vanwege de extreme aard van Gymkhana, geldt het vooral als een demonstratiesport bij autoevenementen. Toch zijn er ook veel competitieve wedstrijden, zowel op amateur- als professioneelniveau. De coureurs komen veelal uit andere disciplines van de motorsport, waar ze al successen hebben gevierd.

Uithangbord van de sport is Ken Block. De Amerikaanse rallyrijder kende in het rallyrijden diverse successen en is, met sponsoring van enkele bedrijven, verworden tot een icoon van Gymkhana.

De video’s van Ken Block werden tientallen miljoenen keren bekeken op YouTube en andere platformen en laten topprestaties in Gymkhana zien. Door zijn populariteit kwam hij ook voor in diverse racespellen, waaronder de Dirt-serie.

Op het hoogste niveau wordt Gymkhana ook beoefend op de X Games, dat kan gezien worden als het wereldkampioenschap van extreme sporten. Eén van de beste coureurs ooit is Tanner Foust, die net als veel andere coureurs ook in de rallysport bijzonder succesvol was.

Bekijk hieronder de beelden van Foust, die 2013 de Gymkhana Grid won tijdens de X Games en Los Angeles.

 

Hoofdfoto: Ken Block/YouTube

Leave a Response