Vegan eiwit poeder: wat zijn de voordelen?
Tegenwoordig kiest men steeds vaker voor een vegan eiwit poeder in plaats van de dierlijke tegenhanger met wei-eiwit. Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van zo’n vegan eiwit shake, en welke is de beste?
Wat is vegan eiwit poeder?
Vegan eiwit poeder wordt gemaakt uit plantaardige eiwitbronnen. Vaak is dit uit erwten, soja of rijst. De dierlijke tegenhanger, meestal wei-eiwit, is afkomstig uit zuivel. Om verschillende redenen kiezen mensen voor een plantaardige eiwit poeder, maar vaak met eenzelfde doel: we hebben eiwitten nodig voor de instandhouding van de spieren en botten.* Daarnaast ondersteunen ze snel herstel na fysieke inspanning en stimuleren ze de spiergroei.*
Denk je nu: dit kan ik wel gebruiken! Vegan eiwit poeder van Smoothly is een interessante nieuwkomer op de markt. Ze kiezen voor natuurlijke ingrediënten waarbij alles draait om moeder natuur en duurzaamheid.
Wanneer neem je vegan eiwit poeder?
Niet iedereen vindt het makkelijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen uit voeding in een vegetarisch of veganistisch dieet. Zo ligt de aanbevolen hoeveelheid 1.2 keer hoger voor vegetariërs en 1.3 keer hoger voor veganisten dan bij mensen die wel dierlijke producten eten. Bovendien neemt je behoefte toe wanneer je fanatiek sport.1,2 In dat geval biedt een vegan eiwit poeder uitkomst om op een simpele (en smakelijke) manier je eiwitinname te verhogen. Eet je wel dierlijke producten maar heb je een melkallergie of lactose-intolerantie? Ook dan is een plantaardige eiwitshake een mooie oplossing!
3 redenen om te kiezen voor een plantaardige eiwitshake
We kiezen voor een vegan eiwit poeder om verschillende, vaak persoonlijke redenen. Dit zijn de 3 populairste redenen om dierlijke eiwitten te vervangen voor vegan eiwitten:
- Er is geen dierenleed nodig voor de productie van vegan eiwit poeder.
- De impact op het milieu en klimaat is lager.3
- Verschillende studies tonen aan dat het beter is voor je cholesterol, lichaamsgewicht, bloedsuiker en hart en vaten.4
Hoe kies je de beste vegan eiwitpoeder?
Bij het kiezen van de beste vegan eiwitpoeder wil je met een aantal punten rekeningen houden:
- Kies voor een vegan eiwit poeder met een compleet aminozuurprofiel. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, in totaal zijn er 9 die we uit voeding moeten halen. Bekend is dat dit aandeel lager is in vegan eiwitten.5 Let er daarom op of ze dit specificeren op het label.
- Is je eiwit shake vegan én natuurlijk? Welke ingrediënten worden er gebruikt? Een eiwitshake heeft geen enorme waslijst aan (kunstmatige) ingrediënten nodig. Enkel wat natuurlijke smaak- of zoetstoffen (bijvoorbeeld stevia, echte vanille, etc.) om het extra lekker te maken.
- Zijn de ingrediënten biologisch en is de verpakking duurzaam? Veel veganisten kiezen voor de lifestyle voor het milieu en klimaat. Dan hoort daar natuurlijk wel een merk bij dat minstens zo begaan is met onze planeet.
Het betere alternatief voor jezelf en de planeet
Vegan eiwit poeder sluit perfect aan bij de missie naar een mooiere planeet. Hoewel de basis altijd uit goede voeding bestaat, helpt het je om eenvoudig je eiwitinname naar een hoger niveau te tillen wanneer je dit lastig vindt.
Als vegan kun je daarnaast gebaat zijn bij andere voedingssupplementen. Bij Smoothly vindt je naast vegan eiwit poeder ook andere duurzame supplementen die je op je juiste manier ondersteunen zonder daarbij de planeet te belasten.
Goedgekeurde gezondheidsclaims
*Eiwitten dragen bij aan de instandhouding van de spieren en botten.
*Eiwitten ondersteunen snel herstel na fysieke inspanning.
*Eiwit stimuleert de spiergroei.
Referenties:
- Lonnie, M., Hooker, E., Brunstrom, J. M., Corfe, B. M., Green, M. A., Watson, A. W., Williams, E. A., Stevenson, E. J., Penson, S., & Johnstone, A. M. (2018). Protein for Life: Review of Optimal Protein Intake, Sustainable Dietary Sources and the Effect on Appetite in Ageing Adults. Nutrients, 10(3), 360.
- Gezondheidsraad (2021). Voedingsnormen voor eiwitten. Nr. 2021/10, Den Haag.
- Harwatt, H. (2018). Including animal to plant protein shifts in climate change mitigation policiy: a proposed three-step strategy. Climate Policiy. 19, 2019-5, pages 533-541.
- Dinu, M., Abbate, R., Gensini, G.F., Casini, A., Sofi, F. (2017).Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 57, 2017-17, pages 3640-3649.
- Dimina, L., Rémond, D., Huneau, J.F., Mariotti, F. (2022). Combining Plant Proteins to Achieve Amino Acid Profiles Adapted to Various Nutritional Objectives – An exploratory Analysis Using Linear Programming. Nutrition and Food Science Technology.