Eten & Drinken

Tia Maria zelf maken (Koffielikeur)

Tom van Pinxteren1644 views
Tia Maria zelf maken

Tia Maria maken is helemaal niet moeilijk. Het is natuurlijk ontzettend leuk om je gasten na een etentje te trakteren op een zelfgemaakt koffielikeurtje. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je dat kan realiseren. Even boodschappen doen en een paar weken geduld hebben. Hier volgt een recept voor Tia Maria, maar eerst een korte beschrijving waar het drankje vandaan komt.

De geschiedenis

Het alcoholische drankje komt oorspronkelijk van Jamaica. Het verhaal gaat dat een Spaans meisje moest vluchten van haar familie plantage naar Jamaica. Een dienaar vergezelde haar en zij droeg een juwelenkistje en het recept van de familie likeur. Als ode aan haar vrouwelijke dienaar noemde het meisje de likeur Tia Maria. Oftewel tante Maria. Wellicht ken je ook wel Kahlua, een andere koffielikeur. Het verschil is dat Tia Maria wordt gemaakt in Jamaica met Jamaica Blue Mountain koffiebonen. 

Tia Maria maken van Jamaicaanse bonen

Het recept

Nu de geschiedenis van het drankje bekend is, is he tijd voor het recept. Voor je eigen Tia Maria heb je nodig:

60 koffiebonen (voor een echte Jamaicaanse Blue Mountain bonen)

250 gram bruine kandijsuiker 

4 zakjes vanillesuiker 

0,4 liter jonge jenever

Tia Maria heeft een redelijk simpel recept zoals je ziet. Gewone koffiebonen zijn ook prima te gebruiken. Alleen ben je dan meer een koffielikeur aan het maken dan een Tia Maria. De bereiding is ook simpel. Stop alle ingrediënten bij elkaar in een fles met schroefdop. Vervolgens moet de fles 6 weken staan en elke dag geschut worden. Als het gereed is om te drinken zeef je de bonen uit het drankje en giet je het over in een nieuwe fles. Het is even geduld hebben, maar dan heb je ook wat.

Je eigen Tia Maria serveren

Likeur is op allerlei manieren te serveren. Het is puur een erg lekker drankje of met een beetje ijs in het glas. Daarnaast is het vaak een ingrediënt van desserts, koffie en cocktails. Je kunt er bijvoorbeeld een Spaanse koffie mee maken. Schenk 30 ml van je zelfgemaakte drankje in een voorverwarmd glas. Vervolgens gaat er een kopje espresso of sterke koffie bij en een theelepel suiker. Bovenop het drankje gaan 2 eetlepels licht geklopte slagroom. Laat de slagroom over de bolle kant van een lepel in het glas lopen. Bovenop de slagroom kan eventueel nog cacaopoeder en kaneel. Je kan ook zelf een Tia Maria cocktail met wodka maken. Voor een Tia Espresso Martini heb je niet veel nodig. Slecht 25 ml wodka, 25 ml Tia Maria en een shot espresso. Het mengsel dient goed door elkaar geschud te worden en vervolgens geserveerd te worden in een Martini glas. Wodka niet helemaal jouw ding? Probeer dan de Ierse variant. Hiervoor hoef je enkel de wodka te vervangen voor whiskey. Genoeg opties dus om jou eigen drankje te gebruiken. Uiteraard is puur wel de beste manier om je creatie te proeven.

Wil je indruk maken op je gasten met een heerlijk eigen gemaakt likeurtje? Dan heb je nu het recept om Tia Maria zelf te maken. Het is een heerlijke afsluiter van een avondje lekker dineren. Als je opzoek bent naar een zomers drankje om zelf te maken, dan lees je in het volgende artikel hoe je zelf sangria maakt. 

Leave a Response