Films & Series

De terugkeer van IT: de verschrikkelijke clown

David1331 views

Wel eens gehoord van coulrofobie? Coulrofobie is de angst voor clowns. Klinkt grappig, maar het is gek genoeg een serieuze fobie voor een redelijk groot deel van de populatie. De fobie ontwikkelt zich meestal in de jeugd van een persoon door een nare ervaring met een clown.

Voor personen die opgroeiden in de jaren negentig zou het goed kunnen dat de film It (1990) een grote rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van coulrofobie. Voor wie het even is vergeten: It gaat over een moordlustige wezen dat in het riool leeft en al meer dan honderd jaar slachtoffers claimt. Meestal heeft It de vorm aangenomen van een clown.

In de jaren negentig was de film (of eigenlijk tweedelige-miniserie) een ware hit en nu, 27 jaar na het origineel, komt eindelijk de re-make uit. Yes!

It: de film

Ja, het gaat echt gebeuren. In september 2017 komt de film uit van It, het wezen waar iedereen uit de jaren negentig nachtmerries van heeft gehad. Kijk je nu de 1990-versie terug, dan is de film een stuk minder eng dan destijds. Met de huidige filmtechnieken zal het echter wel weer flink gruwelen worden.

Waar ging It nou precies over?

In het kort (geen spoilers): een groep kinderen weet van het bestaan van It, omdat het broertje van één van de kinderen is vermoord door het monster. It leeft in het riool en neemt de vorm aan van de grootste angst van de persoon die hij wil vermoorden. In veel gevallen is dit een clown met een paar ballonnen in zijn handen.

Het monster is al ontzettend oud, want er zijn foto’s van honderd jaar oud waar It al opstaat. De kinderen willen wraak nemen en It vermoorden, wat makkelijker gezegd is dan gedaan. De miniserie (en film van dit jaar) is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King uit 1987.

Wat mogen we verwachten van de film?

Met een horrorfilm gaat het vaker wel dan niet om een middelmatige film waarin het acteerwerk niet geweldig is en ook het horrorelement soms eerder lachwekkend is dan eng. Dat risico ligt natuurlijk ook met It op de loer en we kunnen op dit moment nog niet inschatten of het een geslaagde film gaat worden.

Er zijn gelukkig wel behoorlijk wat positieve aanwijzingen. Kort geleden is de officiële trailer van de film gepubliceerd en eigenlijk is die simpelweg goed. Het camerawerk lijkt op het eerste gezicht sterk, de trailer staat niet direct bol van horrorclichés en de enge sfeer is direct voelbaar. Je kunt de trailer aan het einde van dit artikel zelf bekijken.

Acteurs, actrices en regisseur

De hoofdrolspelers uit de film zijn, buiten It zelf, kinderen en dus niet perse gevestigde namen. Toch zijn het ook weer geen totale onbekenden. Zo speelt Finn Wolfhard, bekend van Stranger Things, één van de rollen en zien we ook Jaeden Lieberher terug, die voor zijn rol in St. Vincent meerdere prijzen won.

De regisseur is wel een grote onbekende in de filmwereld. Andrés Muschietti regisseerde pas enkele films tot dusver, hoewel de Argentijn voor de film Mama (2013) wel samenwerkte met Nikolaj Coster-Waldau (Game of Thrones) en Jessica Chastain (twee Oscar-nominaties).

Hoe het ook gaat uitpakken, de factoren voor een goede film zijn aanwezig. Wij bij Mannennieuws.nl gaan de film natuurlijk bekijken, al is het maar uit nostalgie.

 

Leave a Response