ReizenSport

Een trip naar de Olympische Spelen in Zuid-Korea

David996 views
Skieen

Met de malaise van het Nederlands elftal en het naderende einde van het F1-seizoen zou je het bijna vergeten: we kunnen over een paar maanden volop juichen voor Nederland! Tussen 9 en 28 februari vinden namelijk de Olympische Winterspelen van 2018 plaats in Zuid-Korea.

We hebben in Nederland natuurlijk geen grote historie als het aankomt op sneeuwsport, maar de kans is groot dat we toch flink kunnen gaan juichen de komende winter.

Mocht het allemaal tegenvallen, dan heeft Zuid-Korea bovendien genoeg te bieden om alsnog een Olympische reis te overwegen.

Olympische Spelen in Pyeongchang

De Olympische Spelen van de komende winter vinden plaats in Pyeongchang in het noordoosten van Zuid-Korea en niet te verwarren met Pyongyang in Noord-Korea. Pyeongchang is een echt wintergebied, met prachtige natuur, volop sport en ook nog eens een prettige dosis lokale cultuur.

Het gebied rond Pyeongchang ligt gemiddeld op 700 meter hoogte, wat het een uitstekende locatie maakt voor wintersporten. Sterker nog, de slogan van het gebied is Happy700, omdat de hoogte volgens de lokale bestuurders optimale leefomstandigheden biedt.

Het zal de sporters dan waarschijnlijk ook aan niets tekort komen in het hypermoderne land. Anders dan in Sotsji, waar veel appartementen bij de start van de Spelen nog niet eens voltooid waren, heeft Zuid-Korea het goed op orde tot dusver.

Evenementen om te bezoeken tijdens de Spelen

Een aantal evenementen tijdens de Spelen zijn zonder twijfel het bezoeken waard. Mannennieuws zet enkele tips op een rijtje

Schaatsen

Als grootste schaatsland van de wereld kunnen we natuurlijk niet anders dan beginnen met de schaatssport. Het schaatsen zal plaatsvinden in de Gangneung Oval, een gloednieuwe schaatshal. De Zuid-Koreanen begonnen in 2013 met de bouw en voltooiden de bouw in januari van dit jaar, vlak voor de WK afstanden in februari.

De schaatsers konden hier kennismaken met het hypermoderne complex. Wat opviel was de goede tijden van vrijwel iedere schaatser. Enerzijds zijn de omstandigheden in het gebied beter dan pakweg Thialff, dat op zeeniveau ligt, maar er leek ook wat anders aan de hand te zijn.

Volgens veel schaatsers was er sprake van rugwind door ventilatoren in het stadion. Hoewel deze voor iedereen gelijk was, kwam dit het stadion op enige kritiek te staan. Grote problemen waren er echter niet op het ijs en alles wijst erop dat we mooie gevechten gaan zien op deze ijsbaan.

Openings- en sluitingsceremonie

In eerste instantie zouden de openings- en sluitingsceremonies plaatsvinden in het stadion voor het skispringen, maa

Het Pyeongchang Olympic Stadium, waar de ceremonies van de Spelen zullen plaatsvinden.

r vanwege organisatorische reden en verwachte weersomstandigheden, besloot Zuid-Korea om simpelweg een heel nieuw stadion te bouwen, speciaal voor de ceremonie.

Dat stadion is het Pyeongchang Olympic Stadium geworden. Omdat er in het stadion geen sporten zullen plaatsvinden, was het mogelijk om het een bijzondere vorm te geven. Het vijfhoekige stadion biedt plaats aan 35.000 toeschouwers en groots in opzet.

Na afloop van de Olympische Spelen wordt het stadion afgebroken en het materiaal zoveel mogelijk hergebruikt. Ook hier lijken de Koreanen de zaken prima op orde te hebben.

Skispringen en big air snowboarden

De skiërs langs zien vliegen is absoluut spectaculair.

Ben je op zoek naar spektakel, dan moet je naar het Alpensia Ski Jumping Stadium gaan. In dit stadion zal het skispringen plaatsvinden, alsmede het big air snowboarden. Met name skispringen is ontzettend populair in landen als Oostenrijk en heel Scandinavië. Met goede reden, want de afstanden die de skiërs in de lucht afleggen zijn ontzagwekkend.

Hoewel de sport op televisie voor de gemiddelde leek misschien wat repetitief oogt, is het absoluut spectaculair om met eigen ogen te zien. Neem daarbij de uitzinnige fans van toplanden als Noorwegen, Oostenrijk en Zweden, en je hebt gegarandeerd een prachtige dag.

Freestyle skiën en snowboarden

Skispringen biedt spektakel, maar freestyle skiën en snowboarden nog net wat meer. Deze twee Olympische sporten kun je bekijken in het Bokwang Phoenix Park. Hier zie je de meest acrobatische en spectaculaire stunts uitgevoerd worden door jonge sporters die houden van een adrenalinekick.

Eén van de grote sterren is Tom Wallisch, een 30-jarige Amerikaan die de overwinningen aan elkaar rijgt. Hoewel hij door een blessure niet in actie kwam op de Olympische Spelen van 2014, is hij voor 2018 één van de favorieten. Check als voorproefje het filmpje van Wallisch hieronder.

Natuur en cultuur snuiven

Ben je de sport even zat of heb je een vrije dag, dan kun je alsnog genoeg doen in het gebied rond de Spelen. Naast prachtige natuur waar je perfect kunt hiken, zijn er ook talloze bezienswaardigheden voor een stevige dosis cultuur.

Met prachtige Koreaanse tempels en pittoreske dorpjes verspreid door het gebied kun je met gemak dagen vullen in de regio. Bovendien kun je redelijk eenvoudig naar de grens met Noord-Korea gaan, waar je de beruchte en beroemde demilitarized zone kunt vinden. Hier staren Noord- en Zuid-Koreaanse legereenheden elkaar dag en nacht aan en voel je nog altijd de vijandigheid tussen beide landen.

De gedemilitarilizeerde zone, waar de grens tussen Noord- en Zuid-Korea zich bevindt.

 

Foto grens Korea: Vincent St. Thomas / Shutterstock.com
Hoofdfoto: Shutterstock

Leave a Response