Nieuws

Tips om te besparen op printkosten

Danny Bijl1494 views
Besparen op printkosten

Elke maand is het weer een ware bezoeking: het controleren van het huishoudboekje. Waar geef je veel geld aan uit en waar zou je nog op kunnen besparen? Naast de gewone boodschappen moet je rekening houden met energiekosten, vaste lasten en natuurlijk de rekeningen voor je telefoon. Er zijn slechts weinig mannen die ook rekening houden met hun printkosten, hoewel deze vaak sluipenderwijs toch behoorlijk op kunnen lopen. Net zoals we eerder al tips gaven om te besparen op telefoonkosten, geven we je nu een aantal praktische tips waarmee je flink kunt besparen op je printkosten.

Welke printkosten heb je?

Waar komen printkosten eigenlijk zoal vandaan? Natuurlijk begint het bij de aanschaf van je printer. Het is praktisch om een goede, degelijke printer in huis te hebben, waarvan je zeker weet dat hij het doet op het moment dat je hem nodig hebt. Verder heb je uiteraard papierkosten, waarbij het vooral afhangt van de hoeveelheid printjes die je maakt. Ten laatste zal je regelmatig nieuwe cartridges moeten aanschaffen, die ook aardig prijzig kunnen zijn. Samen vormen deze uitgaven je printkosten. Je print eigenlijk altijd meer dan je denkt: rekeningen, de boekhouding, leuke kleurplaten voor je kinderen of een serieuze brief die je liever niet met de hand schrijft.

De aanschaf van een printer

De aanschaf van een printer is niet altijd simpel. Je wandelt meestal niet gewoon een winkel in en wijst aan welke je hebben wilt: het is handig om goed vooronderzoek te doen. De Consumentenbond geeft bijvoorbeeld een onafhankelijk koopadvies, waarbij je ook praktische reviews kunt vinden over de printers. Bij de aanschaf van een printer let je niet alleen op de functies (scannen, kopiëren, printen), maar ook op de kosten voor de cartridge of toner die erin past. Sommige printers lijken goedkoop, maar daar moeten zulke dure cartridges in dat ze uiteindelijk veel duurder uitpakken dan de printer die een wat hogere koopprijs heeft. Let ook op het gebruik dat je hebt voor de printer: zeker als je je boekhouding thuis doet, moet je een goede printer hebben die ook grotere opdrachten gemakkelijk aankan.

Printpapier

Het papier voor de printer is meestal geen enkel probleem. Je kunt gewoon de goedkoopste winkel binnenstappen die je tegenkomt – zelfs in de supermarkt is printpapier verkrijgbaar. Bestel je dit online, dan is het praktisch om het tegelijk te doen met je cartridges, want anders zijn de verzendkosten hoger dan de kosten voor het papier. Print je in grote hoeveelheden, dan is online bestellen helemaal slim want bij de meeste goede webshops krijg je korting als je meerdere dezelfde producten bestelt. Vaak hoef je dan ook geen verzendkosten te betalen.

Cartridges

Het grootste deel van de printkosten ontstaat door de cartridges. Gelukkig kun je ook hier goed op besparen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor navulbare cartridges, die worden aangeboden door bekende producenten zoals Philips. Je koopt bij de cartridge ook een navulverpakking, die veel goedkoper is dan een nieuwe cartridge. Het is ook nog eens beter voor het milieu, want de cartridge zelf kan tientallen keren worden bijgevuld en hoeft niet steeds te worden weggegooid. Verder moet je goed letten op kortingen, aanbiedingen en zoals gezegd: je moet goed opletten bij de aanschaf van je printer hoe duur de cartridges zijn. Bij grote webshops die zich specialiseren in printbenodigdheden, zoals Tonerpartner, krijg je vaak flinke kortingen naarmate je meer producten bestelt. De inkt in cartridges en navulverpakkingen blijft heel lang bruikbaar, dus is het verstandig om een flinke hoeveelheid in één keer in te slaan. Dan sta je ook niet met lege handen als de printer precies halverwege je boekhouding een lege cartridge heeft!

Cartridges besparen

Besparen op je printkosten is helemaal niet zo moeilijk. Zeker wanneer je vanaf het allereerste begin goed oplet, kun je maandelijks flink wat kosten besparen. Zorg in elk geval voor een goede, degelijke printer die cartridges gebruikt die niet zo duur zijn. Soms is het zelfs voordeliger om een nieuwe printer aan te schaffen dan om cartridges te blijven kopen voor een printer die je al hebt! Maak hierin dus een goede overweging en bereken op je gemak hoeveel jij elke maand kunt besparen op je printkosten.

Leave a Response