Sport

Het verhaal van de Nederlandse voetbalster in Vietnam

David1563 views

Ooit gehoord van Danny van Bakel, de profvoetballer? Waarschijnlijk niet en dat is niet zo heel gek. Danny van Bakel is namelijk een 33-jarige voetballer die het in Nederland niet verder schopte dan negentien competitiewedstrijden voor Helmond Sport in de Eerste Divisie.

Hierna volgden enkel wedstrijden bij clubs in de hoogste amateurdivisies. En toch is Danny van Bakel een beroemdheid. Niet in Nederland, maar wel aan de andere kant van de wereld: Vietnam. Hier is Danny van Bakel niet Danny van Bakel, maar de Nederlandse David Beckham. Mannennieuws.nl neemt in kijkje in zijn leven.

Van goede amateur tot voetbalster in Azië

Danny van Bakel kon van jongs af aan al goed voetballen. Hij doorliep de jeugdopleiding van Helmond Sport en wist het ook tot het eerste te schoppen. Maar het niveau van pakweg Wesley Sneijder of Arjen Robben zat er bepaald niet in. Na een paar handen vol wedstrijden in de Eerste Divisie leek het avontuur in het profvoetbal van Van Bakel er op te zitten.

Bij de amateurs wist Van Bakel het met VV Dijkse Boys in korte tijd van Tweede Klasse tot Topklasser te schoppen, de huidige Derde Divisie van de Nederlandse voetbalpiramide. Toen de club failliet ging leek Van Bakel dan echt klaar te zijn met het voetbal, maar weer liep het anders. Dit keer zelfs totaal anders.

Zijn zaakwaarnemer Frank van Eijs belde hem namelijk met de mogelijkheid om een stageperiode aan te gaan in Vietnam. Na enige twijfel (Vietnam staat niet bepaald bekend als voetballand), besloot hij het avontuur aan te gaan.

“Zaag die Vietnamezen doormidden”

In een impuls besloot Van Bakel te vertrekken naar Vietnam, maar eenmaal aangekomen liep het net wat anders dan gedacht. De concurrentie was verrassend sterk. Spelers uit de Italiaanse Serie B en de hoogste divisies van Scandinavische landen liepen ook stage en konden een aardig balletje trappen. Gezien Vietnamese clubs maar drie buitenlanders mogen opstellen, zijn ze behoorlijk kritisch.

Zijn zaakwaarnemer geeft Van Bakel echter wijs advies: “Zaag die Vietnamezen doormidden.”. Met zijn 1 meter 92 is Van Bakel al snel dertig centimeter langer dan de gemiddelde Vietnamees, wat het eenvoudig maakt om als verdediger de linies gesloten te houden.

De eerste club die zich meldt vat het voetballeven in Vietnam goed samen: Van Bakel kreeg een lege kamer die vies en oud was en zou niet bepaald veel gaan verdienen. Toch trainde hij nog even door, wat hem een contract opleverde bij subtopper Binh Duong.

Hier verovert hij een basisplek, waarna hij regelmatig tegenover uit de kluiten gewassen Afrikaanse spitsen te staan komt en niet de gemiddelde klein Vietnamees. Toch maakt Van Bakel al snel indruk en wordt hij een publiekslieveling in heel Vietnam.

Van Bakel namens Than Hóa, samen met buitenlanders Pape Omar Faye (Senegal) en Uche Iheruome (Nigeria).

Door naar de top en eindeloze populariteit

Van Bakel vindt zijn plaats en begint langzaam maar zeker een topper te worden in Vietnam. Via Đồng Nai komt hij terecht bij Thanh Hóa, waarmee hij bij de top van Vietnam hoort. Als buitenlander heeft hij inmiddels ook flinke privileges ten opzichte van de locals. Voor Nederlandse begrippen verdient hij volgens eigen zeggen ruim bovengemiddeld, wat in Vietnam gelijkstaat aan absolute rijkdom.

Het blijft overigens wel Vietnam. “Het komt regelmatig voor dat ik bij het verkeerde veld sta, of dat ik in mijn rode tenue kom aanzetten terwijl we die dag in ons blauwe tenue spelen.”, illustreert Van Bakel het gebrek aan communicatie in de Vietnamese voetbalwereld tegenover Voetbal International.

Toch is het vooral genieten voor de Nederlander, die lokaal bekendstaat als de Nederlandse David Beckham. Inmiddels is hij getrouwd met de populaire DJ Myno en heeft hij een kind. Het stel heeft in Vietnam de roem die vergelijkbaar is met die van Angelina Jolie en Brad Pitt voor hun scheiden.

Vietnamese nationaliteit en international

Ondanks zijn 33-jarige leeftijd, wil Van Bakel voorlopig nog niet stoppen als voetballer in Vietnam. Wekelijks speelt hij voor een publiek van 20,000 man en dankzij zijn grote postuur en Nederlandse voetbalopleiding heeft hij over het algemeen nog vrij weinig te duchten van de Vietnamese voetballers.

Inmiddels heeft hij dan ook de Vietnamese nationaliteit aangenomen, zodat hij op den duur zelfs zou kunnen uitkomen voor het nationale elftal van Vietnam. Formeel heet Danny dan ook niet meer Danny, maar Nguyen.

Zo kan het zijn dat wanneer het Nederlands elftal een keer tegen Vietnam speelt, Bas Dost tegenover de boomlange Vietnamees Nguyen van Bakel komt te staan.

 

Hoofdfoto: Danny van Bakel/Facebook.com

Leave a Response