Eten & Drinken

Stoppen (of minderen) met het drinken van alcohol: 6 tips!

Jaro925 views
stoppen-met-drinken

We zitten middenin ‘dry january’ oftewel een januari zonder alcohol. Veel mannen doen hieraan mee om te laten zien dat ze zonder alcohol kunnen. Een maand zonder is meer een statement, maar zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Alcohol is nu eenmaal barslecht voor het menselijk lichaam en wij Nederlandse mannen drinken veel te veel. Stoppen of in ieder geval drastisch minderen is dus een goed idee. Maar we snappen best dat dit niet eenvoudig is… Hoe slecht is alcohol voor je en hoe kun je nu echt stoppen met drinken? Hieronder een aantal stoppen met alcohol tips!

Stoppen met alcohol

Veel mensen weten anno 2020 wel dat alcohol ongezond is. Vroeger werd gedacht dat 1 of 2 glazen (rode wijn) per dag gezondheidsvoordelen met zich mee brengt, maar dit is allang weer ontkracht. Alcohol is schadelijk voor je, punt. Zelfs al drink je niet meer dan 3 glazen per dag, dan kan dit alsnog erg schadelijk voor je lichaam zijn. Het meest schadelijk is het drinken van 5+ glazen op een avond en dat is niet meer dan normaal voor de meeste mannen tijdens een avondje stappen. Al deze verontrustende berichten hebben ervoor gezorgd dat veel mensen willen minderen of zelfs stoppen met drinken. Radicaal stoppen met alcohol is voor veel mannen echter niet eenvoudig. De meesten houden het niet vol en hebben na verloop van tijd een terugval. Bovendien kan per direct stoppen met alcohol zorgen voor bijwerkingen. Het best kun je stapje voor stapje stoppen met alcohol drinken. Hoe pak je dit aan? Wij hebben een aantal tips om te stoppen met drinken op een rijtje gezet!

tips-om-te-stoppen-met-alcohol

Lees ook: Uitgaan zonder te drinken: dit zijn de voordelen!

1 Zet de voordelen op een rijtje!

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om jezelf te motiveren om te stoppen met alcohol drinken. Want als je ongemotiveerd bent, dan kun je het wel vergeten… Een manier om jezelf te motiveren is het opschrijven van de voordelen. We weten natuurlijk allemaal dat alcohol ongezond is. Stoppen met alcohol drinken is dus bevorderlijk voor je gezondheid. Maar er zijn nog veel meer voordelen. We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

  • – Je bespaart geld

Alcohol is duurder dan bijvoorbeeld frisdrank, water, thee of koffie. Door te stoppen met bijvoorbeeld wijn drinken, zul je flink wat geld besparen. 

  • – Afvallen en minder maagklachten

De beruchte bierbuik kennen we natuurlijk allemaal. Door te stoppen met drinken zul je gegarandeerd afvallen. Behalve als je elk biertje vervangt door een suikerhoudende frisdrank natuurlijk. 

  • – Minder gênante momenten

Wanneer je dronken bent, heb je jezelf niet altijd in de hand. Dit kan zorgen voor gênante situaties. Wanneer je stopt met drinken, blijven deze gênante momenten je bespaard.

2 Vermijd bepaalde situaties

Als je alle voordelen op een rijtje hebt gezet, dan heb je waarschijnlijk alle motivatie die je nodig hebt. Toch kan het best lastig zijn om een drankje te weigeren in bepaalde situaties. Onze tweede tip: vermijd verleiding. Ga bijvoorbeeld even een tijdje niet naar de kroeg met je vrienden en skip de vrijdagmiddag borrel. 

3 Schreeuw het van de daken

Stoppen met drinken wordt makkelijker als anderen weten dat je hiermee bezig bent. Als jij niemand vertelt dat je gaat stoppen met het drinken van alcohol, dan zal het gegarandeerd voorkomen dat iemand je een drankje aanbiedt. Nee zeggen kan in deze situatie lastig zijn. Je wilt ten eerste niet onbeleefd zijn en ten tweede wil je ook niet ‘on the spot’ hoeven uit te leggen waarom je niet drinkt. Laat het je vrienden dus weten dat je stopt met drinken. Dit zal je behoorlijk wat ongemakkelijke momenten besparen.

4 Beloon jezelf

Een andere manier van jezelf motiveren is belonen. Stoppen met drinken is niet eenvoudig en wanneer je een bepaalde mijlpaal hebt bereikt, dan mag je jezelf best belonen. Denk aan die mooie schoenen die je graag wilt hebben, of een keer lekker eten bestellen. Schrijf de beloningen op papier bij de mijlpalen en je zult nog gemotiveerder zijn.

5 Doe het samen

Samen sta je sterker en dat geldt zeker bij het stoppen met alcohol drinken. Vraag eens rond bij je vrienden of er iemand is die toevallig ook wilt stoppen met drinken en doe het samen. Zo kun je elkaar motiveren. 

6 Schakel hulp in

Vind je het echt moeilijk en lukt het maar niet om te stoppen met drinken? Ga dan opzoek naar hulp bij stoppen met drinken. Dit kan professionele hulp zijn, zoals een psycholoog, maar je kunt ook denken aan een stoppen met drinken app zoals Maxx. In deze app kun je zelf bijhouden wanneer je drinkt en jezelf overzichtelijk doelen stellen. De app maakt een plan van aanpak en ondersteunt je wanneer het even niet lukt.

Zo, dit waren onze tips om te stoppen met drinken. Drink jij? Zo ja, hoeveel? Wil je ooit stoppen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response