Wonen

Trend: eetkamerbanken

Dion1158 views
Uitgegeken op je eetkamerstoelen?

Ben jij of je partner uitgekeken op de meubels in je eetkamer? Erger je je aan het schuiven met stoelen, dat stroef gaat of voor een rommelige uitstraling zorgt? We denken bij een eettafel al snel ook aan een set stoelen, maar dat hoeft natuurlijk niet je enige mogelijkheid te zijn. De nieuwe trend is de eetkamerbank. In plaats van twee of drie stoelen zet je aan één of twee zijden van je eettafel een gezellige en comfortabele zitbank. Wij leggen je uit waarom een goed idee is om mee te doen aan deze trend om eetkamerstoelen te vervangen voor een eetkamerbank.

Gezelliger dan ieder z’n eigen stoel

In de eerste plaats is een eetkamerbank bij een huishouden van meer dan twee personen gewoon gezelliger dan dat ieder zijn eigen stoel heeft. Samen op de bank tijdens het eten voegt toch net dat extra beetje huiselijkheid toe aan dit dagelijkse ritueel. Je kunt makkelijker een arm om je zoon of dochter slaan en even een knuffel geven op zo’n gezellig bank dan als hij of zij op een wankelende stoel zit die niet mee wil bewegen. Daarnaast doe je natuurlijk meer aan een eettafel dan alleen ontbijten en dineren. Gezelschapsspellen vinden daar ook plaats, en juist daarbij voegt het alleen maar toe aan de sfeer als je gezellig samen op een bank kan zitten.

Beter voor de vloer en kleinere ruimtes

Schuiven met stoelen is niet alleen een vermoeiende bezigheid, het is ook niet bevorderlijk voor de staat van je vloer. Beschadigingen ontstaan snel wanneer er voortdurende op dezelfde plek met stoelen wordt geschoven, en dat is zonde van je dure houten vloer of parketvloer, of van het kwetsbare zeil. Met een eetkamerbank wordt aanzienlijk minder geschoven, en vooral ook minder ver. Daarmee is er de prettige bijkomstigheid dat je dus minder ruimte nodig hebt, omdat de bank niet zover achteruit hoeft te kunnen als een eetkamerstoel. De eetkamerbank is daarmee zeer geschikt wanneer de ruimte beperkt is, maar kan natuurlijk ook net zo goed gebruik worden wanneer er wel ruimte te over is. Het geeft je simpelweg extra ruimte die je op een andere manier kunt gebruiken.

Match je de eetkamerbank met de tafel of met de stoelen?

Twee eetkamerbanken of combinatie met stoelen?

Nu rest nog de vraag: ga je voor één eetkamerbank, of neem je er een voor beide lange zijden van de eettafel? Voor allebei valt wat te zeggen. Neem je twee eetkamerbank, dan ziet dat er netjes en opgeruimd uit, en vormt je eethoek ook een consistent geheel. Voor het oog is dit de prettigste oplossing, naast het feit dus dat het gewoon gezelliger is om op een bank te zitten dan ieder op zijn eigen stoel. Maar verschillende mensen binnen een gezin kunnen natuurlijk ook verschillende voorkeuren hebben. Dat is dan weer  een argument om te kiezen voor een combinatie van een eetkamerbank met een paar eetkamerstoelen. Degene die liever op een stoel zit kan dit dan gewoon, en de gezellige mensen gaan dan lekker op de eetkamerbank zitten.

Waarmee match je de eetkamerbank?

Ga je voor een combinatie van eetkamerstoelen en een eetkamerbank, dan sta je voor de keuze waar je de eetkamerbank mee wilt matchen. Wil je dat hij past bij de stoelen? Of juist liever dat hij matcht met de eettafel? Misschien is dit dan wel de gelegenheid om ook voor een mooie, nieuwe eettafel te gaan om je eetkamer een heel nieuwe elan te geven. Soms moet je jezelf tenslotte een beetje verwennen!

Leave a Response