Eten & DrinkenSport

6 supplementen voor bij het hardlopen

Tom van Pinxteren278 views
Supplementen voor hardlopen

Welke supplementen zijn goed voor tijdens het hardlopen. Het is heerlijk om in de frisse lucht een stuk hard te lopen. Echter kan je zomaar tegen blessures aanlopen. Hardlopen is best wel belastend voor het lichaam. Er zijn een aantal supplementen die kunnen helpen om te herstellen en beter te worden. Uiteraard is dat als aanvulling op een gezond dieet. In dit artikel lees je welke supplementen kunnen helpen om betere hardloper te worden.

Magnesium

Magnesium is één van de populairdere supplementen voor hardlopers. Het draagt namelijk bij aan het behoud van je spieren. Ook zorgt het ervoor dat je spieren soepel blijven. Verder helpt het om vermoeidheid te verminderen. Dit wil je natuurlijk als fanatieke hardloper.

Vitamine D

Vitamine D hoort ook bij de hardloop supplementen. Het draagt namelijk bij aan sterke botten en soepele spieren. Ons lichaam is zelf in staat Vitamine D aan te maken. Echter is hier wel blootstelling aan zonlicht voor nodig. Daarom is het tijdens de wintermaanden van belang om het toe te voegen aan je hardloop supplementen. Zeker als je overdag weinig tijd hebt en vaak in het donker loopt.

Whey eiwit

Voedingssupplementen zijn altijd een aanvulling op een goed dieet, ook voor hardlopers. Eiwitten zijn belangrijk in het spierherstel en dus ook de ontwikkeling van spieren. Voor fanatieke hardlopers kan het moeilijk zijn om genoeg eiwitten uit hun voeding te halen. Daarom kan het handig zijn om een supplement zoals whey eiwit te nemen. Whey is een restproduct wat overblijft bij de productie van kaas. Het is een goeie bron van eiwitten. Zo kom je makkelijker aan de je dagelijkse behoefte als hardloper.

Bietensap

Je verwacht het niet, maar bietensap behoort tot de supplementen voor hardlopers. Hier zit namelijk nitraat in. Dit wordt in ons lichaam omgezet in nitriet, wat weer omgezet wordt in stikstofmonoxide. Dit helpt om een bepaalde inspanning langer vol te houden. Het zorgt er voor betere doorbloeding van de spieren, waardoor het zuurstopaanbod toeneemt. Schrik niet, je urine kan wel rood kleuren na het drinken van bietensap.

Creatine

Creatine is een geliefd voedingssupplement voor krachtsporters, maar helpt het ook bij het hardlopen? Het kan een bijdrage leveren. Creatine zal vooral een positief effect hebben bij korte explosieve inspanning. Voor hardlopers helpt het dus bij een korte intensieve sessie of in een eindsprint. Bij langdurig rennen op een lager tempo heeft creatine weinig effect. Van de inname kan het lichaamsgewicht toe nemen door het vasthouden van vocht. In dat geval kan het ook een negatief effect hebben op de hardloopprestaties.

Cafeïne

Cafeïne mag niet ontbreken bij de supplementen voor hardlopers. Het zorgt ervoor dat je een inspanning minder zwaar ervaart. Of het nou een lange of een korte run is, de cafeïne zorgt ervoor dat je in ieder geval een gedeelte makkelijker doorkomt. Een voordeel is dat de stof razendsnel door het lichaam wordt opgenomen. Het effect is dat helaas kort. Inname van cafeïne zorgt er dus niet voor dat je een hele marathon makkelijker doorkomt. Het kan er wel voor zorgen dat je beter start of een opleving krijgt op het moment dat je het tijdens de loop inneemt.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg supplementen voor hardlopers. De meeste stoffen waar het om gaat zijn ook uit voeding te halen. De supplementen zijn een mooie aanvulling op je dieet. Verwacht geen wereldprestaties. De supplementen kunnen een kleine bijdrage leveren, maar training, genoeg rust en voeding blijven de belangrijkste factoren voor grootste sportprestaties. Wil je hardlooptrainingen een nieuwe impuls geven? Lees in het volgende artikel over hardlopen op hartslag.

Leave a Response