Films & Series

Tien klassieke Friends-momenten: ben jij een kenner?

David1952 views

Door de jaren heen hebben we een paar keer kennis gemaakt met een komedie die zo tijdloos is, dat je hem over dertig jaar nog met plezier kunt kijken. Eén van die series is ongetwijfeld Friends. De serie over de zes vrienden in New York stopte in 2004, voordat het internet écht explodeerde, maar voelt nog steeds relevant. Met de terugkeer van Friends op Netflix heeft de serie bovendien weer een nieuwe boost gekregen in populariteit.

Wij bij Mannennieuws zijn ook fans van de serie, en hebben daarom een lijstje gemaakt van tien klassieke momenten uit Friends. Herken jij ze allemaal?

1. Unagi

In seizoen 6, aflevering 17, probeert Ross zijn vrienden wat bij te brengen over zelfverdediging, in het bijzonder Rachel en Phoebe. Hij heeft het hier telkens over Unagi, met zijn wijsvinger en middelvinger op zijn slaap. Unagi zou iets moeten betekenen als altijd alert zijn, maar werkt flink op de irritatie van de rest.

2. Cassie

Cassie is het nichtje van Ross en Monica die ze al jaren niet meer gezien hebben. Wanneer Cassie op bezoek komt, blijkt ze de puberteit nogal goed door te zijn gekomen. Wanneer Chandler niet kan stoppen met staren, vertrekt Cassie naar Ross, om daar te logeren. Ross probeert haar echter te zoenen, waarna ze naar Phoebe vertrekt. Je raadt het al, ook Phoebe kan haar ogen niet van de prachtige Cassie afhouden.

3. Bankverhuizing

Op het moment dat Ross een nieuw bankstel koopt, weigert hij, krenterig als hij is, om de transportkosten te verkopen. In plaats hiervan draagt hij de bank samen met Rachel wel naar zijn huis. De afstand van drie blokken is te overbruggen, maar eenmaal in het appartementencomplex wordt het verhaal iets lastiger. Bij gebrek aan een lift moet de bank de trap op, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De scène waarin Ross continu “pivot” (scharnier) roept naar zijn vrienden, is een klassieker geworden.

4. Het Las Vegas huwelijk

Een Ross en Rachel-relatie was lange tijd een synoniem voor een knipperlichtrelatie. De twee tegenpolen komen samen, gaan weer uit elkaar en komen weer samen. Toch gaan ze ook trouwen, maar niet op de manier die ze misschien voor ogen hadden: stomdronken in Las Vegas. De scène waarin Monica en Chandler erachter komen zou ervoor zorgen dat het één van de best beoordeelde afleveringen van de serie is.

 

5. MY SANDWICH?

Misschien wel irritatie nummer 1 op de werkplek of in een studentenhuis: anderen die je eten opeten. Ook voor Ross, want een onbekende collega pakt telkens zijn rijkbelegde sandwiches. Het werkt hem steeds meer op zijn zenuwen, totdat hij erachter komt wie ze eet: zijn leidinggevende. Ross flipt en wordt op verlof gestuurd.

6. Kalkoen Monica

Wanneer de vrienden een oude video terugkijken van Thanksgiving, komt Chandler erachter dat Monica hem jaren geleden hoorde toen hij zei dat ze dik was. In reactie hierop wilde ze hem verleiden, maar liet ze een mes vallen waardoor hij zijn teen verloor. In de huidige tijd is Chandler hier woedend over, waarna Monica hem aan het lachen probeert te krijgen met een kalkoen op haar hoofd.

7. Joey spreekt Frans

Joey heeft op zijn cv gezet dat hij vloeiend Frans spreekt, maar eigenlijk spreekt hij geen woord. Phoebe probeert hem de taal te aan te leren, maar raakt gefrustreerd wanneer Joey geen enkel woord ook maar een klein beetje correct kan uitspreken. De scène werd al snel een klassieker.

8. Joey en Chandler winnen het appartement

Tijdens een spannende wedstrijd vechten Joey en Chandler met Rachel en Monica om hun appartement. De mannen winnen de quiz, waarna ze er werk van maken om direct te verhuizen, met forse tegenzin van de dames. Het meest bekende moment uit deze aflevering is misschien wel het moment dat de twee mannen op hun witte paard naar binnen rijden.

9. Smelly Cat

In een lijstje als deze mag het nummer “Smelly Cat” van Phoebe natuurlijk niet ontbreken. We gaan er weinig woorden aan vuil maken: luister en geniet.

10. De bank is bezet

Dat de vrienden eigenlijk altijd op dezelfde bank zitten en de bank klaarblijkelijk nooit bezet is, heeft wel eens geleid tot kritiek of grappen. Dat is ook de makers van de serie niet ontgaan. Zo nu en dan maakten ze een grap over dit fenomeen, bijvoorbeeld door de bank een keer wél bezet te laten zijn, tot ontsteltenis van de groep.

Leave a Response