Ben jij actief ingesteld? Dan houd je waarschijnlijk ook graag bij hoe actief je geweest bent en wat je gepresteerd hebt. Je kunt een hoop met de smartphones van tegenwoordig, waaronder stappen tellen en je route en snelheid bijhouden. Maar sporten met een smartphone op zak is verre van praktisch. Zelfs een smartphonearmband levert nog enige mate van ongemak op. Het is veel praktischer om enkel een horloge om de pols te hebben die voor jouw meet wat je doet, wat je hartslag is en hoe lang en ver je gegaan bent. Er bestaat een ruime keuze op de markt voor dit soort handige apparaatjes. Daarom helpen we je een handje met een aantal tips voor het kiezen van een sporthorloge.
Sporthorloge, activity tracker of smartwatch?
De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is of je voor een sporthorloge, een activity tracker of een smartwatch gaat. Een sporthorloge is toegespitst op sporters. Hij meet je hartslag, de afgelegde afstand en de tijd van je inspanning. Zo kun je je eigen prestaties aflezen. Sommige modellen zijn ook voorzien van een hoogtemeter en een kompas. Wil jij dat al je activiteiten automatisch bijgehouden worden, dan past een activity tracker beter bij je. Deze meet de hele dag door hoeveel calorieën je verbruikt, hoeveel stappen je hebt gezet en hoe je slaapgedrag is. Een activity tracker lijkt meer op een armband dan een horloge. Een smartwatch is een eigenlijk een sporthorloge en activity tracker ineen, met aanvullende opties. Niet alleen houdt deze naam je activiteit en je hartslag bij, je kunt ook meldingen van je telefoon laten weergeven op je smartwatch.
Hardlopen of fietsen: ingebouwde gps
De keuze voor een sporthorloge hangt ook af wat van de sport is die je ermee wilt bijhouden. Ben je een hardloper, dan wil je dat jouw horloge ingebouwde gps heeft. Zo kun je namelijk je tempo en de afstand die je hebt afgelegd meten, en je route achteraf terugkijken. Ook is de optie om je hartslag te meten wenselijk. Diezelfde opties wil je als je je activiteit op de fiets wilt bijhouden, maar daar bovenop is het ook handig om een sporthorloge met een cadanssensor te hebben. Die houdt omwenteling van je benen bij.
Zwemmen: SWOLF tracking
Ben je van het baantjes trekken in het zwembad, dan moet je sporthorloge in de eerste plaats waterdicht zijn. Daarnaast is SWOLF tracking handig, omdat dat je kan helpen de efficiënte van je zwembewegingen te verbeteren. Ook kun je hiermee de badlengte invoeren. Je sporthorloge moet natuurlijk ook je snelheid en afgelegde afstand kunnen meten.
Scherm
Een belangrijk aspect in de keuze voor een sporthorloge is de mogelijkheden van het scherm. Daarbij is het vooral van belang wat je in één oogopslag aan informatie krijgt. Wil je je de snelheid van je hartslag meteen kunnen zien, maar ook de afstand die heb je afgelegd en je bewegingssnelheid? Let er dan bij de aanschaf op dat het horloge dit ook kan. Het is immers vervelend als je tijdens het sporten commando’s moet gaat invoeren. Let op: er bestaan activity trackers die zelfs helemaal geen scherm hebben, wees hier alert op bij de aanschaf.
Garmin horloge
Wil je een stijlvol horloge dat tevens dienst doet als smartwatch of activity tracker, dan is een Garmin horloge zeker het overwegen waard. Vrijwel alle modellen de Garmin Connect App. Hiermee zet je gemakkelijk de gegevens van je activiteit over naar je telefoon. Alleen bij Windows-telefoons is de functionaliteit van de app beperkt. De modellen uit de Fenix 5 serie hebben saffier glas, wat langer mooi blijft en goed om kan gaan met barre omstandigheden. Allen horloges in deze serie hebben veel opties, en de meeste opties krijg je als je voor de Fenix 5 kiest.