Reizen

Dit zijn de tofste campers die je kunt krijgen

David1400 views

In Nederland wil de camper nog wel eens het imago hebben van een voertuig voor oude mensen op weg naar de vaste camping, maar eigenlijk is dat onzin. De camper staat voor velen juist symbool voor het avontuur: erop uit trekken en overal waar je maar wilt kunnen overnachten (mits de lokale wet het toelaat).

Campertochten zijn met name in de landen met veel wilde natuur dan ook mateloos populair, want je bent nooit meer gebonden aan vaste accommodatie. In plaats daarvan manoeuvreer je je eigen huisje naar de mooiste uithoeken die je kunt bedenken.

Campers zijn er in alle soorten en maten. Van de traditionele Volkswagen camper tot campers die meer lijken op een villa dan een voertuig.

In den beginne: de Volkswagen camper

Geen één camper is zo iconisch als de traditionele camper van Volkswagen. Hoewel Volkswagen nog steeds moderne busjes produceert, dromen de meesten weg bij één oud model: de Volkswagen T2 camper, uit 1949 en de daaropvolgende jaren. De meeste busjes die nu nog verhandeld worden komen uit de jaren zeventig.

De populariteit van het busje zit hem vooral in het buitendesign en de pure nostalgie, want echte luxe heb je er niet mee. Het busje is relatief klein en ondanks het uitklapdak bij sommige uitvoeringen, moet je wel even wennen aan het kleine formaat, zeker als je een stereotype lange Nederlander bent.

De Volkswagen camper is nog altijd niet weg te denken in camperland.

Ook de techniek is inmiddels natuurlijk enigszins verouderd, dus de bergen intrekken met deze camper kan een flink avontuur zijn. Bovendien kosten de campers nog altijd ruim € 20.000 per stuk, uiteraard tweede-, derde- of misschien zelfs tiendehands.

Reizen in moderne luxe

Voor de mensen die iets praktischer zijn ingesteld en liever gaan voor wat meer betrouwbaarheid en ruimte, zijn er ook veel mogelijkheden. Op dit moment zijn met name Adria buscampers in trek. Deze campers zijn van alle gemakken voorzien en gaan bijzonder goed om met de beperkte ruimte die je hebt.

Ook is het bij deze campers een stuk makkelijker om een fiets of mountainbike mee te nemen. Anders dan de Volkswagen camper kun je met een fietsendrager achter op je camper zonder problemen ook je fietsen meenemen op reis.

Met deze campers trek je de wijde wereld in, terwijl je eigenlijk nauwelijks hoeft in te leveren op luxe. Wat te denken van prachtige houten kastjes, een keukenblad, toilet, douche en ruim tweepersoonsbed?

De campers zijn erg in trek in de grote reislanden, zoals de Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland, maar ook uitermate geschikt voor Europese trips naar bijvoorbeeld de Baltische Staten in Noordoost Europa. De buscampers zijn bij Adria dealers in alle maten beschikbaar en meestal ook aanpasbaar op specifieke wensen.

Wegdromen bij de crème de la crème

Zoals voor vrijwel alles geldt, is er voor de superrijken altijd de mogelijkheid om nóg meer te krijgen dan normaal. Privévliegtuigen die met goud zijn afgewerkt, kastelen met tientallen slaapkamers en ja, ook campers die je eerder een rijdend huis zou kunnen noemen.

Het meest bizarre model dat wij tegenkwamen op het internet was de Marchi Mobile EleMMent Palazzo. Zoals de naam al doet vermoeden: het is eerder een paleis dan een camper. In veel opzichten lijkt het Palazzo dan ook niet op een camper: het is bijna een ruimteschip.

Het is een ‘camper’ met twee verdiepingen en een dakterras. Of je er mee mag rijden zonder vrachtwagenbewijs is overigens de vraag, want het formaat van een vrachtwagen heeft het voertuig wel. Check hieronder ook het filmpje van dit bizarre gevaarte.

Leave a Response