Films & SeriesFeatured

De top 5 meest angstaanjagende horrorfilms uit de filmhistorie

David1568 views

In de rijke filmhistorie zijn er speelfilms, waar pure angst je zelfs op jouw veilige bank weet te bekruipen. Soms gruwelijk, zoals in enkele horrorfilms en soms angstaanjagend realistisch, zoals in veel thrillers. Spanning in films, de één houdt ervan, de ander mijdt iedere vorm er van als de pest.

Toegegeven: wij houden er wel van bij Mannennieuws.nl en genieten van de meest angstaanjagende films. Er zijn altijd films die er bovenuit steken op het gebied van spanning en angst. Mannennieuws.nl zet in samenwerking met Videoland vijf iconische en angstaanjagende horrorfilms op een rijtje die zelfs doorgewinterde horrorliefhebbers hun ogen doen bedekken.

  1. Possessed by Evil (2011, ook bekend als Possessing Piper Rose)

Joanna (Rebecca Romijn) en Ben (David Cubitt) proberen al jaren een kind te adopteren, maar hebben het geluk niet aan hun zijde. Wanneer de enigszins mysterieuze Ruth in hun leven komt en aanbiedt om te bemiddelen in het adoptieproces, besluit het stel met haar in zee te gaan. Al snel krijgen de twee wonder boven wonder een adoptiekind toegewezen: de zesjarige Piper.

Piper is een schattig meisje dat een perfecte match met het gelukkige stel lijkt te zijn. Het geluk is echter van korte duur, want na de adoptie beginnen er gekke dingen te gebeuren. Wat begint met telefoontjes zonder iemand aan de andere kant van de lijn, eindigt in gewelddadige en levensbedreigende momenten die elkaar in rap tempo opvolgen.

De film wordt stevig gedragen door Romijn en de jonge Isabella Crovetti, die Piper speelt. Hoewel laatstgenoemde slechts zeven jaar oud is ten tijde van het filmen, levert ze een prestatie die zelfs de stoerste mannen in bange lammetjes verandert. Wat is het toch met kleine kinderen in horrorfilms die niet de onschuld zelve zijn, maar de angst zelve? Wij weten het niet, maar in Possessed by Evil weet een klein meisje iedereen in elk geval flink angst in te boezemen.

Bekijk Possessed by Evil bij Videoland

  1.  The Possession (2012)

Je kan nog zo nuchter en rationeel in het leven staan, een goede film over paranormale gebeurtenissen kan eigenlijk iedereen wel de stuipen op het lijf jagen. The Possession is zo’n film en is lichtelijk geïnspireerd op The Exorcist. De film gaat over een zogenaamde dybbuk box, een Hebreeuws kistje dat volgens legendes een dybbuk bevat, wat een soort verloren ziel is, soms nog kwaadaardiger dan een duivel.

Een jonge familie komt op een vlooienmarkt in het bezit van het kistje en de dochter van het stel, Em, plaatst het op haar kamer. Hoewel het kistje in eerste instantie niet geopend kan worden, lukt het haar toch, nadat ze gefluister hoort aan de binnenkant. Het openen van het kistje is wel het laatste dat ze had moeten doen, zo blijkt al snel. Langzaam maar zeker wordt ze steeds agressiever en isoleert ze zichzelf van haar familie en vrienden.

Gespeeld door de destijds pas 13-jarige Nastasha Calis, zie je Em steeds meer veranderen in de duivel die in het kistje zat. Meteen ook het meest angstaanjagende van The Possession. Het is geen keiharde in your face horror, maar wordt subtiel opgebouwd, wat de film juist enger maakt. Iconisch is de scène waarin Em, vlak na het openen van het kistje, haar vader in zijn hand steekt tijdens het ontbijt. Het is één van de eerste tekenen dat er iets mis is met Em.

