Films & Series

Taboo: een duister en mysterieus familiedrama met een sterrencast

David1307 views
Taboo

Vaak bestaat er een duidelijk verschil tussen acteurs en actrices die in series spelen en collega’s die in films spelen. Met name acteurs die naam hebben gemaakt in film maakten voorheen zelden de overstap naar series. Dat is tegenwoordig een ander verhaal. Niet zelden zijn series populairder dan grote filmproducties, iets wat ook deze acteurs en actrices niet is ontgaan.

Dit jaar heeft weer een ster van het witte doek succesvol de overstap gemaakt van film naar serie: Tom Hardy, onder meer bekend als Bane in de Batman-films en Eames in Inception. Taboo is een serie die zich afspeelt aan het begin van de negentiende eeuw in Engeland. Avonturier James Delaney (Hardy) komt na jaren terug uit het buitenland om de erfenis van zijn overleden vader op te eisen, maar belandt al snel in een waar wespennest.

De serie, die onder meer in het Verenigd Koninkrijk al hoge ogen gooide, is in Nederland vanaf 30 juni exclusief te zijn bij Videoland.

Verloren avonturier in het hol van de leeuw

James Delaney is een avonturier die lange tijd in Afrika verblijft. Zijn familie en omgeving leeft in de veronderstelling dat hij al lang is overleden, tot hij komt opdagen bij de begrafenis van zijn vader in Londen. Delaney wil een nieuw leven starten met het nalatenschap dat hij van zijn rijke vader heeft geërfd.

De zaken blijken alleen net wat anders te liggen. Zijn vader had problemen, onder meer met de extreem machtige Oost-Indische Compagnie. Wat volgt is een machtsstrijd op leven en dood, waarbij Delaney het hoofd boven water probeert te houden, maar tegen wordt gewerkt door personen uit allerlei hoeken. Gaandeweg leert hij langzaam maar zeker steeds meer over de familiegeschiedenis, wat hem lang niet altijd bevalt.

Taboo 2

Mix van Westerns, maffiafilms en mysterie

Aan het begin van Taboo is het lastig om de vinger te leggen op de verhaallijn. Er hangt een bijzondere sfeer die eigenlijk nooit helemaal weggaat. Die sfeer is mysterieus, brengt spanning en wekt je nieuwsgierigheid.

De serie ontleent elementen uit traditionele gangsterfilms en Westerns, maar is tegelijkertijd dermate origineel dat Taboo daadwerkelijk vernieuwend is. Opvallend is ook dat de serie niet perse het hoge tempo volgt dat veel moderne series tegenwoordig hebben: het verhaal ontvouwt zich langzamer dan je misschien gewend bent, maar eenmaal hieraan gewend draagt dit juist bij aan de algehele sfeer en vervoering die het verhaal brengt.

Dit wordt duidelijk ook op waarde geschat door de mensen die de serie al eerder zagen: op iMDB mag Taboo rekenen op een 8,7, een cijfer dat lang niet voor alle series is weggelegd.

Sterrencast: het kon niet misgaan

De verwachtingen waren voorafgaand aan het uitzenden van Taboo hooggespannen. Met Tom Hardy in de hoofdrol begon de serie bepaald niet met een anonieme cast, zoals dat bij veel andere televisieseries wel regelmatig het geval is. Naast Hardy, zijn er ook grote rollen voor Oona Chaplin (Game of Thrones), Mark Gatiss (Sherlock) en Stephen Graham (Boardwalk Empire).

Wij zijn echter overtuigd, net als vrijwel alle recensenten en kijkers. Dat bleek dan ook uit de zeer stabiele kijkcijfers gedurende het eerste seizoen in het Verenigd Koninkrijk. Het eerste seizoen van Taboo is in Nederland vanaf 30 juni in zijn geheel exclusief te zien bij Videoland. Dat betekent bijna acht uur aan kijkplezier, dus sla alvast wat snacks en drankjes in en ga klaar zitten!

Dit artikel is in samenwerking met Videoland geschreven.Leave a Response