Fashion

Deze uniseks mode-klassiekers zullen je overtuigen

Redactie MannenNieuws1801 views
converse sneakers

Uniseks mode, oftewel kledingstukken die door zowel mannen als vrouwen gedragen kunnen worden, is overduidelijk weer in opkomst. Met nadruk op het woord “weer”, want de modegeschiedenis zit vol met zulke heroplevingen. Dit zijn een paar van de opvallendste uniseks klassiekers.

LGBT

Een van de aanjagers van de huidige trend, is de toegenomen aandacht voor de zogeheten lgbt-gemeenschap: lesbian, gay, bi-sexual en transgender. In steeds meer gebieden van de wereld laten zij hun stem horen en eisen ze terecht hun rechten op. En anno 2017 lijkt het er eindelijk op, dat rechtvaardigheid geleidelijk zegeviert. Van sokken tot sneakers en van broeken tot topjes: uniseks kleding draagt bij aan de revolutie.

Sneakers

In zijn overzicht van de geschiedenis van Converse bestempelt Kortingbox de welbekende sneakers als ware uniseks-klassiekers. Oorspronkelijk werden de simpele, onopgesmukte gympies in de markt gezet als mannenschoenen. Maar inmiddels lieten zoveel iconische vrouwen zich zien en fotograferen in een paar Converse, dat de al meer dan een eeuw oude schoenen nu gender-neutraal zijn geworden. Enkele bekende Converse-draagsters zijn actrice Demi Moore, zangeres Rihanna en ex-First Lady Michelle Obama.

De lgbt-gemeenschap oefent invloed uit op hoe we denken over sekse en gender. Iemand wordt fysiek gezien (meestal) geboren als jongen of meisje. Maar iemands zogenaamde gender ligt helemaal niet direct vast. Gender gaat er om hoe je je voelt en welke maatschappelijke normen er bestaan over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Eigenlijk zijn dat verstikkende normen, die individuele vrijheid limiteren. En door gewoon de kleding te dragen waar je zin in hebt, kan je die vrijheid terug claimen.

Hippies

Een dergelijke filosofie school al achter de hippie-beweging van de jaren 60. Kijk alleen al naar de zogeheten hippie-vesten, die losjes om het lijf zaten, uit bonte kleuren betond en bewust dames en heren gelijkwaardig en gelijkaardig maakten. Hier nauw aan verwant is de Peacock Revolution, eveneens uit de jaren 60. Ook deze revolutie hing nauw samen met muziek, met name rockbands. Zij lieten hun haar groeien, droegen puntschoenen en ruilden in het algemeen de conservatieve mannenmode in voor gedurfde, avontuurlijke en volgens velen vrouwelijke kledingkeuzes.

Burberry

Nog ouder is de fameuze Burberry Trenchcoat, die al sinds het begin van de vorige eeuw wordt verkocht. De jas van het waterafstotende materiaal gabardine was oorspronkelijk ontworpen voor Britse officieren. In de decennia daarna werd de regenjas ook gedragen door leden van koninklijke huizen en andere celebrity’s, zoals Katharine Hepburn.

Trainingspakken

Ook trainingspakken zijn feitelijk uniseks artikelen. In de jaren 80 was hiphop sterk in opkomst en zowel de b-boys als de b-girls die daar fan van waren, hulden zich graag in een trainingspak. In zo’n slobberige outfit vallen de contouren van vrouwen minder op en worden ze als het ware “one of the guys”. De uniformiteit van deze kledingstijl versterkte de verbroedering onder hiphop-heads.

Parfum

Parfum is nauw verbonden met de wereld der mode. In 1994 bracht Calvin Klein het eerste succesvolle uniseks-parfum uit: CK One. In de bijbehorende reclames zagen de mannelijke en vrouwelijke modellen er beide zeer nonchalant uit: ongekamde haren, niet al te glamoureuze kleding, weinig make-up. Er lag geen nadruk op seksualiteit en daarmee leek Calvin Klein een gender-neutrale boodschap te verspreiden.

Calvin Klein

Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden, maar kijk gewoon zelf om je heen – ze liggen voor het oprapen. En waarom zou je er ook gewoon niet zelf aan mee gaan doen?

Leave a Response