Sport

Suppen: ken jij het al?

Dion1422 views
Er bestaan verschillende variaties op suppen.

Ken jij de verleden tijd van het werkwoord ‘suppen’? Nee? Dan is de kans groot dat de sport waar dit op slaat jou nog niet bereikt heeft. Dat geeft het ook niet, het is immers een relatief nieuw fenomeen dat terrein aan het winnen is. Het gaat hier om watersport die wat wegheeft van surfen, maar veel breder gedaan kan worden dan alleen op zee op een windige dag. We vertellen je er wat meer over.

Stand Up Paddle

Laten we beginnen met waar de naam ‘suppen’ vandaan komt. Sup is een afkorting die staat voor Stand Up Paddle. Het is een vorm van surfen die zijn oorsprong vindt in het mooie Hawaï. Daar leren toeristen volop zich staande te houden op een surfplank. Omdat de surfleraar zijn leerlingen bij wil blijven, gebruikt hij een peddel om zo als het waren staande op zijn surfplank zich roeiende voort te bewegen. Precies dat is wat suppen inhoudt: je staat op een plank, en peddelt jezelf met één peddel voorwaarts. Wind is dus ook geen voorwaarde voor het suppen, en golven ook niet. Ook op kleinere wateren kun je suppen, bijvoorbeeld op sloten en binnenmeren.

Verschillende variaties

Er bestaan verschillende variaties op het suppen. Er is het golfsuppen, waarbij je golven pakt, zoals je dat ook bij het surfen doet. Omdat je rechtop op je plank staat, kun je golven gemakkelijker zien aankomen dan wanneer je surft, en door je peddel kom je ook sneller bij een golf. Je kunt ook aan SUP fitness doen. Suppen is namelijk, mits je de slag goed uitvoert, een uitstekende core training. Een groot deel van je lichaam wordt hier mee getraind: je benen moeten je stabiliteit geven, samen met je buik en rug, en je armen en schouder gebruik je om te peddelen. Het grote voordeel hiervan ten opzicht van een sport als hardlopen is dat je gewrichten gespaard blijven. Wil je de sup, want zo wordt de plank waarop je staat genoemd, gebruiken voor ontspanning, dan kun je ook aan SUP vissen gaan doen. Je peddelt jezelf naar een mooi plekje op het water, waar je vanaf je staande positie een uitstekend overzicht hebt. Ook kijk je zo vanuit een handige hoek in het water in en kun je goed vissen spotten.

Uitdagende manieren van suppen

Wil je het suppen uitdagender maken, zijn kun je deelnemen aan SUP racing. Het kon natuurlijk niet anders dan dat er ook een sport met een wedstrijdelement aan te koppelen viel, en zo geschiedde. Peddelen voor je leven dus. Voor deze sport zijn speciale SUP boards verkrijgbaar, die speciaal op het raceaspect ontworpen zijn. Naast SUP racing is er ook Wildwater SUP, waarbij je een wilde rivier bedwingt. Dit doe je niet op een harde plank, maar op een speciaal SUP board voor Wildwater SUP. Vaak zijn deze opblaasbaar, net als rafts.

Zwemvaardigheid is nodig

Natuurlijk is Stand Up Paddle niet helemaal zonder gevaren. Het voornaamste wat je jezelf moet afvragen voordat je hieraan begint, is hoe goed je eigenlijk kunt zwemmen. Dit is namelijk wel echt een voorwaarde, want het gevaar bestaat zeker dat je van je board af valt. Je kunt dit deels ondervangen door een reddingsvest te dragen. Je kunt ook het SUP-board vastmaken aan je enkel met behulp van een ‘leash’, die ervoor zorgt dat je board niet afdrijft wanneer je er vanaf valt. Deze moet je echter niet gebruiken op rivieren, omdat je dan onder water getrokken kunt worden. Houd ook rekening met blauwe plekken en kneuzingen die je oploopt wanneer je op je SUP-board valt.

Suppen in Nederland

In Nederland zijn verschillende gave plekken om te suppen. Wat dacht je van de Amsterdamse grachten? Je verschaft je zelf zo met een sportieve stadstour. Iets soortgelijks kun je natuurlijk ook doen in Utrecht en het verrassend mooie Amersfoort. In Friesland zijn er natuurlijk wateren genoeg om op te suppen, en als je een echte diehard bent doe je natuurlijk een Elfstedentocht. Op de sup kan die immers wel ieder jaar doorgaan. Wil je op zee suppen, dan kun je bijvoorbeeld prima terecht in Scheveningen en Bloemendaal. Lekker suppen in de natuur kan natuurlijk het allerbeste in de Biesbos.

Mooie plekken in Europa

Elders in Europa zijn ook hele gave plekken waar je met je sup terecht kunt. Wat te denken van het City Paddle Festival in Parijs, waarbij je kunt suppen over de Seine in de stad van de liefde. De baaien van Mallorca zijn ook een prachtige plek om op je plank te staan, net als de zuidkust van Turkije, waar het water kalm is. Ook langs de Kroatische kust kun je uitstekend terecht, net als op het Sloveens Meer van Bohinj. Helemaal gaaf is natuurlijk langs de gondels op peddelen in het prachtige Venetië, terwijl de looppaden overvol zijn met toeristen en jij lekker je hele sup voor jezelf hebt.

Je eigen sup kopen

Ben je al overtuigd? Ga het dan gewoon eens een keer proberen bij een bedrijf waar je een sup kunt huren en een lesje kunt krijgen. Bevalt het, en wil je het vaker doen, dan wil je natuurlijk uiteindelijk graag wel je eigen sup kopen. Dat kun je zo duur maken als je wilt, maar voor een euro of 520 heb je al iets goeds.

Leave a Response