Wonen

Tips bij het plaatsen van een dakraam

Redactie MannenNieuws1824 views
dakraam plaatsen 2 (2)

Over het algemeen wordt er op zolderruimtes een dakraam geplaatst om een extra kamer in de woning te creëren. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je dit natuurlijk het beste door professionals laten doen. Maar ook als je nu echt een handige Harrie bent en zelf aan de gang gaat, zijn deze tips toch best wel handig!

Kwaliteit boven alles

Alle andere dingen even nagelaten moet je natuurlijk wel het juiste dakraam kiezen. Ze zijn er namelijk in alle soorten en maten – en belangrijker: alle kwaliteitsverhoudingen. Ga dus niet zomaar voor een goedkope budget aankoop, dit kan later tot problemen en onverwachte kosten leiden. Als je nu een dakraam wilt voor een goede prijs en goede kwaliteit, kijk dan eens online op de website van de Dakraamshop.

dakraam plaatsen

Grootte en hoogte bepalen

Er gelden vaste regels voor het bepalen van de grootte van het dakraam. Het moet minimaal 10% van het vloeroppervlakte van de kamer bedragen. Dus stel het oppervlak van de kamer is 10 m2, dan moet het dakraam zo ongeveer 1m2 groot zijn. Je kan hier natuurlijk altijd wat vanaf wijken, maar voor iedere vakman is deze berekening het uitgangspunt. Het onderkant van het dakraam hoort op ongeveer 1 meter hoog te zitten, gemeten vanaf de vloer. Op die manier kun je zowel zittend als staand gemakkelijk naar buiten kijken. Mocht je nu een hele grote ruimte hebben, installeren dan twee dakramen om te zorgen voor voldoende licht over de hele ruimte.

Voor- of achterkant?

Laten we er even vanuit gaan dat je voordat je aan het klussen gaat al contact hebt gehad met de gemeente over de eventueel benodigde vergunningen. Ga je een dakraam aan de voorzijde plaatsen dan krijg je waarschijnlijk met meer regelgeving te maken dan wanneer je het raam aan de achterkant plaatst. Dus als het nou aan de achterkant kan; zeker doen, scheelt je weer een hoop rompslomp!

dakraam plaatsen 2 (2)

Tips voor de afwerking

Als het dakraam er dan eenmaal in zit kan het er altijd nog wat ‘kalig’ uitzien. Zo’n groot open raam zonder enige privacy. Gordijnen zijn vaak lastig gezien de meeste dakramen op een schuine basis geplaatst worden. Om nu een goed idee te kunnen krijgen van het eindresultaat is het daarom verstandig om het ook meteen allemaal netjes af te werken. Om het dan helemaal af te ronden kun je bijvoorbeeld aan de slag met isolerende raamdecoratie. Ziet het er allemaal netjes afgewerkt uit en bespaar je wellicht ook nog wat op de kosten na deze uitgave.

Leave a Response