Eten & Drinken

Verras jezelf en anderen met casarecce

Redactie MannenNieuws933 views
Verras jezelf en anderen met casarecce

Casawattes? Casarecce! Het is een van die soorten pasta waar we in Nederland nauwelijks bekend mee zijn, maar die wel ooit door een Italiaan uitgevonden zijn. Houdt men bij jou thuis wel van pasta, verras dan een keer door een lekker gerecht met casarecce te koken. We geven je wat handige aanwijzingen voor wat je ermee kunt doen, waarbij we ons laten inspireren door HelloFresh en dus zeker ook de groente niet overslaan!

Over casarecce

Casarecce betekent letterlijk ‘de huisgemaakte’. Dat betekent niet dat je het per se zelf vers hoeft te maken. Wie heeft daar immers de tijd voor tegenwoordig? Casarecce vindt zijn oorsprong in Sicilië, maar is ook populair in andere delen van Zuid-Italië. De vorm van casarecce is in feite vergelijkbaar met oude perkamentrollen, maar dan een stuk lekkerder uiteraard. Aan de uiteinden zijn casarecce gebogen. Het oppervlak is glad en poreus. Hoewel het hier niet een van de populairste soorten pasta is, is casarecce geschikt voor verschillende gebruiken, van traditioneel tot snel, modern en licht. Casarecce hebben een opmerkelijke, gedraaide vorm waar bij het uiteinde een soort S-vorm heeft. Hierdoor houden ze uitstekend saus vast. Zeer geschikt voor een smaakvol gerecht dus! Helaas moet je wel even wat moeite doen om ze te vinden, want niet alle supermarkten verkopen helaas casarecce.

Casarecce met romatomaten en rode pesto

Pasta is natuurlijk het lekkerst al er saus bij gebruikt wordt. Bij wijze van saus kun je kiezen voor rode pesto. Daar hebben we een lekker recept bij gevonden, waarvoor je verder ook nog romatomaten, sjalotten, olijfolie, verse basilicum, rucola, balsamicoazijn en peper en zout nodig hebt. Daarvoor moet je de casareccce naar eigen smaak 9 tot 12 minuten koken met het deksel op de pan. Snij wat sjalotten en bak deze op laag vuur op in een wok of hapjespan met daarin opgewarmde olijfolie. Zorg dat je ook de romatomaten gesneden hebt, zodat je deze twee minuten na de sjalotten in de pan kunt doen. Roerbak dat geheel op middelmatig vuur gedurende een minuut of vier. Voeg naar smaak peper en zout toe. Doe vervolgens de rode pesto erbij in de pan, laat deze een beetje zachter worden en voeg dan de al gekookte en afgegoten casarecce toe. Als je het geheel kortstondig verhit hebt, kun je er nog wat rucola doorheen schappen. Leg het gerecht vervolgens op de broden en garneer het met wat gescheurde basilicumblaadjes en wat balsamicoazijn.

Casarecce met zongedroogde tomaten en groene pesto

Casarecce

Natuurlijk kun je ook prima variëren op het bovengenoemde recept. Als het je niet lekker lijkt, maar ook als je gewoon meerdere dingen wilt uitproberen. Vervang bijvoorbeeld eens de rode pesto voor groene pesto om de smaak van basilicum de hoofdmoot van je gerecht te maken. In plaats van romatomaten kun je dan kiezen voor zongedroogde tomaten. Kies je voor de donkere variant, dan kun je deze even meebakken om ze wat zachter te maken. Maar het is ook lekker om sappige semi-zongedroogde tomaatjes te gebruiken. Deze zijn eigenlijk koud het lekkerst, dus is het wellicht een leuk idee om met de groene pesto en wat rucola of veldsla een casarecce-salade te maken. Deze kan koud of lauwwarm zijn, wat er maar je voorkeur heeft. Wil je jouw pas gekookte casarecce sneller laten afkoelen, dan kun je de pasta afspoelen met koud water. Handig voor als je niet de tijd hebt om de pasta wat langer van te voren te koken.

Casarecce met kipgehakt en roomsaus

Natuurlijk hoeft jouw pastagerecht met casarecce niet vleesloos te zijn. Wat bijvoorbeeld goed bij deze soort pasta past, is kipgehakt. Als saus is het dan lekker om voor een roomsaus te gaan. Rul het kipgehakt gedurende vijf minuten op middelhoog vuur. Breng het gehakt op smaak met Italiaanse kruiden, zoals oregano, basilicum, verse zwarte peper en rozemarijn. Voeg daarbij ook gesnipperde ui en gesneden knoflook toe. Snijd wat cherrytomaten in halfjes of kwartjes en voeg deze toe wanneer het gehakt gaar begint te worden. Voeg dan ook naar smaak paprikapoeder toe en wat kookroom. Daarna kun je nog wat grofgesneden spinazie toevoegen en nog wat peper en zout toevoegen om het geheel op smaak te brengen. Roerbak het geheel tot de spinazie geslonken is. Je kunt er dan voor kiezen om de saus die je gemaakt heb op de pasta te doen of de pasta door de saus te mengen. Smakelijk!

Leave a Response