Films & Series

Top 5: de beste filmtrilogieën gemaakt in filmhistorie

David1016 views

Hoewel de populariteit van televisieseries steeds meer die van films overstijgt, kunnen we natuurlijk nog steeds niet zonder zo nu en dan een goede film. Kijkend naar de filmgeschiedenis, valt op dat één soort film vaak behoort tot de klassiekers: de filmtrilogie.

Waarom weten we niet, maar het lijkt erop dat een filmserie die bestaat uit drie films de optimale lengte is. Van de grootste films ooit is een groot deel een onderdeel van een trilogie. Hoewel de meeste mensen deze klassiekers wel zullen kennen, zal niet iedereen ze ook daadwerkelijk gezien hebben.

Daarom heeft Mannennieuws.nl als opfrisser de vijf beste filmtrilogieën ooit gemaakt op een rijtje gezet, uit alle genres.

5. Back to the Future

Een oude, maar wel een gouden oude. De Back to the Future-trilogie dateert alweer van de periode 1984 – 1990, maar de serie wordt niet zo maar vergeten. De trilogie, met Michael J Fox in de hoofdrol, gaat over Marty McFly die samen met de uitvinder Doc door de tijd kan reizen. In 2015 was er nog veel aandacht voor de films, omdat ze onder meer naar dit jaar gingen. Sommige voorspellingen uit de film bestonden inmiddels daadwerkelijk in 2015.

The Back to the Future-trilogie was één van de eerste filmtrilogieën. De eerste film had een open einde en kreeg pas een vervolg na aandringen van de fans. In die tijd gebeurde het zelden dan een film meerdere delen had.

4. The Matrix

Hebben we het over The Matrix, dan hebben we het vaak vooral over de eerste film en de gedachte achter de film: we leven in een computerwereld, aangestuurd door computers. Met de recente discussies over AI lijkt het scenario van The Matrix net wat minder futuristisch dan werd gedacht: in theorie is dit met AI zelfs niet uit te sluiten.

Dat we het verder vooral over de eerste film hebben, is omdat de deze film boven de andere twee films uitsteekt. Onder meer de scène waarin Neo de blauwe of rode pil moet kiezen voor de toekomst van zijn leven, is algemeen bekend en wordt vaak gebruikt als symbool voor het zetten van de juiste stappen in het leven. Na de eerste film (1999), konden we in 2003 ineens beide vervolgen kijken, die tegelijk gefilmd waren.

Hoewel ook deze twee films goed zijn, konden ze niet op tegen de eerste, wat dan ook de reden is dat The Matrix-trilogie niet hoger staat in deze lijst.

3. Star Wars (origineel)

We kunnen inmiddels weer volop genieten van Star Wars-films, dankzij het overkopen van de rechten voor de franchise door Disney. Het is echter allemaal begonnen in 1977, toen de allereerste Star Wars-film uitkwam. Gek genoeg niet het eerste deel uit het gehele verhaal, maar deel 4. In 1980 en 1983 volgden respectievelijk deel 5 en deel 6.

Het was deze trilogie die de populariteit van Star Wars creëerde. Toen vervolgens van 1999 tot 2005 ook deel 1 tot 3 uitkwamen, was Star Wars al toegetreden tot de hall of fame van films. Hoewel de special effects voor onze standaard nu dramatisch zijn, kijken de meeste Star Wars fans met een nostalgisch gevoel terug op deze originele trilogie.

2. The Godfather

De maffiafilm der maffiafilms: The Godfather. Het is de film die de standaard heeft gezet voor alle andere maffiafilms en vergelijkbaar. Maar weinig van de films uit hetzelfde genre wisten uiteindelijk in de buurt te komen van de films. Waar het niveau van de verschillende films bij sommige trilogieën (bijvoorbeeld dus The Matrix) achteruit gaat na een succesvolle eerste film, blijft het niveau bij The Godfather-trilogie vrijwel volledig behouden. Alle drie de films werden genomineerd voor Oscars, waarbij alleen het derde deel er uiteindelijk geen enkele in de wacht wist te slepen.

Hoewel de hedendaagse kritiek is dat de films erg traag zijn, past het goed bij het genre en de periode waarin de films uitkwamen (1972 – 1990). Tussen de eerste en derde film zat bijzonder veel tijd, wat uiteindelijk ook heeft bijgedragen aan de populariteit. Juist omdat men zo lang moest wachten op de volgende film, nam de verwachting en hype toe. Met sterren als Al Pacino, Marlon Brando en Robert Duvall kende de film eigenlijk geen zwakke spelers.

De film over de Capone-familie is een must voor iedere filmliefhebber.

The Lord of the Rings werd grotendeels gefilmd in de prachtige natuur van Nieuw-Zeeland.

1. The Lord of the Rings

Hoe kan het ook anders dan The Lord of the Rings als nummer één? De trilogie, gebaseerd op de gelijknamige boeken van J.R.R. Tolkien heeft een populariteit die tot eenzame hoogte is gestegen. In de fantasiewereld Middle Earth is het aan een de Hobbits (een soort dwergen) Frodo en Sam om een machtige ring te vernietigen waarmee de kwaadaardige Sauron de wereld kan overheersen.

Wanneer je de films ontleedt is het verhaal zelf niet eens uitzonderlijk. Het gaat meer of de grandeur en schoonheid van de films die ze onsterfelijk heeft gemaakt, zoals de boeken dat ook werden dankzij de prachtige omschrijvingen van gevechten, maar ook de natuur.

Diverse scènes uit The Lord of the Rings zijn alom bekend, ook bij mensen die de films nooit gezien hebben. Ga je de films voor het eerst kijken, dan is het het leukst om ze in één keer te kijken op een lange filmdag.

 

Foto Star Wars: pio3/shutterstock
Overige foto’s: Shutterstock

Leave a Response