Sport

Een voetbalwedstrijd op ieder continent: de voetbalbucketlist

David1117 views

We hebben in Nederland de Klassieker (Feyenoord – Ajax), in Duitsland Schalke 04 – Borussia Dortmund, in Spanje El Clásico (Real Madrid – Barcelona) en in Schotland the Old Firm (Rangers – Celtic). De meeste voetballanden hebben wel een legendarische, beruchte derby, maar er is er altijd één die er bovenuit steekt.

De Europese derby’s zijn waarschijnlijk bij de meeste voetballiefhebbers wel bekend, maar hoe zit het met derby’s op andere continenten? Mannennieuws.nl heeft daarom de ultieme voetbalbucketlist opgesteld: één wedstrijd op ieder continent.

Houd je van voetbal, dan moet je deze wedstrijden ooit in je leven zien.

Europa: El Clásico

Er kan lang getwist worden over de ultieme Europese derby. In vrijwel ieder land zijn er wedstrijden die vrijwel altijd spektakel opleveren, maar we moeten er voor deze lijst toch één uitkiezen. Bijzondere vermeldingen zijn er voor the Old FirmSchalke 04 – Dortmund en de Servische Eeuwige Derby tussen Rode Ster Belgrado en Partizan Belgrado.

Voor de ultieme mix van strijd, fanatieke supporters en kwaliteit van voetbal is er echter maar één die de nummer 1 plek van Europa verdient: FC Barcelona tegen Real Madrid. Het is de strijd tussen twee van de meest succesvolle voetbalclubs ter wereld, maar ook de strijd tussen het Madrid van de Spaanse overheid en het vrijheidsgezinde Catalonië.

Er is bijna geen Clásico zonder controverse, prachtig voetbal en strijd. De laatste tien jaar was het bovendien de strijd tussen misschien wel de twee grootste voetballers ooit: Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. De twee staan al jaren op eenzame hoogte en het feit dat de twee bijna even oud zijn maakt het misschien wel de meest memorabele strijd tussen twee voetballers in de voetbalgeschiedenis.

De twee vedettes beginnen echter tegen het einde van hun carrière aan te schurken, dus hoog tijd om een keer naar Spanje te vertrekken!

Noord-Amerika: Verenigde Staten – Mexico

De enige wedstrijd tussen landen in dit artikel: de Verenigde Staten tegen Mexico. De twee landen hebben een lange historie van rivaliteit en zelfs vijandigheid die verder gaat dan voetbal. De landen liggen regelmatig met elkaar overhoop en dat komt ook terug in het voetbal, dat met name in Mexico een enorme sport is.

Nu voetbal flink aan populariteit wint in de Verenigde Staten en het presidentschap van Trump de verhoudingen ook nog eens op scherp heeft gezet, is de rivaliteit in het voetbal des te groter geworden. De twee speelden vijf keer een Gold Cup-finale tegen elkaar (Noord-Amerikaans kampioenschap), waarvan Mexico er vier won. Met name in de vorige eeuw was Mexico meestal de winnaar, maar in de afgelopen twintig jaar is de tegenstand groter geworden.

De fans gaan er vol tegenaan en met wedstrijden die soms door meer dan 100,000 toeschouwers wordt bezocht geeft dat een heet sfeertje. Gezien de ontwikkelingen in het Amerikaanse voetbal gaan we waarschijnlijk nog lang genieten van deze superderby.

Afrika: Al Ahly – Zamalek

Ook in Afrika is voetbal enorm en zijn de derby’s vaak een soort gladiatorengevecht. Enkele wedstrijden springen er tussenuit, waaronder de derby tussen Orlando Pirates en Kaizer Chiefs in Zuid-Afrika. Ook hier is er echter één wedstrijd die er tussenuit springt: Al Ahly tegen Zamalek in Egypte. De Egyptische fans staan bekend als vurig en dat komt nog het meest tot uiting in deze wedstrijd.

Het is een strijd tussen tradities, maar ook culturen en ideologieën. Talloze keren ging de wedstrijd gepaard met geweld, gewonden en zelfs doden. Reden voor de Egyptische bond om de wedstrijd voorlopig op neutraal terrein te laten spelen zonder publiek. Dat wil dan ook zeggen dat je de wedstrijd voorlopig niet in het stadion kunt gaan bekijken, maar wel in de stad.

Toch zouden wij liever wachten tot het moment dat wedstrijden wel weer met publiek gespeeld mogen worden. Wanneer dat is blijft de vraag, zeker omdat men in Egypte op dit moment meer zaken heeft om bezig mee te zijn en extra spanningen niet kan gebruiken.

