Eten & Drinken

Verras je vrienden met een nieuwe manier van barbecueën

Redactie MannenNieuws1396 views
Barbecueen

Als echte man zou barbecueën je lust en je leven moeten zijn. Althans, zo luidt het stereotype. Of dit in de praktijk ook echt zo is, is natuurlijk maar zeer de vraag. Het is toch bijzonder zijn dat het een vrouwentaak is om binnenshuis het eten te koken en dat de gemiddelde man pas actief wordt als het kookgerei bij lekker weer naar de tuin wordt versleept. De kans is waarschijnlijk groter dat mannen vooral van barbecueën houden omdat ze dan samen met andere mannen rond een grote grilplaat kunnen staan. In de ene hand een bbq vork met daaraan een flinke worst en in de andere hand een biertje. En daarbij is het vooral een mooi moment om eens een goed gesprek met elkaar aan te gaan. Natuurlijk het liefst zonder al die vrouwen erbij. Zowaar. Een traditie is geboren.

Niet dat die vrouwen dat vervelend vinden. Zij laten zich graag porties vlees aanreiken door manlief terwijl ook zij de laatste roddels met elkaar uitwisselen. Wat is barbecueën toch fijn. Nog fijner is het dat het eigenlijk zelden over de barbecue gaat, of over het vlees, of over de rest van het lekkere eten dat de gastheer/vrouw in huis heeft gehaald. Toch is ook dat best een goed onderwerp om over te praten tijdens het braden van een stuk biefstuk. Heb je inspiratie nodig over de beste barbecue? In dit artikel lees je alles wat een expert barbecuekenner moet weten om indruk te maken op zijn vrienden tijdens een zomerse bbq in de achtertuin. En wie weet is het ook meteen een goede reden om een van de nieuwere barbecues aan te schaffen.

1. De `normale` barbecue

Een `normale` oftewel een traditionele barbecue is er uiteraard eentje die op houtskool werkt. Vrijwel alle barbecueënde Nederlanders hebben zo`n exemplaar in de achtertuin. Niet alleen omdat het makkelijk is en relatief goedkoop, maar ook omdat de sterk ruikende rooklucht zo geïdentificeerd wordt met barbecueën dat een barbeque zonder rook eigenlijk geen barbecue meer is. Toch kleven er ook een paar bekende nadelen aan de houtskoolbarbecue. Sta je namelijk net aan de verkeerde kant van de gril dan waait de rook je letterlijk om de oren en ruik je voor je gevoel drie dagen later nog alsof je midden in een vreugdevuur hebt gestaan. Daarnaast duurt het natuurlijk altijd een aardige tijd voordat die kooltjes zo witgloeiend zijn dat erop gekookt kan worden. Aan de ene kant hoort dat er natuurlijk bij, maar als je honger hebt kan het ook best irritant zijn.

Modellen

Aan de mogelijke modellen die er inmiddels in omloop zijn zal het echter niet liggen. Afhankelijk van je budget en de grootte van de groep kun je alle kanten op. Barbecues wisselen in prijs van zo`n vijftien euro voor een simpele emmerbarbecue tot driehonderd euro voor een zwenkgrill. Deze kun je overigens ook gebruiken als voorkorf en is heel makkelijk in hoogte te verstellen. Het grootste voordeel is dat je hem ook rond kunt laten draaien zodat iedereen er makkelijk bij kan. Tussen de emmer en de zwenkgrill zit natuurlijk nog veel meer. Een veel gekozen middenklasser is de staande barbecue. Deze is rechthoekig, heeft vaak één grote of twee kleine grills en heeft bovendien wielen, zodat hij makkelijk tevoorschijn kan worden gehaald. Deze is ideaal voor groepen tot zo`n vijftien a twintig personen.

