Lifestyle

Transformeer in een ochtendmens: 7 tips

Jaro738 views
ochtendmens-worden-2

De ochtend: het minst favoriete dagdeel van veel mannen. Veel mannen zijn van nature avondmensen. De maatschappij is echter niet bepaald ingericht voor dit type man. Werkdagen beginnen vroeg in de ochtend, de scholen beginnen ’s ochtends en de winkels openen ook hun deuren rond een uurtje of 8. Kortom als extreem avondmens heb je een probleem. Toch zijn er gelukkig manieren om een ochtendmens te worden. Wij hebben 7 tips om een ochtendmens te worden op een rijtje gezet.

Zo word je een ochtendmens

Hoe kan je een ochtendmens worden? De transitie van avondmens naar ochtendmens lijkt misschien een grote, maar dit valt reuze mee! Hieronder 7 handige tips die je morgenochtend gelijk kunt toepassen!

1 Doe het rustig aan

Van avondmens naar ochtendmens dat kun je niet binnen een dag bereiken. Als je gewend bent om laat naar bed te gaan, dan kun je niet van de één op de volgende dag je ritme dusdanig aanpassen dat je gelijk vroeg wakker bent. Ons advies: neem het stap voor stap. Probeer geleidelijk eerder naar bed te gaan en vroeger op te staan. Probeer per dag je ritme een kwartiertje aan te passen. Dit lijkt weinig, maar op deze manier ben je binnen een maand van avondmens naar ochtendmens getransformeerd.

2 Lees een boek

De transformatie naar ochtendmens begint natuurlijk met het vroeg(er) naar bed gaan. In de maatschappij waarin we nu leven, spelen elektronische apparaten een grote rol. Televisie, laptop, iPad, smartphone, noem maar op. Al deze led-schermen veroorzaken impulsen die ervoor zorgen dat je wakker blijft. Zorg dus dat je deze apparaten niet gebruikt voor dat je gaat slapen. Leg je telefoon en eventueel tablet dus ook niet op je slaapkamer. Probeer in ieder geval een uur voordat je gaat slapen niet meer naar een scherm te kijken. Lees liever een boek, dit werkt namelijk wel bevorderlijk voor je nachtrust.

3 Muziek

Woon je in een drukke buurt waar het ’s avonds nogal lawaaiig is? Dan kan dit zorgen voor een slechte nachtrust. Ook hier kun je wat tegen doen. Luister voor het slapengaan naar rustgevende muziek. Op Spotify zijn veel playlists te vinden, die zorgen voor een goede nachtrust. Ook zijn er veel apps zoals ‘Sleep Timer’ en ‘Relax and Sleep Nature Sounds’ die je helpen met in slaap vallen.

4 Geen siësta

Een middagdutje is natuurlijk heerlijk. Af en toe slapen in de middag is natuurlijk helemaal niet erg. Wanneer je wilt transformeren naar een ochtendmens raden we je wel aan om dit niet te vaak te doen. Ook is het belangrijk om geen middagdutje te doen later dan 7 uur na het wakker worden. Dus als je om 7 uur opstaat, dan is het niet verstandig om een middagdutje na 2 uur ’s middags te doen. Op deze manier wordt je ritme namelijk verstoord en… kom je ’s avonds niet goed in slaap.

Lees ook: 6 ochtendrituelen speciaal voor mannen!

5 Een wekkerlamp

Heb jij bovenstaande tips al toegepast, maar kom je ’s ochtends nog steeds je bed niet uit? Dan is een ‘wake up light’ misschien iets voor jou. Wakker worden is namelijk eenvoudiger in een lichte kamer. Wanneer je kamer nog helemaal donker is, dan is het natuurlijk verleidelijker om je nog even om te draaien. Met een wake up lamp behoort dat voortaan tot de verleden tijd. Zo’n wekkerlamp werkt als volgt: je zet je wekker zoals je gewend bent en vlak voordat de wekker gaat begint de lamp al langzaam lichter te worden. Wanneer het tijd is om op te staan zal de lamp op volle sterkte branden. De wake up light bootst als het ware een zonsopgang na. Bij de één werkt dat heel goed, terwijl iemand anders hier niet zo gevoelig voor is. Je zult het dus zelf moeten proberen!

6 Zorg voor extra motivatie

Opstaan gaat makkelijker als je iets leuks hebt om naar uit te kijken. Dit hoeft echt geen luxe cadeau of iets dergelijks te zijn. Meer een kleinigheidje. Denk bijvoorbeeld aan een lekker ontbijt, een aflevering van je favoriete serie, of koop extra lekkere koffie. Deze dingen zullen je extra motiveren en het opstaan een stuk makkelijker maken!

ochtendmens-worden

Lees ook: 5 dingen die wij mannen altijd vergeten op vakantie!

7 Snooze niet

Heb jij wanneer de wekker gaat nog steeds het gevoel van ‘ik draai me nog lekker even om’? Dan is het verleidelijk om op die snoozeknop te drukken. Zo kun je nog lekker een paar minuten je ogen dichtdoen. Ons advies? Niet doen! Snoozen zorgt er namelijk voor dat je nog slomer wordt en je uiteindelijk nog moeilijker uit bed komt. Doe het dus vooral niet probeer gelijk op te staan wanneer je wekker gaat!

Ben jij een ochtendmens of een avondmens? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response