Automotive

Voor het eerst betrokken bij een aanrijding? Dit moet je doen

Dion1014 views

Niemand zit erop te wachten om betrokken te raken bij een verkeersongeluk, maar iedereen die deelneemt aan het verkeer loopt het risico. Hoe goed je zelf ook oplet, je weet nooit of een ander dat ook doet en dan zit een ongeluk in een klein hoekje. Naast het feit dat een verkeersongeluk al voor een gespannen situatie zorgt, is de kans op paniek als je met je eerste aanrijding te maken hebt aanwezig, omdat je simpelweg niet goed weet wat je moet doen. Daarom zetten we hier een aantal stappen op een rijtje. Onthoud dat je enkel met een Allrisk (Volledig Casco) verzekering ook je eigen schade vergoed krijgt als jij de veroorzaker van de aanrijding bent. Heb je dit nog niet, dan je kun je online autoverzekering vergelijken voor een passende autoverzekering voor jou.

Stap 1: Zorg voor een veilige situatie

We zouden graag zeggen dat je het hoofd koel moet houden, maar dat is zo makkelijk nog niet. Toch is het van groot belang dat je meteen een veilige situatie creëert. Eerst moet je jezelf en andere betrokkenen in veiligheid brengen. Je bent ook verplicht om gewonden te helpen. Iemand die flink gewond is geraakt moet je niet verplaatsen. Bel 112 voor een ambulance als dit nodig. Bij lichte blikschade is de politie bellen niet noodzakelijk. Je belt de politie alleen als er iemand gewond is, er sprake is van forse schade, er een buitenlands voertuig bij betrokken is, één van de partijen is doorgereden (bij parkeerschade de auto niet verplaatsen!), bij een essentieel meningsverschil met de andere partij en het vermoeden van een misdrijf. Gebruik een gevarendriehoek (die je bij moet hebben) om andere verkeersdeelnemers te waarschuwen. Wordt het verkeer niet geblokkeerd, dan kun je de betrokken voertuigen laten staan. Heeft de aanrijding plaatsgevonden op de snelweg en is er enkel blikschade? Rijd dan samen naar een parkeerplaats of tankstation dicht in de buurt om samen de formaliteiten af te handen.

Stap 2: Bewijs verzamelen

Maak foto’s van slipsporen, glas en dergelijke. Moet de auto verplaatst worden om het verkeer erlangs te laten, maak dan altijd eerst met je telefoon veel duidelijke foto’s van de situatie en de schade. Loop hiervoor rond alle voertuigen en fotografeer alles. Laat nooit de plaats van het ongeval zonder dat je je gegevens hebt achtergelaten, want dit is strafbaar. Noteer ook gegevens van getuigen, zoals hun naam, adres, telefoonnummer en eventueel kentekennummer. Doe dit zo snel mogelijk na het ongeluk. Is er politie aanwezig na het ongeluk, vraag hen dan om het nummer van het proces-verbaal.

Stap 3: Schadeformulier invullen

Samen met de andere partij moet een schadeformulier ingevuld worden. Voorheen gebeurde dat standaard op een Europees Schadeformulier dat men verplicht bij moet hebben. Sinds 2016 kun je in Nederland ook online een schadeformulier invullen op mobielschademelden.nl of via de app MobielSchadeMelden. Vul je wel het Europees Schadeformulier in, dan moet je binnen 24 uur na het ongeluk je verzekering inlichten over de aanrijding. Bij een schademelding geef vul je het soort ongeval in, de gegevens van de bestuurders en getuigen (mogen ook inzittenden zijn), de schade aan de voertuigen en eventueel letsel en een grondige omschrijving van de situatie. Een online schademelding kan later nog aangevuld worden met foto’s. Je hoeft het bij het invullen niet eens te zijn over de schuldvraag, maar zorg er wel voor dat alle gegevens goed vermeld zijn en dat duidelijk is hoe de aanrijding is gebeurd. Beide partijen moet het schadeformulier ondertekenen. In het geval van het Europees Schadeformulier kun je de achterkant van het formulier bij thuiskomst invullen.

Stap 4: Omgaan met problemen

De schuldvraag is regelmatig een probleem ter plekke. Hierover hoef je niet in discussie te gaan. De politie kan in het geval van een essentieel meningsverschil de schuldige bepalen. Ga niet in op voorstellen om de vergoeding van de schade direct te regelen, maar volg de officiële weg. Kun je niet meer rijden met je auto? Dan bel je de hulpdienst van jouw autoverzekering. Die kan de auto laten wegslepen. Gegevens hierover moet je kunnen terugvinden op je groene kaart.

Stap 5: Naderhand kosten bijhouden

Ga ook bij kleine klachten langs bij je huisarts om ergere problemen in de toekomst, zoals de gevolgen van een whiplash te voorkomen. Dit is ook van belang voor het verhalen van de schade. Wacht hier niet te lang mee, ander is het moeilijker om aan te tonen dat jouw klachten door het verkeersongeluk komen. Houd de medische kosten die je maakt bij, maar ook andere zaken zoals vervoerkosten en reparaties. Bewaar de rekeningen en bonnen; deze dienen als bewijs voor de geleden schade.

Leave a Response