Sport

Verdwenen Nederlandse voetbalclubs/profclubs

Tom van Pinxteren1596 views
Verdwenen voetbalclubs

Helaas telt Nederland al tal val verdwenen voetbalclubs. Als supporter hoop je vele prijzen en mooie momenten voor vele jaren achterelkaar. Voor sommigen is gebleken dat je club ook zomaar uit je leven kan verdwijnen. Hoewel er in veel gevallen een geldschieter opstaat om de boel te redden, gaat het ook te vaak wel mis. In dit artikel worden de failliete professioneel voetbalclubs van Nederland behandeld.

HFC Haarlem

Ze werden een keer kampioen van Nederland en wonnen drie keer de KNVB-beker. Toch viel in 2010 het doek voor HFC Haarlem. De schuld van een miljoen euro en een vordering van 2 ton van de fiscus werd de club fataal. Er is na 2010 nog vaak gespeculeerd over een come back, maar meer niet.

RBC Roosendaal

In 2011 ging werd RBC een van de profclubs die verdwenen is. De financiële problemen konden niet meer opgelost worden. RBC komt tegenwoordig als amateurclub in de Tweede Klasse. Dit is het zevende niveau van de Nederlandse voetbalpiramide.

AGOVV

2013 is een rampjaar voor elke AGOVV-supporter. De voetbalclub ging failliet. Het stond altijd bekend om zijn talentvolle spelers. Klaas-Jan Huntelaar, Dries Mertens en Nacer Chadli speelden onder andere voor de club uit Apeldoorn. Tegenwoordig komt AGOVV uit in de Derde Klasse.

FC Wageningen

FC Wageningen was nooit een hoogvlieger in het Nederlands voetbal. In 1992 werden de financiële problemen de club fataal. De Wageningse Berg, het stadion van de verdwenen voetbalclub staat er nog steeds. Het is een populaire locatie voor trainingskampen van ploegen uit heel Europa.

SC Amersfoort

In het midden van Nederland ligt de stad Amersfoort. Hier speelde ooit een profclub. SC Amersfoort kwam enkel uit in de Eerste Divisie. Tegenwoordig schijnt bijna niemand in de regio de club nog echt te herinneren. In 1983 voegde SC Amersfoort zich bij het rijtje van verdwenen profclubs.

SC Veendam

Het zal geen verassing zijn maar door financiële problemen ging de voetbalclub uit Veendam failliet. De club speelde nooit lang op het hoogste niveau van Nederland. In 2013 verdwenen ze uit het profvoetbal.  Op Sportpark de Langeleegte wordt tegenwoordig enkel nog door amateurclub VV Veendam 1894 gespeelt.

FC Amsterdam

Het faillissement van de voetbalclub FC Amsterdam vond plaats in 1982. Althans voorzitter Stoop vond het wel welletjes en trok de stekker eruit. De club ontstond door een fusie van profclubs: Blauw-Wit, DWS en De Volewijckers. Gek genoeg telt Amsterdam maar één profclub. Blijkbaar is er naast Ajax geen ruimte voor andere BVO’s. FC Amsterdam telde een aantal mooie momenten in het Olympische Stadion maar is nu al lang verdwenen uit het Nederlands voetbal.

FC Hilversum

Hilversum staat bekend als de mediastad van ons land. Toch werd hier lang geleden ook profvoetbal gespeeld. FC Hilversum kwam van 1955 tot 1968 uit in het betaald voetbal. Tegenwoordig speelt de club in de Derde Klasse. De achtste in deze lijst van verdwenen voetbalclubs. 

Er zullen ongetwijfeld nog meer slachtoffers aan deze lijst van verdwenen voetbalclubs toegevoegd worden. De financiële belangen zijn tegenwoordig zo groot dat er altijd clubs op het randje zullen balanceren. Neem nou bijvoorbeeld FC Twente een aantal jaar geleden. Gelukkig liep dat verhaal uiteindelijk met een sisser af. Lees in de volgende artikelen over ‘de grootse stadions van Nederland’ en ‘de voetballers die ooit terugkeerden bij hun jeugdliefde’.

Leave a Response