Spitsbergen: eilandengroep voor de echte avonturier
Een land (of eigenlijk eilandengroep) dat echt tot de verbeelding spreekt is Spitsbergen (ook wel Svalbard genoemd). Deze kleine eilandengroep ligt in het hoge noorden, nog 600 kilometer boven Noorwegen. Ruim 60% van het landoppervlakte is bedekt met gletsjer en het gebied zit vol ijsberen. Ga je buiten de stadjes, dan moet je per definitie een wapen meenemen voor je eigen veiligheid.
Spitsbergen is onderdeel van Noorwegen en heeft ook een kleine Russische nederzetting. Hoewel er vooral veel wetenschappers wonen, is er ook een kleine populatie vaste bewoners. De meeste van hen wonen in ‘hoofdstad’ Longbearyen. Spitsbergen is ook bereikbaar voor toeristen, maar dan wel voor de echte avonturiers.
Ontdekt door Nederlanders, gebruikt door Noren en Russen
Spitsbergen draagt een Nederlandse naam en dat is natuurlijk met reden: Willem Barentsz ontdekte in 1596 tijdens de Gouden Eeuw van Nederland. Nog steeds is er een stadje dat zijn naam draagt: Barentzburg. Overigens hebben de Vikingen het eiland waarschijnlijk al veel eerder ontdekt, maar hiervan bestaan geen onomstotelijke bewijzen.
Tot in de negentiende eeuw jaagde Nederlanders op walvissen rond de eiland en waren er verschillende kleine nederzettingen. Tot in de twintigste eeuw was het niet geheel duidelijk aan wie de eilanden toebehoorden, maar in 1920 werd het definitief Noors grondbezit.
Op de eilanden werd er volop gewerkt in mijnen door met name Noren en Russen. Zij zijn nog steeds de dominante groepen aanwezig op het eiland, hoewel er inmiddels vrijwel geen mijnwerk meer plaatsvindt.
Ark van Noach
Spitsbergen is de thuis van de Wereldzadenbank. Dit is een bunker op 120 meter diepte waarin alle soorten plantenzaden ter wereld worden opgeslagen in vrieskou. Mocht er ooit een wereldwijde ramp plaatsvinden, dan kunnen de zaden uit deze bunker gebruikt worden om de planten weer terug te brengen op de wereld.
Om deze reden wordt de Wereldzadenbank ook wel de ark van Noach genoemd, omdat het in wezen een laatste redmiddel kan vormen als de wereld bijna vergaat door een ramp. De bank is sinds 2008 open en wordt sindsdien constant aangevuld met alle zaden.
Hoewel de zaden in de bank kunstmatig ingevroren zijn op -18 graden, zal het bij een eventueel uitval nog weken duren tot de temperatuur stijgt. Zelfs bij een normale omgevingstemperatuur, zijn de zaden nog ingevroren door de kou op Spitsbergen: -4 graden.
Een reis naar Spitsbergen
Al aan het einde van 19e eeuw was Spitsbergen een relatief populaire trekpleister voor toeristen geworden, maar nog altijd is een reis niet bepaald standaard te noemen. Vanuit Oslo of Tromsø kun je vrijwel dagelijks naar Spitsbergen vliegen. Op het eiland zijn verschillende hotels, waaronder zelfs een Radisson Blu-hotel. De meeste hotels liggen in hoofdstad Longbearyen, maar ook hierbuiten kun je accommodatie vinden.
Of je nu in de zomer gaat of in de winter: je zult altijd winterkleding nodig hebben. Een warme dag in juli of augustus houdt in dat het ongeveer 8 graden is. In december of januari mag je in je handen knijpen als het -9 is, want -15 en gevoelstemperaturen die tot wel -40 reiken zijn niet abnormaal.
Voor zon-zee-strand ga je dan ook niet naar Spitsbergen, maar wel voor de prachtige natuur en enerverende expedities.
Expedities op Spitsbergen
De omgeving van de Spitsbergen is ruw en gevaarlijk: niet alleen bevriezing ligt op de loer: ook honderden ijsberen lopen er rond. Met georganiseerde expedities kan je het land overigens wel goed ontdekken. Ga langlaufen, met een hondenslee of iets comfortabeler op de sneeuwscooter en trek de eindeloze witte massa in met prachtige bergen, gigantische gletsjers en kliffen waar je duizelig van wordt.
Het is ook mogelijk om ijsgrotten te ontdekken en in de zomer om te gaan kajakken. Met de kajak kun je oude verlaten mijnwerkersstadjes vinden waar nog veel is achtergebleven dat soms wel meer dan honderd jaar oud is. Ook urban exploren is dus een optie op Spitsbergen.
Noorderlicht en het stadje Pyramiden
Ga je in de winter, dan maak je een goede kans om het Noorderlicht te zien. Omdat Spitsbegen zo ver noordelijk licht, is het er gedurende de winter 24 uur per dag donker. Bovendien is de locatie ideaal voor het Noorderlicht. Waar je in landen als IJsland en Noorwegen nog enig geluk moet hebben om de lichten te zien, spreken ze in Spitsbergen eerder over het ‘normale’ Noorderlicht en het ‘speciale’ Noorderlicht, waarbij de laatste versie ontzettend intens en indrukwekkend is.
Een surrealistische omgeving om de lichten te zien is in Pyramiden, een voormalig Russisch stadje dat extreem afgelegen ligt. Floortje Dessing bezocht Pyramiden al eens voor haar programma Floortje Naar het Einde van de Wereld en sprak hier met één van de zes overgebleven bewoners die het stadje moeten onderhouden voor de Russische overheid.
Spitsberg is al afgelegen, maar trek je nog verder het land in, dan voel je je écht op het einde van de wereld. Een aanrader voor iedereen die het avontuur wil aangaan.