Klussen

Twee linkerhanden? Zo word je binnen no-time handig!

Jaro3607 views
handiger worden

Over het algemeen zijn mannen handiger dan vrouwen. Oftewel: ze zijn meer geïnteresseerd in klussen, dus leren ze ook sneller om handig te worden. Maar goed, niet elke man is gezegend met het ‘handy man’ gen. Er zijn ook mannen die nog geen spijker in een plank kunnen slaan. Heb jij echt twee linkerhanden? Ben jij gewoon onhandig geboren en is het kleinste klusje al een enorme uitdaging voor je? Dan is dit artikel voor jou. Wij hebben 3 tips op een rijtje gezet waarmee je eenvoudig handiger kunt worden!

Handiger worden

Je bent handig, of je bent het niet, toch? Dit is gelukkig maar een fabeltje. Je kunt weliswaar geboren zijn met bepaalde inzichten, maar echt ‘handig’ wordt je niet vanzelf. Dat moet je leren. Er zijn echter mannen die gewoon niet zo geïnteresseerd zijn in klussen en deze groep mannen is automatisch een stuk minder handig. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar soms is het best fijn om handig te zijn. Al helemaal wanneer je een gezin hebt en een eigen woning. Je wilt natuurlijk niet steeds naar de buurman toe hoeven lopen om te vragen of hij een lampje wilt verwisselen. Kortom, een beetje man beschikt over de nodige handigheid. Maar hoe pak je dit nu aan?

Onhandige mannen

Handig zijn heeft niet alleen maar met techniek te maken. Het is ook een mentale kwestie. Veel mannen denken namelijk dat ze iets niet kunnen, terwijl ze het nog nooit geprobeerd hebben. Allereerst is het dus belangrijk om jezelf van een confidance boostte voorzien. Spreek met jezelf af dat je een klus doet en je niet stopt voordat het gelukt is. Zorg dat gedachtes als ‘dit kan ik niet’, ‘ik snap het niet’, of ‘dit gaat fout’ snel uit je hoofd zet en probeer zo positief mogelijk te beginnen. Niet is onmogelijk!

Spoedcursus handig worden

Ok, je hebt voor jezelf besloten: jij wordt handig! Volg onderstaande tips en je bent binnen no-time een echte handyman. Nooit meer naar de buurman voor het minste of geringste klusje!

1 Zorg voor het juiste gereedschap

Niemand kan een spijker in de muur slaan met blote handen. Om te klussen heb je gereedschap nodig. En het lenen van gereedschap motiveert niet bepaald. Gelukkig zijn de basis tools relatief goedkoop. Hieronder de gereedschappen die je beslist nodig hebt:

– Schuurpapier

– Schroevendraaiers (verschillende types en verschillende maten)

– Waterpas

– Klauwhamer

– Waterpomptang

– Inbussleutels

– Schroefboormachine

Dit is uiteraard niet voldoende voor klussen als schilderen of werken in de tuin. Wel voor alledaagse klussen als het ophangen van een plankje, het schuren van een tafel of het in elkaar zetten van een meubel.

2 Neem kleine stapjes

Wanneer je handiger wilt worden, is het belangrijk dat je dit stap voor stap doet. Je kunt niet als ‘onhandige’ man in één dag leren om bijvoorbeeld een laminaatvloer te leggen. Wanneer je te veel hooi op je vork neemt, dan zal je project waarschijnlijk foutgaan en dit kan een enorme mentale knal opleveren. Het resultaat? Je valt weer terug in je oude gewoontes en loopt de volgende keer weer naar de buurman om hulp te vragen. Nee, je kunt beter kleine stapjes nemen. Langzaam maar zeker zul je vanzelf handiger worden.

handig worden

Lees ook: 4 fouten die mannen maken tijdens het klussen!

3 YouTube is je beste vriend!

Zijn er een paar klusjes in huis die je graag wilt doen, maar je weet niet waar je moet beginnen? YouTube is je beste vriend! Je hoeft het probleem maar te typen in de searchbar en je krijgt een relevante video te zien. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van planken, het plaatsen van een nieuwe wasbak het kitten van een voeg in de badkamer of het behangen van een muur. In deze filmpjes wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je desbetreffende klus moet aanpakken. Kom je er toch niet uit? Dan is het aan te raden om de comments onder de video door te nemen, hier staan vaak nog handige tips in. De eerste keer volg je de instructies en vervolgens kan je het zelf zonder de instructies doen.

Elke man kan handig zijn

Kortom, geen enkele man is onhandig geboren. Je kunt alles leren. Het belangrijkste is dat je veel oefent en jezelf motiveert. Je zult vanzelf handiger worden! En daar pluk je niet alleen zelf de vruchten van, maar ook je huisgenoten of gezinsleden. Zoals buurman en buurman altijd zeggen: ‘Ajeto!’.

Hoe handig ben jij? En zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response