Eten & Drinken

Valeriaan: zorg voor meer rust & ontspanning

Redactie MannenNieuws1823 views
Valeriaan

Valeriaan is een natuurlijk kruidenmiddel dat een rustgevende en kalmerende werking heeft. Dit kruid, onttrokken uit de wortel van de Valeriaanplant, wordt veel gebruikt bij mogelijk stressvolle of angstige situaties zoals bijvoorbeeld examenvrees of vliegangst. Valeriaan wordt ook aangeschreven als het middel tegen slapeloosheid.

Gebruiksvoorschriften

Zoals andere natuurlijke kruidenmiddelen is ook over de eigenlijke werking van Valeriaan weinig bekend. Er wordt minder tijd besteedt aan het onderzoek van natuurlijke geneesmiddelen en dit zorgt ervoor dat over de werking en mogelijke bijwerking van kruidenmiddelen vaak weinig informatie beschikbaar is. Voor zover het bekend is kan Valeriaan met een gerust hart gecombineerd worden met andere medicijnen. Wel wordt er geadviseerd om gematigd te drinken gedurende de eerste uren van gebruik. De werking van Valeriaan kan de werking van alcohol versterken en dit kan tot evenwichtsproblemen leiden.

Dosering

Een half uur na inname zullen de eerste resultaten van Valeriaan merkbaar zijn. Het kruidenmiddel werkt gemiddeld zo’n 4 uur, en kan hierna zonder zorgen opnieuw naar behoefte genomen worden. Veel mensen nemen zo bijvoorbeeld een tablet of capsule een half uur voor het slapen gaan, om gemakkelijk in slaap te komen. De natuurlijke eigenschappen zorgen ervoor dat dit middel dus ook veilig gebruikt kan worden om wat meer ontspanning voor lichaam en geest te bieden.

Mocht het gebruik van Valeriaan binnen 2 weken geen resultaten geven, neem dan contact op met de huisarts om andere mogelijkheden te bespreken.

Vormen

Het Valeriaan kruid wordt gebruikt in verschillende vitamine en kruidenmiddelen en is ook in verschillende varianten terug te vinden. Ieder product gebruikt het kruid in een andere dosering. Valeriaan kruid is ook verkrijgbaar in tabletten, capsules, theeën en andere vormen van kruidinname. Hierdoor is het ook gemakkelijk mee te nemen in bijvoorbeeld het vliegtuig.

Valeriaan capsules

Bijwerkingen

Er zijn slechts enkele bijwerkingen van Valeriaan bekend. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maag- en darmklachten zoals buikpijn of misselijkheid. De werking van Valeriaan verschilt per persoon en kan bij ieder individu tot andere resultaten leiden. Het is om die reden dat Valeriaan ook niet voor iedereen de gewenste effecten heeft. Naast maag- en darmklachten zijn de enige bekende bijwerkingen slaperigheid en dufheid. Heb je andere of zorgwekkende bijwerkingen dan neem je natuurlijk zo snel mogelijk contact op met de huisarts.

Heb jij ooit gebruik gemaakt van een vorm van Valeriaan en heeft het bij jou de gewenste effecten gehad? Zo ja, waar gebruik jij Valeriaan toevoegingen voor?

Leave a Response