Sport

Tim Visser: Nederlandse rugbyster in Schotland

David1348 views

Gemeten naar ledenaantallen, zijn de grootste sporten van Nederland zonder twijfel voetbal, tennis, golf en hockey. Aan de andere kant van het Kanaal ligt dat net wat anders. Hoewel ook in het Verenigd Koninkrijk voetbal de grootste sport is, staat rugby hier op de tweede plaats.

Tijdens het grootste toernooi van Europa, de Six Nations, zijn er gemiddeld 50,000 tot 80,000 bezoekers per wedstrijd. Daarmee kan de sport met gemak de concurrentie aan met voetbal. Hoe anders is dat in Nederland, waar de voetbalbond 1,2 miljoen leden heeft en de rugbybond slechts een krappe 12.000.

Toch is er uit die 12.000 leden één topper voortgekomen. In Nederland niet erg bekend, maar in de rugbywereld een ster: Tim Visser.

Tim Visser: wie is dat?

Het is niet gek als je nog nooit van Tim Visser hebt gehoord. De 29-jarige rugbyer vertrok namelijk al in zijn tienerjaren naar Engeland om hier in de jeugdopleiding van de Newcastle Falcons te gaan spelen. Zijn talent was namelijk al snel overduidelijk. Gezien er in Nederland weinig concurrentie was in Nederland, was de keuze snel gemaakt om te vertrekken naar Engeland, het land waar rugby een echte volkssport is.

Visser maakte zijn belofte waar en debuteerde in 2006 op 19-jarige leeftijd voor het eerste team als wissel. Tijdens deze wisselbeurt scoorde hij direct een try, wat vergelijkbaar is met een touch-down bij American Football of simpelweg een doelpunt bij voetbal. Na twee seizoenen vertrok hij naar het Schotse Edinburg. In vijf seizoenen werd Visser maar liefst vier keer de topscorer van de Schotse competitie, waarmee hij één van de beste spelers van het land was.

Na nog eens vijf seizoenen vertrok hij weer naar Engeland, waar hij kon kiezen uit diverse topclubs. Hij koos ervoor om voor topclub Harlequins uit Londen te gaan spelen. Visser is inmiddels een gevestigde naam in de rugbywereld met de bijnaam “Dutch Delight”.

International voor Schotland

Hoewel Visser de Nederlandse nationaliteit nog heeft, speelt hij niet voor het Nederlands rugbyteam. In het rugby is drie jaar onafgebroken in één land wonen voldoende om speelgerechtigd te zijn voor dit land. Gezien Visser vijf jaar in Schotland woonde, kon hij kiezen voor het Schotse rugbyteam, dat meedoet in de wereldtop van rugby.

Niet geheel verrassend koos Visser er dan ook voor om het Schotse shirt aan te trekken. Op 16 juni 2012 maakte hij op Fiji zijn debuut tegen het land, waarbij hij wederom direct een try scoorde tijdens zijn debuut. Inmiddels kwam Visser al tot 31 interlands waarbij hij speelt voor een wereldwijd miljoenpubliek in een stadion met tienduizenden toeschouwers.

Krachtpatser met enorme snelheid

Tim Visser staat bekend als een ijzersterke speler met wendbaarheid en snelheid. Visser is 1 meter 95 lang en weegt meer dan 100 kilogram. Geen vet, maar spier tot de laatste gram. Zijn snelheid, kracht en wendbaarheid maken hem bij vlagen onbespeelbaar.

Die drie factoren maken hem lastig af te stoppen, waardoor hij ook één van de meest-scorende spelers van de Britse landen is. Eigenlijk moeten we er niet teveel over praten, maar het gewoon laten zien:

 

Foto: Shutterstock

Leave a Response