UncategorizedKlussen

Steigerhouten bar timmeren

Tom van Pinxteren831 views
Steigerhouten bar

Een steigerhouten bar in je tuin, wie wil dat nou niet. Nog mooier is als je hem ook nog eens zelf gemaakt hebt. In dit artikel lees je wat nodig is om een steigerhouten bar te maken.

Waarom een bar van steigerhout?

Er zijn een aantal redenen om steigerhout als materiaal te kiezen: het is goedkoop, overal verkrijgbaar, makkelijk te bewerken en geeft een mooie look zowel binnen als buiten. Een nadeel is wel dat het snel krom trekt. Ook heeft steigerhout om de twee jaar onderhoud nodig om in goeie staat te blijven.

Benodigdheden 

Om te beginnen heb je elf steigerhouten planken (30x195mm) nodig van 2,5 meter lang. Verder zijn er vijf latjes (30×30 mm) van 2,5 meter nodig om het te verbinden. Verder zijn er zelf borende schroeven van 5×50 nodig. Er wordt vanuit gegaan dat je gereedschap om te zagen en schroeven in huis hebt.

Stap 1 afkorten van de planken

Kort de steigerhouten planken af in verschillende lengtes. Je hebt 13 lengtes van 1070 mm, 5 lengtes van 1305 mm, 1 lengte van 1585mm en 2 lengtes van 530 mm. De verbindingslatjes moeten opgedeeld worden in 6 lengtes van 585 mm, 1 lengte van 1585 mm en 2 lengtes van 695mm. Na het zagen kan het bouwen van de buitenbar van steigerhout beginnen.

Stap 2 de zijkanten

Je hebt zes lengtes van 1070 nodig. Leg drie planken naast elkaar. Verbindt ze met drie latjes van 585mm. Een lat aan de bovenkant, de onderkant en een met de bovenkant op 870mm van de kop van het onderste latje af. Er gaan twee schroeven in per plank. Uiteindelijk heb je dus achttien schroeven nodig voor de drie verbindingslatten. Herhaal dit proces. Zo heb je de twee zijkanten in elkaar gezet.

Stap 2 de voorkant

Het middenstuk bestaat uit zeven lengtes van 1070 mm. Hierop komen drie latjes van 1240 mm. Plaats de latjes net als bij de zijkanten: onder, boven en een op 870 mm. De planken op een rij zijn breder dan de latten. Plaats deze met evenveel ruimte aan weerzijde op de planken. Per plank gaan er weer twee schroeven in een latje. Dat zijn dus drie keer veertien schroeven. De voorkant van de steigerhouten bar is nu klaar. Zet de zijkanten er tegenaan met de dubbele rij latjes aan de bovenkant (let op dat de latjes aan de binnenkant zitten). Schroef de voorkant vast met aan de zijkanten door vier schroeven te gebruiken aan elke kant.

Stap 3 afwerken

Op de verbindingslatjes komen nu planken te liggen. Neem de vijf lengtes van 1305 mm. Op de onderste verbindingslatjes bevestig je twee planken. Aan de zijkanten gaat een schroef door de plank in het latje. De binnenste plank wordt ook bevestigd op dezelfde manier met vier schroeven in de lengte. Dit proces herhaal je op de volgende rij verbindingslatten. Alleen nu met drie planken naast elkaar. Dit is het blad. De buitenbar van steigerhout begint vorm te krijgen.

Stap 3 de rand timmeren

Als het goed is heb je nog twee planken over van 530 mm en een plank van 1585 mm. Dit wordt de rand bovenop de steigerhout bar. Plaats de twee korte planken aan weerzijde onder de lange lengte. Met twee verbindingslatjes van 695 mm maak je de drie delen aan elkaar vast. Deze moeten als een soort buitenrand bovenop de planken komen. In allebei gaan vijf schroeven. Over de lange plank komt het overgebleven latje van 1585 mm. Over de hele lengte verdeel je vijf schroeven. Een bar maken van steigerhout hoeft niet lang te duren. Dit onderdeel is ook alweer klaar.

Stap 4 het monteren

Dit is de laatste stap van het maken van de bar van steigerhout. Leg de rand bovenop de bar. De twee delen aan de zijkant schroef je van bovenaf vast met 4 schroeven. De twee buitenste gaan in het verbindingslatje eronder en de twee binnenste gaan in zijkant van de plank. Doe dit voor beide kanten. In de lengte aan de voorkant gaan zeven schroeven. Aan weerzijde gaan de drie in de verbindingslat en de middelste gaat in zijkant van de plank. De bar maken van steigerhout is nu klaar.

In de link vind je de volledige bouwtekening.

Extra handelingen

Onderhoud is van belang voor een meubelstuk van steigerhout. Als je gebruikt steigerhout gebruikt is het verstandig om de planken van tevoren te schuren. Om je zelfgemaakte bar mooi te houden is het verstandig om het om de twee jaar in de beits, verf of lak te zetten. Zo is het hout beschermt tegen vocht, vuil, schimmels en zonlicht.

De steigerhouten bar is gegarandeerd gespreksonderwerp op verjaardagen of barbecues. Je kan nog veel meer maken met dit materiaal. Lees in het volgende artikel meer over het maken van tuinmeubels.

Leave a Response