Vijf tips voor een goed beveiligd huis
Je uitstraling als man wordt door een aantal factoren bepaald: fashionable kleding, een verzorgd uiterlijk, een mooie auto… en je woning natuurlijk. Thuis kun je ontspannen en ontsnappen aan de hectiek van alledag. Een interieur dat gemaakt is om te chillen, bevat waarschijnlijk wel enige dure items. Helaas zijn er wel anderen die het hierop hebben voorzien.
Zeker nu het weer flink warm is, zal je wel eens een deur of raam open hebben staan. Niet erg verstandig want vooral gelegenheidsinbrekers (90 procent van de inbraken) maakt van die mogelijkheid gebruik om binnen te komen. Doe ramen deuren dus alleen open op momenten dat je er zelf bij bent in de ruimte. Hieronder lees je meer tips voor het voorkomen van inbraak, ook door (semi-)professionele inbrekers. Een aantal van deze klussen kun je gewoon zelf uitvoeren met een goede voorbereiding en het juiste gereedschap.
Buitendeuren van cilindersloten voorzien
Iedere buitendeur zou voorzien moeten zijn van een cilinderslot, aangezien deze veel veiliger zijn dan de eerder veelgebruikte klaviersloten. Een cilinderslot bevat wel duizenden sluitingen die niet zomaar met inbrekersgereedschap kunnen worden geopend, en sommige versies zijn tevens voorzien van kerntrekbeveiliging. Cilindersloten met minimaal 2-SKG-sterren voldoen aan het Politiekeurmerk en zorgen voor een aanzienlijk kleinere kans op inbraak als ze volgens de regels gemonteerd zijn.
Installatie van een inbraakalarmsysteem
Er zijn diverse soorten elektronische veiligheidssystemen. Een los alarm is erg geschikt voor de beveiliging van een ruimte of toegang, waarbij een sirene afgaat als een sensor wordt geactiveerd.
Een alarmsysteem is uitgebreider en bestaat uit meerdere sensoren die gekoppeld zijn, en een centrale zal jou of een speciale dienst op afstand waarschuwen. In beide gevallen kunnen de sensoren bestaan uit bijvoorbeeld trilalarmen, bewegingsmelders, of deur- of raamalarmen.
Een kluis plaatsen voor waardevolle bezittingen
Hoe goed je je huis ook beveiligt, het kan ooit toch gebeuren dat een inbreker weet binnen te dringen. Mocht het zover komen, dan zijn goedkope kluisjes een extra beveiliging van persoonlijke eigendommen van materiële of emotionele waarde. Gelegenheidsinbrekers hebben geen hoogstaand gereedschap en zullen zich voornamelijk richten op de gemakkelijk mee te namen en te verhandelen spullen. Een brandwerende kluis beschermt belangrijke papieren, apparatuur, sieraden of geld ook tegen brand.
Laat het huis bewoond lijken
Zowel verlichting binnen als buiten geeft een huis een bewoond uiterlijk, en schrikt daardoor inbrekers af. Zet lampen binnenshuis op tijdschakelaars als je een avondje of een aantal dagen van huis bent, en plaats buitenverlichting die is gekoppeld aan bewegingssensoren. En ken je Fake TV al. Dit is een leuke gadget die ook nog eens erg functioneel is. Het kleine kastje geeft namelijk dezelfde lichtflitsen af als een televisie, waardoor het net lijkt alsof je gewoon op de bank naar een serie of film ligt te kijken.
Meld je aan bij buur(t)preventie en vraag buren om hulp
Je buren en de buurt kunnen een grote rol spelen bij de beveiliging van je huis als je er even niet bent. Buurtpreventiegroepen geven bijvoorbeeld via Whatsapp verdachte situaties of personen in de wijk aan elkaar door zodat je snel op de hoogte bent. Buren kunnen als je langere tijd weg bent het huis bewoond laten lijken door de gordijnen eens te sluiten en te openen, lampen aan en uit te doen, een auto voor het huis te parkeren en de brievenbus regelmatig te legen.
Een inbraak is nooit voor 100 procent te voorkomen, maar met bovenstaande beveiligingsmaatregelen maak je het inbrekers in ieder geval een stuk moeilijker!