Oceanië: Australië – Nieuw-Zeeland

Van alle continenten is voetbal het minst populair in Oceanië. Hoewel de kleine eilandstaten ieder een redelijk voetbalcultuur hebben, is het niveau laag, wonen er weinig mensen en is de rivaliteit hierdoor klein. Twee landen van formaat waar voetbal redelijk populair is, zijn Australië en Nieuw-Zeeland. Wedstrijden tussen de twee roepen sterke rivaliteit op, hoewel het hier vooral om een soort broederlijk gevecht gaat. Bovendien is de rivaliteit bij het populairdere rugby nog een stuk groter.

De rivaliteit is met name sterk vanuit Nieuw-Zeeland, het land dat internationaal vaak wordt gezien als het kleinere broertje van de Australiërs. Australië speelt sinds enkele jaren echter niet meer onder de voetbalfederatie van Oceanië, maar die van Azië, dit uit sportieve overwegingen. De wedstrijd Australië – Nieuw-Zeeland is dan ook zeldzaam geworden en altijd vriendschappelijk, wat de rivaliteit enigszins drukt.

Toch is het een leuke wedstrijd om te bezoeken en een aanrader wanneer je op vakantie bent in één van de landen.

Azië: Galatasaray – Fenerbahçe

Deze derby is misschien ietwat controversieel, omdat het niet volledig een Aziatische derby is. Fenerbahçe is namelijk gelegen in het Aziatische gedeelte van Istanboel, terwijl Galatasaray gelegen is in het Europese gedeelte. Toch kiezen we voor deze wedstrijd, omdat hij eigenlijk niet mag ontbreken en andere Aziatische derby’s niet in de buurt komen van deze rivaliteit.

Turkse voetbalfans staan al sinds jaar en dag bekend vanwege hun passie en onvoorwaardelijke clubliefde. De strijd tussen de twee Turkse topploegen is dan ook vanzelfsprekend groot. Al meer dan een eeuw wordt de wedstrijd gespeeld en vrijwel iedereen in Turkije heeft bij de derby een voorkeur voor één van de twee clubs, wat de Istanboelse wedstrijd een nationale aangelegenheid maakt.

Oorspronkelijk was de strijd niet alleen sportief, maar ook op basis van de hogere sociale klasse (Galatasaray) en de arbeidersklasse (Fenerbahçe). Hoewel deze sociale verschillen tegenwoordig grotendeels weg zijn gevallen, bestaan er nog steeds culturele verschillen tussen de fanatieke aanhang van de twee, wat alleen maar olie op het vuur gooit.

Bijna altijd staat ook het Turkse kampioenschap op het spel bij de wedstrijd, gezien de twee clubs vrijwel altijd eerste en tweede eindigen en de posities hierbij met elkaar afwisselen. De enige uitzondering is het afgelopen seizoen, waarbij beide topclubs verrassend slechts derde (Fenerbahçe) en vierde (Galatasaray).

Tussen de 385 derby’s zitten ook wedstrijden waarin Nederlanders een hoofdrol speelden, met name in de recente geschiedenis. In 2014 was Wesley Sneijder tweemaal beslissend voor Galatasaray, terwijl in 2015 Dirk Kuijt de enige goal maakte voor Fenerbahçe. Eind 2016 leidde Robin van Persie Fenerbahçe met twee goals eigenhandig langs de eeuwige rivalen.

Zuid-Amerika: Boca Juniors – River Plate

In veel landen in Zuid-Amerika wordt voetbal beleefd als een religie. Voetbal laat mensen opstaan, passie voelen en maakt ze trots. Het is dan ook knap lastig om er één derby tussenuit te pakken. Wedstrijden vol vuurwerk zijn onder meer Brazilië – Argentinië, Corinthians – Palmeiras (Brazilië), Penarol – Nacional (Uruguay) en Newell’s Old Boys – Rosario Central (Argentinië).

Wederom is er echter weer één wedstrijd die er wel bovenuit steekt: Boca Juniors – River Plate, ook wel de Superclàsico genoemd. Volgens de cijfers is maar liefst 70% van alle voetbalfans in Argentinië voor één van de twee clubs, wat de wedstrijd tussen twee clubs uit Buenos Aires een landelijk fenomeen maakt.

Volgens velen is de wedstrijd de grootste rivaliteit in het voetbal wereldwijd. Een verslaggever van The Observer zei ooit dat de Old Firm in Schotland een wedstrijd van schooljongetjes is in vergelijking met de Superclàsico. De wedstrijd zit vol vuur, strijd en passie, van zowel de fans als spelers. Het bijzondere is ook dat door de tientallen jaren heen de balans tussen de clubs nog altijd dicht bij elkaar ligt: 132 keer winst voor Boca, 119 keer winst voor River Plate en 115 keer een gelijkspel.

De derby heeft door de jaren heen talloze legendarische momenten geproduceerd en is groot genoeg om meerdere boeken over te schrijven. Om een idee te krijgen van de rivaliteit is het onderstaande filmpje een goed voorbeeld.

 

Hoofdfoto: Natursports / Shutterstock.com

Leave a Response