Sport

Speler-coaches in het voetbal

Tom van Pinxteren636 views
Speler-coaches in het voetbal

Speler-coaches komen in het voetbal niet heel vaak voor. Toch zijn er wel een aantal trainers geweest die de twee functies combineerden. In dit artikel een aantal van de bekende namen die de uitdaging aangingen.

Johan Boskamp

Johan Boskamp is tegenwoordig vooral bekend van het programma Veronica Inside. In 1984 scoorde hij doelpunten voor Lierse terwijl hij ook de hoofdtrainer was. Helaas was het geen succes want in 1986 degradeerde hij. 

Ruud Gullit

Een van de bekendste speler-coaches in het voetbal is Ruud Gullit. In 1997 won hij als speler-coach de FA Cup met Chelsea. Een succesvol debuutjaar voor Gullit. Echter was het negen maanden later over met het succes. Weer geen geslaagde speler-coach.

Speler en coach van Chelsea

Edgar Davids

Hij wordt ook wel pitbull genoemd. Edgar Davis was als voetballer niet te stoppen. Hij behaalde successen met Ajax, FC Barcelona, Juventus en Inter Milaan. Van 2012 tot en met 2014 was hij speler-coach van Barnet FC. Davids was populair onder de fans maar sportief was het geen succes.

Kenny Dalglish 

Eindelijke een speler-coach met succes in het voetbal. Kenny Dalglish bezorgde Liverpool de Europacup 1 als speler. Toen hij in 1985 manager werd, bleef hij ook speler. In het eerste jaar pakte Dalglish gelijk de dubbel. Hij won nog twee keer de titel daarna en een FA Cup. Een echt succesvolle speler-coach.

coach en speler van Liverpool

Graeme Souness 

De tweede schot in deze lijst en wederom succesvol. Met Glasgow Rangers won hij vier keer de titel en vier keer de beker als speler-coach. Een prijzenkast om over naar huis te schrijven. In 1991 stopte hij als speler en werd enkel trainer bij Liverpool.

Vincent Kompany

In 2019 werd Vincent Kompany speler-coach van Anderlecht. Na een teleurstellende start van het seizoen besloot hij zich op het spelen te richten. Dit ging niet veel beter dus besloot Kompany in Augustus 2020 te stoppen met voetballen. Hij werd uitsluitend hoofdcoach van Anderlecht.

Wat kunnen we nu concluderen over speler-coaches in het voetbal? Over het algemeen is het niet echt een goed idee. Het combineren van de functie van manager met een andere functie is bijna niet te doen. Dus het advies aan de voetbalclubs is: Stel geen trainer-coach aan tenzij het een schot is. Lees in het volgende artikel over voetballers die terugkeerden bij hun jeugdliefde.

Leave a Response