Reizen

Het verhaal van de man die wandelde van Canada tot Brazilië

David1119 views

Anton Pilipa verdween in 2012 plotseling vanuit zijn huis in Vancouver, aan de westkust van Canada. Nadat hulpdiensten hem nergens konden vinden, ging zijn familie van het ergste uit: hij was niet meer in leven. Dat beeld veranderde compleet in 2016, toen hij daar in december gevonden werd.

Pilipa vertelde dat hij de volledige weg van Vancouver naar Brazilië te voet had afgelegd, af en toe liftend met vrachtwagens. Zijn tocht van meer dan 16,000 kilometer deed menig wenkbrauwen fronzen. Hoe wist Pilipa zonder training zo ver te lopen en hoe overleefde hij het in de meest ruige gebieden van Midden- en Zuid-Amerika?

Langs de westkust naar Zuid-Amerika

Anton Pilipa had op het moment van verdwijnen mentale problemen. In 2011 was hij opgenomen in een kliniek, waar hij werd behandeld voor vermoedelijke schizofrenie. Het ging echter mis voor Pilipa, een voormalig ontwikkelingswerker, want hij werd opgepakt voor mishandeling en wapenbezit. Voordat hij voor moest komen besloot hij de benen te nemen.

Opvallend genoeg deed hij dit zonder paspoort, hoewel hij deze vermoedelijk aan het begin van zijn reis nog wel had. Via de westkust van de Verenigde Staten liep hij langzaam naar de Mexicaanse grens. Hier bewoog hij zich door gebieden die verslonden worden door drugsbendes en waar willekeurige moord soms aan de orde van de dag is.

Ondanks prachtige blauwe meren en oceanen, kwam Pilipa ook veel gevaar tegen in de natuur.

Langs onherbergzame gebieden vol gevaar

Hoewel hij zegt meermaals beroofd te zijn van zijn weinige bezittingen – hij droeg enkel kleren op zijn rug – zegt Pilipa zelden problemen te hebben gehad met lokale bevolkingen. Sterker nog, hij vertrouwde op mensen om zich heen om hem te voeden en een slaapplek te geven.

Dat lukte niet altijd, want Pilipa was lichtelijk ondervoed en sliep veelal in de natuur. Dat is op zijn minst opvallend, gezien veel gebieden die hij doorkruiste vol gevaar zitten. Naast aligators, panters en dodelijke spinnen, moest Pilipa ook nog eens giftige planten van eetbare planten weten te onderscheiden.

Pilipa was onvoorbereid, maar overleefde de trektocht naar Brazilië vanuit Canada.

Liften naar Argentinië

Waar mogelijk probeerde Pilipa mee te liften in vrachtwagens, soms zonder dat de bestuurder hier weet van het. Volgens experts heeft dit waarschijnlijk zijn leven gered, bijvoorbeeld toen hij de jungles van centraal-Amerika moest zien te doorkruisen.

Wandelaar en onderzoeker Levison Wood heeft zo zijn twijfels bij het verhaal van Pilipa. Wood legt regelmatig lange trektochten af door centraal-Amerika en is als ex-militair met een gids goed voorbereid. Toch zegt ook hij regelmatig in de problemen te zijn gekomen. “Mijn gids heeft mij meermaals uit bijzonder penibele situaties weten te redden. Ik zou niet weten hoe Pilipa dat zonder gids is gelukt. Iets klopt er niet.” 

Toch wist Pilipa uiteindelijk de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires te bereiken. Hier wilde hij de nationale bibliotheek bezoeken, wat volgens hemzelf zijn doel was bij vertrek. Wrang genoeg werd hij hier geweigerd, omdat hij niet over identificatie beschikte.

Anton Pilipa voor zijn reis en na zijn tweede ziekenhuisopname in Brazilië.

Door naar Brazilië

Na zijn afwijzing in Buenos Aires, vertrok Pilipa naar Brazilië, zonder ogenschijnlijk doel. In november van 2016, vier jaar na zijn vertrek uit Vancouver, werd hij hier zwaar ondervoed en verzwakt gevonden. Hulpdiensten verzorgden hem en namen hem op in de geestelijke gezondheidszorg. Hij ontsnapte echter snel en bleef een maand lang uit handen van de autoriteiten.

Een Canadees-Braziliaanse agente wist hem uiteindelijk op te sporen. Hij zou op weg zijn naar de Brazilianse provincie Amazonas, die bekend staat om haar extreme omstandigheden. Voor de verzwakte Pilipa is de kans groot dat dit gebied dodelijk zou zijn voor hem.

Wederom werd Pilipa opgenomen en dit keer werd ook zijn identiteit achterhaald. In een mentaal en fysieke zeer zwakke toestand kon Pilipa onder begeleiding van zijn broer teruggebracht worden naar Canada.

Helaas voor Pilipa stond de politie hier op hem te wachten: hij moest nog altijd terechtstaan voor zijn wandaden in 2012.

Leave a Response