LifestyleWonen

Tips voor het gebruik van de open haard

Redactie MannenNieuws960 views
Tips open haard gebruiken

Nu dat het weer buiten weer wat kouder wordt is het natuurlijk hartstikke fijn, warm én gezellig om de open haard regelmatig aan te steken. Niet alleen zorgt het voor warmte en sfeer, maar het bespaart je ook nog eens wat op de energierekening. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten bij het gebruik van de open haard en wat kun je doen om er zo effectief mogelijk gebruik van te maken? We geven je een aantal praktische tips die je direct toe kunt passen!

1. Koop brandstof in bulk

Net als alle andere vormen van verwarming heeft ook je open haard brandstof nodig. Nu kun je iedere keer een paar kilo hout kopen; maar dit loopt flink in de kosten op. Je kunt de brandstof beter in bulk kopen bij bijvoorbeeld delangebv. De eenmalige investering is wat groter, maar op lange termijn is dit een stuk voordeliger dan het kopen van losse verpakkingen. Met één pallet kun je al snel de hele winter vooruit!

2. Stook niet te vaak

Het is natuurlijk heerlijk om de open haard aan te steken, maar laat deze niet dag en nacht branden. De stoffen die vrijkomen uit je schoorsteen worden niet altijd op prijs gesteld door de buurtbewoners. Houd het stoken dus tot een uurtje of vier per dag om je goede relatie met de buren te behouden!

3. Stook niet bij mistig weer

Is het mistig buiten? Laat de open haard dan even ongebruikt staan. De rook die hieruit vrijkomt blijft met mistig (of geheel windstil) weer namelijk langer hangen en dat heeft een negatieve impact op de luchtkwaliteit rondom je woning. Weten of het een goede dag is om de open haard aan te steken? In de Stookwijzer kun je zien of het een goede dag is om de open haard aan te steken.

4. Gebruik droog hout

Tips open haard

Gebruik alleen droog hout voor de open haard: droog hout zorgt voor het minste fijn stof en rook. Heb je zelf wat hout gehakt? Dan moet je het officieel minstens twee jaar laten drogen voordat het écht droog is. Wil je het helemaal goed aanpakken? Schaf dan een vochtmeter aan. Zo weet je meteen of het hout écht droog is en zorg je ervoor dat de luchtkwaliteit rondom je woning goed blijft.

5. Vermijd geverfd hout

Gebruik geen geverfd of gebeitst hout. De zware metalen die bij het verbranden hiervan vrijkomen zijn erg ongezond. Zo ongezond, dat het verbranden van bewerkt hout zelfs verboden is.

En nu lekker genieten van een sfeervol haardvuurtje!

Leave a Response