Reizen

Varen door het idyllische Halong Bay in Vietnam

David1615 views

Al lange tijd is Vietnam één van de meest populaire toeristenbestemmingen in Zuid-Oost Azië. Het langgerekte land staat bol van de cultuur, natuur en bijzondere uitstapjes. Met een rijke geschiedenis is er veel te leren over het land, maar voor de natuurliefhebber kun je je in het land ook heerlijk terugtrekken.

Eén van de meest bijzondere plekken in het land is Halong Bay, soms ook gespeld als Ha Long Bay. Deze baai wordt gekenmerkt door tientallen rotsen (karst), idyllische stranden, helderblauw water en uiteraard een prima klimaat. Volgens velen behoort Halong Bay dan ook tot één van de natuurwonderen op aarde.

Met de boot door Halong Bay

Halong Bay is een enorme baai met veelal rustig water en steile, scherpe rotsen die uitsteken. Op deze rotsen is er een flinke plantengroei, wat het karakteristieke beeld geeft van grijs met groene rotspunten zover het oog reikt. Sommige rotsen zijn kleine eilandjes waar je kunt aanmeren, overnacht, zonnen en grotten kunt bezichtigen.

Ondanks het enorme toerisme in de regio, zijn er nog genoeg plekken waar je jezelf compleet kunt afzonderen en kunt genieten van de natuur. De meeste mensen stappen vanaf het kustplaatsje Halong op een boot die hen rondvaart door de baai en bij allerlei activiteiten brengt.

Afhankelijk van de boot die je neemt kun je er feesten met jongeren, een serene natuurtrip ondernemen of juist actief gaan sporten. Omdat het water op de meeste plekken erg kalm is, kun je er namelijk ook goed zwemmen en kajakken.

Wonderlijke grotten en parelwitte stranden

Wat je niet direct ziet vanaf het water, is dat veel van de karstrotsen in Halong Bay deels hol zijn. In sommige rotsen bevinden zich enorme grottencomplexen met soms ruimtes die nog groter zijn dan een voetbalstadion. Dankzij duizenden jaren van weer en wind zie je in deze grotten bijzondere steenformaties, mooie kleuren en duizelingwekkende gaten in de grond.

Halong Bay: De thuisplaats van draken

Omdat Halong Bay zo tot de verbeelding spreekt, bestaan er talloze legendes over draken die ooit leefden in de grotten van de rotsen. Halong Bay betekent dan ook ‘drakenbaai’ in het Vietnamees en nog altijd zijn er veel Vietnamezen die er niet zo zeker van zijn dat er niet ergens nog draken verstopt zitten.

Het klinkt natuurlijk gek, maar vaar je rond in het gebied dan voel je al snel de mystieke sfeer en is het zelfs voor de nuchtere Hollander niet lastig om je voor te stellen dat een draak opstijgt uit één van de rotsen.

Zeg nou zelf: hier zou een draak in de lucht toch niet gek lijken?

Toerisme en vervuiling

Hoewel het gebied zo groot is dat je nog prima tot rust komt in de baai, neemt het toerisme jaarlijks wel toe. Helaas houdt de Vietnamese overheid zich vooralsnog nauwelijks bezig met het in goede banen leiden van dit toerisme.

Daarom kun je langs plekken komen waar het afval van dronken toeristen zich heeft opgestapeld in het water. Niet alleen een doorn in het oog, maar ook nog eens dodelijk voor het rijke zeeleven en de watervogels die in de baai leven.

Hoewel de feestjes op de boten geweldig zijn, wordt het soms ook iets té gezellig. Vrouwtjes op kleine roeibootjes varen langs om bier en eten te verkopen aan passagiers van grotere schepen en al dat afval verdwijnt helaas te vaak in het prachtige water.

Toch mag een uitstapje naar Halong Bay voor geen enkele Vietnamganger ontbreken: het is zonder twijfel één van de hoogtepunten van het land en zelfs heel Zuid-Oost Azië.

 

Leave a Response