Fashion

Waar moet een goede smoking aan voldoen?

Dion1320 views
Er komt weinig creativiteit kijken bij het dragen van een smoking.

Je hebt een uitnodiging gekregen voor een zogenaamd black tie evenement? Dat betekent een streng kledingvoorschrift. Ondanks dat de instructie black tie suggereert dat je met een zwarte stropdas op de proppen moet komen, betekent het in de realiteit dat je geacht wordt te verschijnen in een smoking, ook wel tuxedo genoemd. Al te veel persoonlijke inbreng van creativiteit is hiermee helaas uitgesloten. Er zijn heldere regels aan waar een goede smoking aan moet voldoen, en hoe je dit outfit op de juiste manier compleet maakt.

Hoe ziet het pak zelf eruit

Het is alvast belangrijk om vast te stellen dat een smoking niet hetzelfde is al een pak, in de zin dat lang niet ieder pak een smoking is. Een smoking is om te beginnen zwart van kleur, of in een enkel geval erg donkerblauw en gemaakt van wol. In tegenstelling tot veel pakken is een smoking tweedelig, dus enkel een colbert en een pantalon. Bij het colbert is de kraag immer kort van snit. Dit wordt ook wel een sjaalkraag genoemd. De openstaande revers zijn in glanzend satijn uitgevoerd. De pantalon van een smoking is niet omgeslagen en heeft geen lusjes voor een broekriem. Er zitten wel knoopjes op waaraan je bretels kunt bevestigen. Ook horen er satijnen biezen te zitten op de buitenste zijnaden van de pijpen.

Wat je onder het pak hoort te dragen

Het feit dat een smoking tweedelig is, wil niet zeggen dat je eronder aan kunt trekken wat je wilt. In tegendeel. Er hoort kraakhelder wit overhemd onder met een boord die opstaand is en een verborgen knoopsluiting. De manchetten horen dubbelgeslagen te zijn. In een enkel geval zie je ook wel een wit overhemd waarvan het boord omgeslagen is, maar dit is niet de standaard. De sokken die je onder de smoking draagt horen net als het pak zelf zwart te zijn. Dit geldt ook voor de schoenen, wat niet betekent dat willekeurige nette zwarte schoenen voldoen. Het is de gewoonte om onder een smoking zwarte lakschoenen te dragen. Bretels hoeven niet, maar kunnen wel. Gebruik bretels die in de zelfde kleur als je pak zijn.

Je kunt creatief zijn met de kleur en het patroon van je vlinderdas en je pochet.

Verdere noodzakelijke accessoires

Onder je kin draag je bij een smoking een vlinderstrik. Kies bij voorkeur voor een vlinderdas die je zelf moet strikken, mits je dit kunt of hiermee geholpen kunt worden. Het vlinderstrikje is doorgaans zwart of wit, maar iets anders mag op zich ook wel. Wel is de regel dat je pochet, de soort van chique zakdoek die opgevouwen in de borstzak van je colbert hoort, van dezelfde kleur en eventueel hetzelfde patroon is als de vlinderdas. Het is de bedoeling dat je pochet een klein stukje uitsteekt boven de rand van het borstzakje. Er zijn verschillende manier mogelijk om de pochet te vouwen die tot verschillende resultaten leiden. Dan is er nog de cummerbund. Dat is een brede heupband, die dezelfde kleur moet hebben als het vlinderstrikje. Deze wordt van achteren dichtgeknoopt en maakt je smoking echt af. Hiermee zijn alle elementen op zijn plaats en ontbreekt enkel nog het glas champagne in jouw hand.

Een smoking huren of kopen

Het is niet ongewoon om een smoking te huren in plaats van er een te kopen. Dit wordt veelal gedaan door mensen die maar in een heel enkel geval naar een black tie evenement gaan. Natuurlijk is het fijner om je eigen smoking te hebben, vooral als die op maat gemaakt is voor jou. Vooral de mouwen komen bij gehuurde smokings vaak niet overeen met de benodigde mouwlengte van de drager. En als je toch de moeite neemt om netjes voor de dag te komen, is dat natuurlijk zonde.

Leave a Response