FeaturedAutomotiveNieuws

Vijf tips om te besparen op onderhoud van je auto

Danny Bijl1288 views
Besparen op het onderhoud van je auto

Hoe goedkoop je ook rijdt, het bezitten van een eigen auto is altijd een van je grotere kostenposten. Gelukkig heb je een aantal kosten voor je auto (gedeeltelijk) zelf in de hand, door slim te kiezen en goede afspraken te maken met een betrouwbare garage en natuurlijk door te kiezen voor goed en tijdig onderhoud, zodat grote en kostbare reparaties zo veel mogelijk voorkomen kunnen worden.

Besparen op het onderhoud van je auto

Hieronder geven we je een aantal tips waarmee je eenvoudig kan besparen op de kosten van het onderhoud, zonder te besparen op het belangrijke onderhoud zelf.

Laat je auto op tijd APK keuren

Laat op tijd je auto keuren. Het verschilt tegenwoordig per bouwjaar en brandstoftype vanaf wanneer en hoe vaak de keuringen plaats moeten vinden. Op de site van de Rijksdienst voor het Wegverkeer vindt je de exacte datum.

Overweeg een airco service

Goed onderhoud is goedkoper dan reparatie. Een airco verliest in de loop der jaren koelmiddel en dus efficiëntie. Overweeg daarom speciale airco service. Jaarlijks onderhoud, dat kan worden gedaan meegenomen bij de APK, verkleint de kans op defecten aanzienlijk en voorkomt op die manier dure reparaties. Met moderne software is het hele systeem uit te lezen en zijn kleine fouten makkelijk opgespoord en verholpen.

Laat een grote beurt voor je auto verzorgen door een vakkundige garage.

Wat voor de airco geldt, geldt uiteraard voor de hele auto: voorkomen is beter dan genezen. Kies je bij een grote beurt voor je auto voor een betrouwbare garage, ben je verzekerd van gebruik van de nieuwste technologie, kwalitatief hoogwaardige onderdelen, goede service en het intact blijven van de fabrieksgarantie.

Maak duidelijke afspraken met de garage.

Geef van tevoren duidelijk aan dat je bericht wil krijgen zodra de gewone onderhoudskosten overschreden worden. Wellicht kan je een bepaalde reparatie zelf uitvoeren, of vind je de zoveelste reparatie een goede reden om de auto in te wisselen voor een andere auto. Achteraf geconfronteerd worden met kosten die je niet had willen maken, is vervelend.

Indien je de reparatie door de garage zelf wil laten uitvoeren, vraag dan om een schatting van de kosten. Inclusief het uurloon, want het vervangen van een goedkoop onderdeel op een lastig te bereiken plek kan op die manier alsnog een dure aangelegenheid worden.

Het vinden van een betrouwbare garage kan lastig zijn. Informeer bij mensen met een auto vergelijkbaar met die van jou, naar hun ervaringen met garages. Een betrouwbare garagist is goud waard. (Maar kost dat niet)

Overweeg tweedehands of niet-merkonderdelen

Luchtfilters, oliefilters, accu’s, lampen, ruitenwissers, wiellagers, koppelingsplaten, remschijven en eigenlijk nagenoeg alle slijtageonderdelen van een auto kan je bij een reparatie laten vervangen door goedkopere (niet merk gebonden) onderdelen, of tweedehands onderdelen. Je kan hiermee flink besparen ten opzichte van de vaak standaard gebruikte, nieuwe merkonderdelen. Dit kan je voorafgaand aan de keuring of beurt laten weten aan de garage.

Deze onderdelen zijn van eenzelfde kwaliteit als de standaard merkonderdelen, maar ook voor auto-onderdelen geldt dat ‘merkloos’ doorgaans goedkoper is.

Leave a Response