Bekijk The Possession bij Videoland

  1. De Lift (1983)

Er zijn maar weinig Nederlandse films met de status van De Lift. Een film van Dick Maas die inmiddels alweer 34 jaar geleden gemaakt is. Het was de eerste film van Nederlandse bodem die werd aangekocht voor wereldwijde distributie en is nog altijd een klassieker die je een keer gezien moet hebben.

De Lift is een horrorfilm over, jawel, een lift. Niet zomaar een lift, maar een lift die na een blikseminslag bijzonder gedrag vertoont. Verschillende mensen raken gewond of sterven zelfs door toedoen van de lift, die een eigen leven lijkt te leiden. Felix Adelaar (gespeeld door een jonge Huub Stapel), liftmonteur, gaat op onderzoek uit en ontdekt steeds meer over wat deze lift speciaal maakt en waarom er steeds afgrijselijke dingen gebeuren rond de lift.

De film speelt geweldig in op de lichte spanning of zelfs de angst die veel mensen normaal al voelen in een lift. Hou je al niet van liften, dan gaat De Lift de situatie niet verbeteren voor je. Onze favoriete scène? Een nachtwaker die de lift komt bekijken en op gruwelijke wijze door het apparaat te grazen wordt genomen.

Bekijk De Lift bij Videoland

  1. Maniac (2012)

We kennen Elijah Wood allemaal als de vrolijke en goedhartige Frodo uit The Lord of the Rings, maar in Maniac zet hij een compleet nieuw karakter neer. En hoe, want in Maniac speelt hij de gestoorde seriemoordenaar Frank Zito, die vrouwen vermoordt en op gruwelijke wijze vastmaakt aan het lichaam van een paspop.

De moorden die Frank pleegt zijn gruwelijk, angstaanjagend en ingrijpend, maar het is de dubbele laag in de film die ervoor zorgt dat Maniac je meesleept. Frank is zich bewust van zijn afwijking, namelijk zijn drang om te moorden. Zaken veranderen echter wanneer hij de beeldschone Anna ontmoet (Nora Arnezeder) waar hij als een blok voor valt.

Frank wil zijn leven beteren, maar slaagt hier maar nauwelijks in. De psychologische problemen waarmee Frank worstelt worden perfect uitgebeeld door de sterke Wood. Juist door dat spel bekruipt je een gek gevoel tijdens de film: wil je dat de moordlustige gek wordt gepakt, of voel je ergens toch sympathie voor deze toch ook eenzame en kwetsbare jonge man?

De manier waarop Maniac er voor zorgt dat je in de war raakt van je eigen gedachten is misschien wel het beste deel van de film. Het brengt je in een onbekende sfeer die moeilijk te beschrijven is, een geweldige prestatie van de filmmakers.

Bekijk Maniac bij Videoland

  1. Cabin in the Woods (2012)

Heb je een vaste groep vrienden, dan is de kans groot dat jullie met elkaar eens een huisje hebben gehuurd om even weg te zijn, bier te drinken en plezier te hebben. Dat is dan ook precies wat Dana (Kirsten Connolly), Curt (Chris Hemsworth) en Jules (Anna Hutchinson) doen.

Wat ze echter niet weten is dat ze niet in het bos zitten, maar in een high-tech gebied vol gevaar. Zonder het te weten worden ze onderdeel van een entertainmentprogramma voor de meest machtige en rijke personen ter wereld. Het huisje is geboobytrapt met mysterieuze en demonische elementen waarmee ze onbedoeld het kwaad op zich afroepen.

Onze favoriete scène is het begin van de horrorfilm: wanneer de groep zonder het te weten een ritueel in gang zet dat hen in een regelrechte nachtmerrie werpt. Het weekendje weg – dat een onschuldig feestje had moeten worden – verandert in iets dat niemand had kunnen voorzien. Op een manier die gruwelijk is, maar ook spectaculair voor de kijker.

Bekijk Cabin in the Woods bij Videoland

Alle films uit deze lijst kun je on-demand kijken bij Videoland.
Leave a Response