WonenLifestyle

Ventileer jouw huis met deze ventilators!

Danny Bijl1081 views
Ventilator

Er kan niets zo verfrissend zijn in de zomer als een ventilator die even de warmte wegblaast en jou een stukje verkoeling geeft. Welke soorten bestaan er en welke ventilator is het meest effectief in de gebruikte ruimte?

Slaapkamer

Jouw slaapkamer is een van de belangrijkste plekken waar een goede koeling niet mag ontbreken in de zomerse zwoele dagen. Een staande ventilator kan daarbij als mooie oplossing geplaatst worden. Vaak hebben deze apparaten een oscillerende functie waarbij een groot gedeelte van de kamer een frisse bries krijgt en zo de klamme warme lucht wat verdreven wordt. Wanneer je op zoek gaat naar de meest effectieve oplossing, dan kan je het beste kiezen voor een plafondventilator. Deze zorgt voor de meeste verplaatsing van de lucht en omdat deze opgehangen wordt hou je de meeste ruimte over in de slaapkamer. Daarbij heeft de ventilator ook een toevoeging in de winter: warme lucht wordt beter verspreid in de lucht waardoor de kamer sneller zal worden opgewarmd.

Woonkamer

In de woonkamer kun je deze van een fijn briesje voorzien door gebruik te maken van diverse modellen. Een staande ventilator zal daarbij de meeste lucht verplaatsen, maar als je op een bureau of eettafel even wat makkelijks wilt plaatsen, dan kan een tafelventilator een goede oplossing zijn. Ondanks het compacte formaat geeft deze genoeg verkoeling voor een persoon. Ook kan je ervoor kiezen om meerdere exemplaren te plaatsen.

Design

Je kunt ventilators kopen voor de verfrissing, maar voor een modern interieur mag een ventilator met een stoere uitstraling eigenlijk niet ontbreken. Er zijn veel verschillende modellen beschikbaar op de markt die in jouw interieur passen. Wanneer je liever voor een compacte ventilator gaat, dan kun je kijken naar staande ventilators zonder schroefblad. Deze hebben een slank design en passen makkelijk in een kleinere ruimte. De kracht van verkoeling is daarbij wel minder effectief. De modellen met een groot schroefblad kunnen bijzonder effectief zijn in grotere ruimtes. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een retro ventilator heb je een zeer stijlvol model in je kamer staan met veel kracht. Ook zijn deze dankzij het gebruikte materiaal een stuk sterker dan de goedkopere witte plastic modellen.

Raamventilators

Om de warme lucht sneller uit je huis te laten verdwijnen kan je ervoor kiezen om raamventilators te laten plaatsen. Deze zorgen dat de binnenlucht naar buiten wordt geblazen, speciale klepjes zorgen ervoor dat de buitenlucht niet zomaar naar binnen komt

Aircoolers

Wil je een ventilator die je meer verkoeling geeft dan een gewone variant? Die bestaan! Dit zijn aircoolers, oftewel ventilators die wat groter zijn qua formaat en gebruikmaken van water om de gevoelstemperatuur wat omlaag te brengen. Het haalt geen vocht uit de ruimte en zal ook de temperatuur niet daadwerkelijk naar beneden brengen zoals een airconditioning, maar het zorgt voor net wat meer verkoeling wanneer het harder nodig is en is ook nog stukken goedkoper. Je kunt ook zelf een aircooler maken: zorg dat je een koelelement (of waterflessen) invriest en zet deze voor een ventilator. Dit zal voor extra verkoeling zorgen.

Onderhoud

Het is verstandig om een ventilator regelmatig te onderhouden wanneer het vaak in gebruik is. Er komt namelijk een laag stof op, waarbij de stof dus naar je toe geblazen zal worden. Vooral op de slaapkamer zal dit sneller tot een droge keel en neusirritaties leiden. Een luchtreiniger kan dan een goede optie zijn om in huis te halen zodat je extra stof uit de lucht kunt verwijderen als je gevoeliger bent voor stofdeeltjes. En het openzetten van luiken bij ramen kan ook tot een goede doorstroming leiden van verse lucht.

Leave a Response