Automotive

Tweedehands auto kopen? 6 tips!

Jaro1 comment1212 views
tweedehands auto kopen

Bijna elke man in Nederland heeft wel een auto. In totaal rijden er maar liefst 9 miljoen auto’s op de Nederlandse snelwegen rond. Het merendeel van deze auto’s is tweedehands aangeschaft. Een nieuwe auto kopen is nu eenmaal belachelijk duur en veel mensen hebben dit geld niet. Het tweedehands kopen van een auto is echter niet zonder risico’s. Zo weet je nooit precies wat er met de auto gebeurd is voordat deze in jouw bezit is. Waar moet je nu opletten wanneer je van plan bent een tweedehands auto te kopen? Wij hebben 6 tips op een rijtje gezet!

Tweedehands auto kopen tips

Voordat je de markt opgaat om een tweedehands auto te scoren, is het belangrijk om een paar dingen voor jezelf vast te stellen. Denk bijvoorbeeld aan dingen als: Wat is je budget? Waar ga je de auto voor gebruiken? Hoe vaak ga je de auto gebruiken? Wanneer je de auto alleen gebruikt om af en toe boodschappen mee te doen, dan voldoet een kleine tweedehands auto prima. Ga je de auto gebruiken om meerdere keren per jaar met het hele op vakantie te gaan? Dan kun je beter kiezen voor een groter model. Allemaal vragen waar je eerst antwoord op zal moeten geven. Pas dan kun je gericht een tweedehands auto kopen! Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen bij het kopen van een tweedehands auto.

tweedehands auto kopen 2

Lees ook: De Toyota Prius: nog steeds de meest populaire hybride auto!

1 Tweedehands lease auto kopen

Een tweedehandsauto kun je bij verschillende types verkopers kopen. Je kunt kopen bij een autobedrijf, autodealer, particulier, handelaar, of leasemaatschappij. Met name laatstgenoemde wordt steeds populairder. Een tweedehands lease auto kopen heeft een aantal voordelen. Zo zijn de auto’s goed onderhouden door de dealer én hebben de auto’s maar één eigenaar gehad. Tweedehands lease auto’s zijn wel redelijk aan de hoge prijs. Ook is het vaak onmogelijk om af te dingen. Leasebedrijven werken vaak met vaste prijzen. Maar als je het kunt betalen is het een erg goede keuze!

2 Tweedehands auto in het buitenland kopen

Naast een auto kopen in Nederland (tweedehands), kun je er ook voor kiezen om een tweedehands auto te kopen in België of Duitsland. Met name een tweedehands auto kopen in Duitsland kan goedkoper zijn. Wanneer je voor één van deze twee opties kiest: houd rekening met extra kosten. De verkoopprijs ligt misschien in het buitenland een stuk lager, maar je moet ook kosten betalen om de auto in te voeren in Nederland. Het is namelijk niet toegestaan om met een auto met buitenlands kenteken rond te rijden terwijl je gewoon in Nederland woont.

3 Kies voor een benzineauto

Een tweedehands diesel auto kopen lijkt misschien interessant: deze auto’s zijn vaak goedkoper in aanschaf én in gebruik. Toch is het met oog op de toekomst niet handig om voor een dieselauto te kiezen. In Duitsland kom je veel steden niet meer in met een dieselauto en ook in Nederland wordt diesel voor personen auto’s langzaam maar zeker naar de achtergrond gedreven. Je kunt dus beter voor een benzine auto kiezen, dit is ook nog eens een stuk beter voor het milieu!

4 Controleer de auto goed

Bij het kopen van een tweedehands auto weet je niet in welke staat de auto is. Je krijgt natuurlijk de papieren erbij, maar het is belangrijk om zelf ook altijd goed de auto te controleren voordat je hem aanschaft. Ben je van plan een auto te kopen bij een particulier? Dan is het extra belangrijk om de auto goed te controleren. Kijk naar krassen, slijtage, roest. Niet alleen de buitenkant van de auto, maar ook de binnenkant. Vergeet vooral de motor niet te controleren. Ziet alles er schoon en netjes uit? Maak dan altijd even een proefrit!

5 Onderhandelen

Bij het verkopen van een tweedehands auto is het vaak mogelijk om te onderhandelen over de prijs. Een tweedehands auto is namelijk zelden in perfecte staat. Een manier om ervoor te zorgen dat je niet de volle mep hoeft te betalen is door de minpunten van de auto op te sommen. En dan bedoelen we niet dat je de auto in het geheel af moet kraken om een goedkopere prijs te krijgen. Wel kun je bijvoorbeeld om korting vragen als je één of meerdere mankementen opmerkt. Dit is echt niet raar en komt vaak voor in de tweedehands auto business!

6 Zorgvuldige afronding

Heb je de juiste auto gevonden? En ben je een goede prijs overeengekomen? Dan is het tijd om de deal af te ronden. Dit is misschien wel de belangrijkste stap van het kopen van een tweedehands auto. Maak goede afspraken en laat deze vastleggen in een koopovereenkomst. Kijk ook of er een garantieperiode is en ga na wat er allemaal onder deze garantie valt. Zo voorkom je misverstanden en eventuele telleurstellingen.

Heb jij weleens een tweedehands auto gekocht? Zo ja, heb jij nog tips? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

1 Comment

Leave a Response