Films & SeriesLifestyle

Verschillen in los internet, waar zit het hem in?

Redactie MannenNieuws941 views
Los internet

Veel jonge gezinnen of eenpersoonshuishoudens maken vanaf een alles in-1 pakket nu de overstap naar los internet. Ouderwets linear tv-kijken wordt steeds minder gedaan en de vaste telefoon rinkelt niet meer. Waarom zou je ook klaar moeten zitten voor een tv-programma als je het net zo goed eenvoudig via een app op je smart-tv of Apple TV terug kunt kijken? Sommige series kun je via diensten als Videoland zelfs een week vooruit kijken.

Even internet vergelijken loont zeker, hieronder leggen we uit waar je op moet letten.

Internetsnelheid

Internet is internet zou je denken, toch zijn er wel degelijk veel verschillen tussen verschillende technieken. Ten eerste de verbinding waarover het internet je woning binnenkomt. Afhankelijk van welke kabels er naar je woning liggen is dit VDSL (via de KPN telefoonlijn), kabel (COAX tv-kabel) of glasvezel. Deze laatst ligt helaas slecht naar ongeveer 30% van de huizen in Nederland, dus de kans is klein dat je kunt genieten van hoge glasvezelsnelheden. Een goede tweede qua snelheid is kabel. De snelheid hiervan wordt in de nabije toekomst door nieuwe technieken alleen maar opgevoerd. Zo ook bij VDSL, de opvolger van het oudere ADSL. Was je vroeger blij met 20 Mb ADSL, nu gaat over die zelfde telefoonlijn al een snelheid van maximaal 200 Mb. Combineer je twee lijnen (die er doorgaans toch al liggen) kun je zelfs al naar 400 Mb, maar dat wordt nog niet actief aangeboden op het moment.

Bij VDSL is er wel één ding waar je goed op moet letten en dat is de te verwachten snelheid. De lengte en kwaliteit van de telefoonlijn naar je huis is namelijk erg van invloed op de snelheid die je in de praktijk gaat krijgen. Met een simpele postcodecheck weet je al snel wat de te verwachten snelheid is op je adres en of VDSL überhaupt een goede optie is op jouw adres in vergelijking met kabel of glasvezel. Ook vergelijkingssite zoals Breedbandwinkel geven deze te verwachten snelheid direct aan wanneer je je postcode en huisnummer hebt ingevuld.

Hoe zit het met de prijs?

Nu je weet hoe het zit met de verschillende technieken is het ook slim om te kijken naar de prijs. VDSL is doorgaans het goedkoopst, mede doordat hier erg veel concurrentie in is. Meer dan tien providers leveren hun eigen diensten over de telefoonlijn van KPN. Omdat deze lijnen al zolang onder de grond liggen zijn deze relatief goedkoop in te kopen door providers. Glasvezel is daarom een stuk duurder, er moet voor gegraven worden en een nieuwe aansluiting worden gemaakt in de meterkast. Hoge investeringen zorgen voor hogere kosten, maar daar krijg je doorgaans dan ook wel meer stabiliteit en snelheid voor terug.

Kabelinternet is weer een ander verhaal, dat wordt tot op heden door slechts één provider geleverd, afhankelijk van waar je woont. Dit kan bijvoorbeeld Ziggo, Caiway of Delta zijn. Binnenkort komt hier hopelijk verandering in, ook andere providers moeten dan toegelaten worden tot de COAX-kabel, waardoor hier meer concurrentie op zal ontstaan.

Kwaliteit

Betere service zie je terug bij de duurdere provider zoals XS4ALL. Maar denk niet alleen aan de kwaliteit van de klantenservice, ook bijvoorbeeld het modem wat je krijgt, of de Wifi-service kan verschil maken. T-Mobile levert bijvoorbeeld een Wifi-service waarbij een monteur slecht draadloos internet komt verbeteren en eventueel een versterker of repeater aan kan sluiten. XS4ALL levert weer een kwaliteitsmodem mee die ook geschikt is voor Mesh-wifi. Hiermee kun je het Wifi-netwerk eenvoudig uitbreiden en zo door heel je woning over alle verdiepingen een goed dekkend Wifi-signaal aanleggen.

Voor de meest stabiele verbinding blijft het altijd aan te raden om bijvoorbeeld een smart-tv, PC of gameconsole bedraad aan te sluiten aan het modem.

Leave a Response