2. Gasbarbecue

Een gasbarbecue werkt in principe hetzelfde als je fornuis in de keuken. Ook een gasbarbecue werkt op pitjes, maar dan vaak met een kookplaat erboven zodat je meerdere stukken vlees er gelijk op kunt leggen en geen pan nodig hebt. Bij de wat meer luxe modellen vind je vaak aan de zijkant ook een normale pit. Ideaal voor als je de pan met pindasaus nog wilt opwarmen, of juist warm wilt houden. Gasbarbecues missen dan weliswaar de kenmerkende rooklucht, maar maken dit zeker goed op een aantal andere vlakken. Zo zijn ze ten eerste erg snel. Op het moment dat je ze aanzet kun je direct beginnen met bbq`en. Daarnaast geven ze natuurlijk geen restafval in de vorm van kolen die je een dag later nog moet opruimen. Ben je klaar met de barbeque, dan hoef je alleen maar de kookplaat schoon te maken en vervolgens zet je hem gewoon weer aan de kant. Het nadeel is natuurlijk dat je wel een gasfles nodig hebt als je hem in de tuin gebruikt.

Camping

Een gasbarbecue is vooral ideaal voor op de camping als je voor langere tijd achter elkaar wilt koken. Barbecueën op houtskool is meestal leuk voor één dag, maar als je iedere dag een aantal uur bezig bent om alles voor te bereiden gaat de lol er meestal snel af. Met een gas bbq hou je veel meer tijd over om vakantie te vieren en kun je beter plannen wanneer je gaat eten. Ook is het ideaal voor mensen die echt houden van buiten barbecueën in een kleiner gezelschap. Bijvoorbeeld met alleen de partner of als gezin. Ook dan is een gasbarbecue als buitenkeuken een heel leuk alternatief.

3. Elektrische barbecue

Wat is het verschil tussen een gourmetstel en een elektrische barbecue? Om eerlijk te zijn, niet zoveel. Het zit hem eigenlijk vooral in de naam en de tijd waarin je hem gebruikt. Gourmetten doen we tijdens de kerst en barbecueën in de zomer. Blijkbaar kwam ooit iemand op een slim idee om zijn gourmetstellen in de zomer als elektrische barbecues te verkopen. Hoe dan ook, ze hebben wel enkele handige voordelen voor een zomers braadfestijn. Dat is vooral dat ze erg klein en licht zijn. Heb je een grotere groep dan is het vooral leuk om op iedere tafel een elektrische barbecue neer te zetten. Zo kan iedereen zelf zijn eigen vlees braden en kom je langzaam tot de conclusie komen dat gourmetten in de zomer eigenlijk ook best wel leuk is.

Ook elektrische barbecues heb je in alle soorten en maten. Naast de gourmetstelachtigen heb je gelukkig ook nog staande exemplaren. Zo kun je als man toch nog met een groepje vlees braden en tegelijk een biertje drinken. Het grote voordeel is daarbij dat je de vrouwen hun eigen barbecue kunt geven. Zo hoef je in ieder geval met hen geen rekening te houden en voorkom je ook eventuele kritiek als de hamburger net iets te zwart geblakerd is. Wel gaat dat natuurlijk ten koste van de romantiek van het barbecueën. Wil je indruk maken op een vrouw? Neem dan vooral een `echte` barbecue. Dat elektrische grillen… dat komt, eh, later wel.

4. Rookoven

Wil je jouw vrienden, en vrouw, echt verrassen? Dan moet je een rookoven barbecue kopen. Dit futuristisch ogende apparaat heeft vrijwel alle eigenschappen om een barbecue tot een groot succes te maken. Bij een rookoven is er namelijk wel rook, maar geen vuur. In ieder geval niet dat je het ziet. Daarnaast is het roken van je eten ook nog eens een gezonde en alternatieve manier om je eten te bereiden. Gezond omdat er geen vet of olie aan te pas komt. Onderin de oven maak je een laagje steenkool warm. Daaroverheen leg je een laagje speciale rookchips. Daarboven kun je een schaal met water en/of wijn plaatsen. Net naar gelang de smaak die je aan je vlees, vis of andere gerechten wilt geven. Bij een beetje fatsoenlijke rook oven heb je ook de mogelijkheid om ophanghaken te gebruiken. Bijvoorbeeld om vis te roken. Voor de rest werkt het vrijwel hetzelfde als een normale barbecue. Je moet alleen wel goed de temperatuur in de gaten houden. Om gerechten goed te roken moet je een temperatuur aanhouden die ergens tussen de veertig en honderd graden is. Dit hangt overigens wel erg af van wat je wilt roken en op welke manier je dit doet. Voor de rest is een rookoven ideaal voor een heerlijk avondje barbecueën. Laat dat lekkere weer maar komen.

Leave a Response