Automotive

Veelgestelde vragen over schadevrije jaren

Redactie MannenNieuws561 views
Veelgestelde vragen over schadevrije jaren

Ga jij een autoverzekering afsluiten? Dan krijg je te maken met schadevrije jaren. We geven antwoord op de veelgestelde vragen over schadevrije jaren.

Wat zijn schadevrije jaren?

Met schadevrije jaren krijg je korting op je premie. Dat wordt ook wel no-claimkorting genoemd. Ieder jaar dat jij geen schade meldt bij een verzekeraar, telt voor 1 schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op je premie.

Hoeveel korting krijg ik met mijn schadevrije jaren?

Iedere verzekeraar bepaalt zelf de hoogte van de korting bij het aantal schadevrije jaren. Dat hangt af van de bonus-malusladder die de verzekeraar heeft. Vaak is de maximale no-claimkorting tussen de 75% en 80%. Ben je benieuwd hoeveel korting jij krijgt? Dat zie je als je premie berekent bij het afsluiten van een autoverzekering.

Krijg ik ook korting als ik een tweede auto heb?

Krijg ik ook korting als ik een tweede auto heb

Dat kan alleen als je beide auto’s bij dezelfde verzekeraar verzekert. Je kunt je schadevrije jaren namelijk maar bij 1 verzekeraar gebruiken. Heb jij bijvoorbeeld 10 schadevrije jaren en verzeker je beide auto’s bij 1 verzekeraar? Dan krijg je op je verzekering voor beide auto’s dezelfde korting. Kies je ervoor om 1 auto bij een ander te verzekeren? Dan moet je kiezen op welke verzekering je korting wilt.

Wat is Roy-data?

Roy-data is een centrale database waar alle Nederlandse verzekeraars bij kunnen. Hierin staat per persoon hoeveel schadevrije jaren hij of zij heeft. Verzekeraars controleren in dit systeem het aantal schadevrije jaren dat jij hebt doorgegeven. Bijvoorbeeld als je overstapt van verzekeraar of een nieuwe autoverzekering afsluit.

Waarom moet ik het juiste aantal doorgeven?

Zoals je net hebt kunnen lezen, heeft het aantal schadevrije jaren invloed op de premie die je betaalt. Na het afsluiten van een autoverzekering, worden je schadevrije jaren altijd gecontroleerd. Het kan zijn dat je premie na de controle met terugwerkende kracht wordt aangepast:

  • Het aantal klopt: er verandert niks.
  • Je hebt meer schadevrije jaren dan je hebt doorgegeven: je premie wordt lager.
  • Je hebt minder schadevrije jaren dan je hebt doorgegeven: je premie wordt hoger.

Hoelang zijn schadevrije jaren geldig?

Schadevrije jaren hebben een houdbaarheid van 3 jaar. Als er meer dan 3 jaar geen autoverzekering op jouw naam staat, vervallen je schadevrije jaren. Je begint dan weer op 0. Verkoop je de auto en ruil je ‘m in voor een andere auto? Dan neem je de schadevrije jaren natuurlijk gewoon mee.

Leave a Response